Cele mai noi cărți: „Nu striga niciodată ajutor”, de Mircea Cărtărescu
https://www.ziarulmetropolis.ro/nu-striga-niciodata-ajutor-de-mircea-cartarescu/

„Nu striga niciodată ajutor” este al optulea volum de versuri al lui Mircea Cărtărescu şi se poate spune că e diferit de toată poezia sa precedentă.

Un articol de Liliana Matei|22 septembrie 2020

Mircea Cărtărescu se întoarce pe tărâmul poeziei cu un volum de versuri cu totul aparte față de volumele sale anterioare. Marea temă a cărții este singurătatea esențială, ireductibilă a oricărui om, indiferent de timp, spațiu sau diferențe culturale.

Parcurgând cele o sută de poeme scurte, uneori de doar câteva rânduri, cititorul va recunoaște în ele trăiri proprii, răul și durerea, depresia și melancolia, sâmburele amar al condiției omenești.

Scrisă după o îndelungată perioadă în care autorul părea că a părăsit pentru totdeauna poezia, această carte auster-delicată reprezintă o revenire la simplitatea nealterată și la emoția sinceră în fața lumii și a vieții, în versuri dezbrăcate de sofisticarea intelectuală și culturală din volumele anterioare.

Volumul Nu striga niciodată ajutor, apărut  în această toamnă la Editura Humanitas, se adresează deopotrivă iubitorilor de poezie și celor mai puțin inițiați în universul ei.

06
/01
/15

Există literatură care nu se cuvine povestită folosind convenționalul propozițiilor și frazelor. Există literatură pentru care cuvintele – cuvintele simple, unul lângă altul până la sfârșit – sunt îndeajuns. ”Crăiasa Zăpezii” (Polirom, 2014) de Michael Cunningham din înaltul acestei literaturi coboară.

05
/01
/15

Cărţi ale unor autori consacraţi, precum Mircea Cărtărescu, Lucian Boia şi Vladimir Tismăneanu, volumul "Scrisori pentru Vera", de Vladimir Nabokov, şi o serie de romane politice - la 25 de ani de la abolirea sistemului comunist - se numără printre noutăţile editoriale pregătite pentru anul 2015.

29
/12
/14

Cel mai mare poet al Rusiei a avut parte de glorie, a trăit drama exilului şi, ca toate personajele pe care le-a creat, a avut o viaţă fascinantă, Aleksandr Sergheevici Puskin s-a născut în iunie 1799 şi a murit în în februarie 1837, în urma unui duel. Se spune despre el că s-a iubit cu 113 femei.

26
/12
/14

Scriitori, critici literari şi reprezentanţi ai editurilor româneşti recomandă pasionaţilor de literatură să citească în vacanţa de Crăciun titluri ale unor scriitori laureaţi ai premiului Nobel, volume de poezii, dar şi cărţi pentru copii, acestea fiind doar o parte dintre "ofertele" de sărbători.

23
/12
/14

Captivi (Polirom, ed. a II-a, 2011), de Norman Manea, „un roman uimitor despre România postbelică, despre limbă, identitate şi pierdere”, a fost publicat în această lună de prestigioasa editură americană New Directions.

17
/12
/14

Librăria Eminescu a găzduit lansarea volumului „O viață și toate începuturile”, al tinerei scriitoare Alexandra Neacșu, vineri, 12 decembrie. Cartea a fost publicată de Compania Passe-Partout Dan Puric și are o prefaţă semnată de Dan Puric.

17
/12
/14

Columbia va emite în curând bancnote cu efigia scriitorului Gabriel Garcia Marquez - laureatul premiului Nobel pe anul 1982, decedat pe 17 aprilie -, în urma adoptării unei legi care a fost votată luni în Parlamentul acestei ţări.

11
/12
/14

Amza Pellea pleca după țigări și, uneori, se întorcea după trei zile. Gheorghe Dinică l-a luat de guler pe comandantul de la Otopeni. Vladimir Găitan ar fi putut juca într-un film de Michelangelo Antonioni... Câteodată, poveștile din culise sunt mai palpitante decât cele de pe scenă.