NOVA, festival de noi tehnologii în artele performative, în aprilie, la POINT
https://www.ziarulmetropolis.ro/nova-festival-de-noi-tehnologii-%c3%aen-artele-performative-%c3%aen-aprilie-la-point/

NOVA, aflat la prima ediţie, organizat de hub-ul cultural POINT, este primul festival din România dedicat exclusiv explorării oportunităţilor aduse de cele mai recente dezvoltări ale tehnologiei în artele performative.

Un articol de Petre Ivan|3 aprilie 2018

Între 20 și 29 aprilie 2018, POINT va deveni un spațiu colaborativ complex, ce va reuni peste 30 de artiști și cercetători din 7 țări, din sfera dansului, teatrului, muzicii, artelor digitale interactive, care vor prezenta și dezvolta forme inovatoare de expresie artistică, facilitate de tehnologii de ultimă oră.

Programul festivalului include performance-uri, conferințe, woskshop-uri, laboratoare de creație, sesiuni de networking, create și susținute de nume sonore precum Stelarc, Numen, Christian “Mio” Loclair, Antoni Rayzhekov.

Creatorii invitați în cadrul NOVA vor prezenta în cele zece zile ale festivalului invenții artistice multimedia care transformă publicul în copilot și trasează noi universuri, cu noi experiențe. Bio-senzori care scot sentimentele la suprafață și le transformă în timp real în imagine și sunet, instrumente digitale care redau compoziții olfactive, medii sonice tridimensionale, sinergii audio-vizuale, primul prototip de inteligență artificială destinat dansului, corpuri care își depășesc limitele fizice și se re-construiesc în medii noi, cvasi-virtuale, cvasi reale. 

Din programul festivalului face parte și laboratorul de creație NOVA Lab, în cadrul căruia artiști emergenți vor descoperi și experimenta forme noi de expresie, asistate de tehnologie, cu ajutorul unor mentori cu vastă experiență în această zonă. Înscrierile vor începe în curând. 

„Sub impulsul electrizant al tehnologiei, limbajul artelor performative se redefinește constant cu viteza luminii, urmărind noi și noi alfabete hibride. NOVA deschide drumuri important de explorat #aicișiacum, în ton cu spiritul timpului. În plan internațional arta dezvoltă un dialog productiv tot mai intens cu tehnologia. E un spațiu cu potențial extraordinar care, momentan, la noi este abordat cu pași timizi. Încercăm prin festival să încurajăm comunitatea artistică locală și publicul să îl descopere mai mult.  În performance-urile, atelierele, conferințele și laboratoarele de creație ale festivalului veți găsi fibra fragilă a tehnologiei, care sfidează natura sa științifică și transformă matematica în poezie.

Mai multe detalii despre festival

NOVA este un proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

„Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.”

31
/07
/19

Pavilionul de Artă București — Art Safari, cel mai amplu eveniment dedicat artei din România, va găzdui, în premieră, un pavilion dedicat exclusiv artei secolului XXI: Pavilionul Supercontemporan. „Young Blood. Arta timpului tău”, curatoriat de Mihai Zgondoiu. Art Safari – ediția 2019 va avea loc între 27 septembrie și 6 octombrie, la Palatul Oscar Maugsch BCR, din Piața Universității.

28
/07
/19

Cea de-a șasea ediție a Festivalului Strada Armenească are loc anul acesta între 2 și 4 august și aduce în inima Cartierului Armenesc din București o serie de evenimente pentru întreaga familie. Expoziții și workshopuri, meșteșugari, tururi ghidate, delicii culinare, dansuri tradiționale și concerte de neuitat, toate vă așteaptă în cele trei zile de festival pe strada Armenească. Intrarea este liberă.

21
/07
/19

Asociația CRIES-Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare invită artiști români să lucreze cu mămăligă, în cadrul rezidenței artistice Gastronom: artă contemporană cu patrimoniu culinar, la Timișoara.

13
/07
/19

Scena Control-ului capătă acum o nouă dimensiune lansând primul „canvas” de artă urbană open space, ce aduce împreună artiști vizuali și branduri care simt că orașul vibrează mai puternic dinspre strada Constantin Mille nr.4.

20
/06
/19

Un computer care se autodistruge în interiorul muzeului, drone care captează frânturi dintr-o corespondență paranormală, o mașină computațională care creează nori și se străduiește să devină parte a naturii, o frescă digitalizată a unei hărți celestiale din secolul XVI - o parte din propunerea Liminal, festivalul de artă, știință și tehnologie din București, care are loc zilele acestea.

19
/06
/19

Într-o epocă a dominației digitalului, cineastul francez Michel Gondry propune o întoarcere la un cinema artizanal, ca mijloc de distracție și de stimulare a imaginației și a creativității, la îndemâna oricui, prin „Uzina filmelor de amatori” inaugurată la Cluj-Napoca în timpul TIFF și deschisă până la sfârșitul lunii iulie.