„Nu atingi niciodată victima” are premiera la Piatra Neamț
https://www.ziarulmetropolis.ro/nu-atingi-niciodata-victima-are-premiera-la-piatra-neamt/

După „O cameră doar a ta“, regia Mariana Cămărăşan, şi „Pattern“, un spectacol de Daniel Chirilă, „Nu atingi niciodată victima“ este al treilea spectacol din cadrul programului Blind date – un program care pune accent pe colaborarea dintre dramaturg, regizor şi actor, pe tot parcursul procesului de creaţie, de la scrierea textului, la premieră.

Un articol de Liliana Matei|9 martie 2021

Primele reprezentații va avea loc în zilele de 12, 13, 14 martie, ora 19.00, Sala Mare. De asemenea, spectacolul poate fi vizionat și pe 19, 20, 21 și 27 martie.

„Nu atingi niciodată victima“ este a doua premieră la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț anul acesta și a cincea a stagiunii. Întâlnirile online între dramaturgul Maria Manolescu Borșa, regizoarea Irina Slate și actrița Ecaterina Hâțu – în timpul cărora au fost discutate teme, preocupări, lecturi comune – au inspirat-o pe autoare pentru scrierea piesei „Nu atingi niciodată victima“, anunță organizatorii.

„Am căutat un flow deschis la povești și stimuli pe tema oglindirii celuilalt în vremea distanțării. Piesa e împletită din mici anecdote sau întâmplări amintite, auzite sau trăite de noi în timp ce «coceam» povestea. Am frământat și am modelat două aluaturi: două personaje feminine de vârste, experiențe și viziuni diferite, o femeie «caldă» și una «rece», care-și trăiesc experiența pandemică în blocuri învecinate. Și apoi am împletit aceste aluaturi într-un colac. În cercul gol din mijloc își fac loc alte personaje nevăzute. Proaspăt sau tare, cu plinul și golul lui, colacul ăsta e ce-am pregătit noi pentru sărbătoarea, tristă sau veselă, după puteri, a familiei lărgite care suntem“, precizează Maria Manolescu Borșa.

22
/10
/13

Vineri, 25 octombrie, de la ora 18.30, la împlinirea a 175 de ani de la naşterea compozitorului francez Georges Bizet, Opera Naţională Bucureşti prezintă o reprezentaţie-eveniment a uneia dintre cele mai cunoscute şi îndrăgite opere ale acestuia – Carmen.

22
/10
/13

Printre ultimele noutăţi anunţate în programul FNT 2013se numără spectacolul-prelegere „Respiraţia poeziei'', susţinut de actorul Ion Caramitru în Sala Multimedia a Teatrului Naţional Bucureşti – sâmbătă, 2 noiembrie, de la ora 19.00, dar şi spectacolul-lectură cu piesa câştigătoare a concursului de dramaturgie UNITER 2012, „Nostalgicii călători'' de Liviu Lucaci, în regia lui Vlad Cristache – vineri, 1 noiembrie, de la ora 14.00, în Sala Mică a TNB.

22
/10
/13

CRONICĂ DE TEATRU Una dintre premierele toamnei de la Teatrul Nottara, „Mobilă și durere” este un spectacol ce merită văzut și revăzut pentru a înțelege mesajul tragic atent camuflat sub masca umorului lui Teodor Mazilu. Regizoarea Alice Barb nu se îndepărtează deloc de text, dar îl transpune în lumea contemporană.

22
/10
/13

INTERVIU Toma Enache, jurnalist, poet și regizor, își lansează pe 24 octombrie primul lungmetraj, „Nu sunt faimos, dar sunt aromân”. Producția este o premieră, fiind primul film vorbit în limba aromână. Regizorul spune că a ales să interpreteze rolul principal pentru că a simțit că așa poate transmite ceea ce-și dorește, „într-un ritm mult mai bun și într-un mod autentic”.

22
/10
/13

Aura Corbeanu, directorul executiv al Festivalului Naţional de Teatru (FNT 2013), organizat între 25 octombrie şi 3 noiembrie în Bucureşti, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că bugetul pentru ediţia din acest an a evenimentului este de 2.300.000 de lei.

21
/10
/13

Rezultatul unui concert extraordinar înregistrat în inima Transilvaniei la Opera (Palatul Culturii) din Târgu Mureș albumul „Transylvanian Concert” - al cărui titlu a fost sugerat de chiar directorul celebrei case de discuri ECM Records – se bucură de aplauzele presei mondiale.

21
/10
/13

Ediția din acest an a unui eveniment de amploare, Festivalul de Literatura Timisoara „La Vest de Est / La Est de Vest”, va prilejui publicului timișorean nu doar întâlnirea cu nume de primă mărime ale literaturii contemporane, ci și lecturi în premieră, din volume inedite pentru publicul autohton.