Noutăţile Polirom şi Cartea Românească la Gaudeamus 2015
https://www.ziarulmetropolis.ro/noutatile-polirom-si-cartea-romaneasca-la-gaudeamus-2015/

Astăzi, de la ora 12.00, s-a deschis oficial cea de-a XXII-a ediţie a Târgului Internaţional GAUDEAMUS – Carte de învăţătură 2015, cel mai important eveniment de tip expoziţional şi momentul de vârf al anului editorial şi cultural din România. Gaudeamus 2015 se desfăşoară în perioada 18 – 22 noiembrie în Pavilionul Central Romexpo din Bucureşti.

Un articol de Petre Ivan|18 noiembrie 2015

Polirom şi Cartea Românească participa la cea de-a XXII-a ediţie a Tîrgului Internaţional de Carte Gaudeamus (18-22 noiembrie 2015) cu peste 1000 de titluri – dintre care 400 de noutăţi – , toate aflate la reducere (20%), precum şi cu peste 100 de titluri la preţul promoţional de 9,99 lei.

Autorii pe care cititorii ]I vor putea întîlni la standul Editurilor Polirom şi Cartea Românească (Romexpo, nivel 0) sunt: Radu ALDULESCU, Șerban ALEXANDRU, Mircea ANGHELESCU, Vartan ARACHELIAN, Emil BRUMARU, Iulian CIOCAN, Liliana COROBCA, Daniel DAVID, Andrei DOBOȘ, Doina JELA, Aurora LIICEANU, Bogumił LUFT, Marin MĂLAICU-HONDRARI, George NEAGOE, Eugen NEGRICI, Cosmin PERȚA, Daniel PUIA-DUMITRESCU, Dan STANCA, Robert ȘERBAN, Daniel VIGHI, Matei VIŞNIEC, Varujan VOSGANIAN.

Câteva dintre noutăţile Polirom ce vor fi lansate la Gaudeamus 2015

Emil Brumaru se va afla la standul nostru pentru lansarea volumului Opere V. Crepusculul civil de dimineaţă, cea mai recentă apariţie din colecţia „Opere”, cu desene ale autorului şi o prefaţă de Luminiţa Corneanu

Aurora Liiceanu îşi va întîlni cititorii cu prilejul lansării volumului Dragostea cea veche îţi şopteşte la ureche. Primele iubiri, apărut de curînd în seria de autor, o carte cu istorii despre iubiri împărtăşite, iubiri neîmpărtăşite, iubiri cu final tragic sau fericit, dar şi studii care enumeră simptomele fizice caracteristice îndrăgostirii.

Patru cărţi-eveniment apărute în „Biblioteca Polirom” vor fi lansate la standul celor două edituri:

romanul recent descoperit al scriitoarei americane Harper Lee, autoarea bestsellerului …Să ucizi o pasăre cîntătoare: Du-te şi pune un străjer, traducere de Ariadna Ponta, un adevărat fenomen editorial, cea mai discutată carte a acestui an;Gaudeamus 2015

cel mai recent roman semnat de Salman Rushdie, o fantezie, un basm strălucitor: Doi ani, opt luni şi douăzeci şi opt de nopţi, traducere din limba engleză şi note de Dana Crăciun;

noul roman semnat de Elif Shafak, autoarea bestsellerului internaţional Bastarda Istanbulului: Ucenicul arhitectului, traducere din limba engleză de Ada Tanasă, o poveste plină de culori şi de lumină, care se desfăşoară în neuitata vreme a sultanului Soliman Magnificul, un poem de dragoste închinat frumuseţii cosmopolite a Istanbulului;

fulminantul debut literar al celebrului regizor David Cronenberg: Mistuiţi, traducere din limba engleză şi note de Iulia Gorzo, „un roman tulburător, înfricoşător, palpitant” (Stephen King).

Câteva dintre noutăţile Cartea Românească

Seria de autor Gheorghe Crăciun, cel mai recent proiect al Editurii Cartea Românească, continuă cu două noi titluri ce vor fi lansate la această ediţie Gaudeamus: Compunere cu paralele inegale, roman urmat de o addenda la pastişa „Epură pentru Longos”, prefață de Mircea Martin; Scriitorul şi Puterea sau despre puterea scriitorului, prefaţă de Caius Dobrescu. Copertele celor două volume sînt ilustrate cu desenele originale ale autorului. Seria de autor Gheorghe Crăciun apare sub îngrijirea criticului literar Carmen Muşat şi a fiicei autorului, Oana Crăciun.

Profesorul Eugen Negrici a decis să-şi publice jurnalul din perioada 1975-2015.

Cei 40 de ani de însemnări ale criticului, devenit celebru odată cu publicarea istoriei îndelung dezbătute Iluziile literaturii române, se constituie într-o cronologie îmbogăţită cu glosările din prezent pe marginea anilor în care jurnalul, chiar închis într-un sertar, era secret şi faţă de el însuşi. Sesiunea de toamnă (colecţia „Jurnale şi Memorii”) va restabili adevărul. Eugen Negrici vă aşteaptă la standul nostru.

Mircea Anghelescu va lansa la tîrg Lîna de aur. Călătorii şi călătoriile în literatura română (colecţia „Critică şi Istorie literară”), volum ce prezintă literatura românească de călătorie din secolele al XIX-lea – al XX-lea.

Din cuprins: Cum călătoresc oamenii vechi şi cum călătoresc oamenii noi: Jurnalul deputaţiei la Ţarigrad şi Gheorghe Asachi • Dinicu Golescu: călătoria ca roman utopic • Ion Heliade Rădulescu: „Voiam să văd Parisul” • Alexandru Odobescu: „Ploaia e ca un tain dumnezeiesc al Engliterii”.

Trilogia Corso (proiect editorial co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional), de Daniel Vighi, le va fi prezentat, de asemenea, vizitatorilor tîrgului. Trilogia Corso (colecţia „Proză”) este o incursiune fabuloasă în peste o jumătate de secol de istorie a Timişoarei, de la anii de început ai dictaturii comuniste pînă la dezlănţuirea tarantelei întemeierii capitalismului din deceniul nouă, prin invazia micilor întreprinzători italieni.

Foto: Gaudeamus 2015 – facebook

15
/02
/21

Autoarea bestselerurilor internaționale „Miniaturista” și „Muza” revine cu un roman luminos, puternic și emoționant despre secretele scrisului, ale maternității și prieteniei, despre cum ne pierdem și ne regăsim pe noi înșine. Vă invităm să parcurgeți un fragment din „Confesiunea” (Editura Humanitas Fiction).

10
/02
/21

Polirom deschide anul 2021 cu o ofertă bogată de literatură română contemporană, una dintre principalele sale misiuni editoriale, marcată prin lansarea colecției „Ego. Proză” în anul 2004 și continuată de colecții prestigioase și serii de autor dedicate cîtorva dintre numele de prim rang ale literaturii autohtone.

10
/02
/21

Ziarul Metropolis vă invită să descoperiți cea mai nouă carte semnată de scriitorul Vasile Ernu, „Sălbaticii copii dingo”, recent apărută la Editura Polirom, în colecția „Ego-grafii”, cu ilustraţii de Roman Tolici. Volumul, din care vă oferim un fragment, este o fascinantă incursiune în anii ’80.

09
/02
/21

Întâlnirea lui Cioran cu Camus, care a avut loc chiar înainte ca filozoful plecat din România să debuteze în Franţa, l-a marcat profund pe autorul lui „Précis de décomposition”. Îndemnul intelectualului francez de a intra în „circulaţia ideilor” l-a umilit pe Cioran: „Îmi dădea mie lecţii. Avea o cultură de învăţător”.

08
/02
/21

CARTEA DE CINEMA În septembrie 1939, Franţa trebuia să găzduiască la Cannes, cu sprijinul SUA, un mare festival de film, o alternativă la Mostra de la Veneţia, din Italia fascistă. Izbucnirea războiului opreşte planul în ultimul moment. O carte a unui istoric francez, apărută şi în limba română, reconstituie această poveste fascinantă.

08
/02
/21

Editura Litera anunță lansarea pe litera.ro a noului Litera Blog, locul de întâlnire a celor mai interesante articole de opinie, dialoguri-eveniment, idei și sugestii de lectură pentru cititorii săi. Critici literari, scriitori români și străini, formatori de opinie, bloggeri, traducători, actori, traineri fac parte acum din comunitatea Litera Blog pentru a oferi publicului iubitor de carte cea mai bună experiență a lecturii.

05
/02
/21

Zilele acestea, a plecat către librăriile fizice și online din întreaga țară ediția în limba română a uneia dintre cele mai așteptate traduceri ale anului. Este vorba despre romanul „Hamnet”, semnat de prozatoarea britanică Maggie O’Farrell, apărut în traducere în colecția Anansi. World Fiction de la Editura Pandora M.

05
/02
/21

CARTE DE CINEMA În 2020 s-au implinit 100 de ani de la premiera primului film românesc de animaţie. Prilej pentru apariţia unui volum care analizează evoluţia acestui gen pe parcursul unui secol, „Istoria filmului românesc de animaţie – 1920-2020”, scris de criticul Dana Duma.

04
/02
/21

10 idei despre globalizare și criza acesteia, oferite de israelianul Nadav Eyal în cartea sa „Revolta. În tranșeele luptei împotriva globalizării” (Editura Polirom, 2020), o lectură esențială pentru omul de azi.

03
/02
/21

La Editura Seneca, în colecția „Noi” (dedicată mediului și ecologiei), apare, zilele acestea, volumul „Omenirea în pericol. Reconfigurare de traseu!“ de Fred Vargas (traducere din limba franceză de Alina Marc-Ciulacu; ilustrația de copertă este semnată de Dan Perjovschi: You are here, 2017).

01
/02
/21

CARTEA DE CINEMA Proaspăt apărută la Editura Polirom, „Cinema în RSR. Conformism şi disidenţă în industria ceauşistă de film” este o provocatoare carte a istoricului Bogdan Jitea. O analiză a mecanismelor de control şi propagandă, dar şi a câtorva forme de rezistenţă în cinematografia din perioada lui Ceauşescu.