Număr record de filme la NexT 2015
https://www.ziarulmetropolis.ro/numar-record-de-filme-la-next-2015/

146 de filme, un număr record în istoria celor nouă ediţii, intră anul acesta în programul celui mai mare festival de scurtmetraje din România. 36 dintre ele concurează pentru premiile Festivalului Internaţional de Film NexT (15 – 19 aprilie), în cele două competiţii, internaţională şi naţională.

Un articol de Petre Ivan|27 martie 2015

NexT 2015 / Criticii Irina Trocan și Andrei Rus au văzut peste 3.500 de scurtmetraje pentru a alcătui selecția ediției de anul acesta, care va avea loc între 15 și 19 aprilie, la Cinema Studio, Cinema Elvire Popesco, CinemaPRO și la Institutul Cultural Român, în Club Control, J’ai Bistrot, ArCuB, Cărturești, Garajul Ciclop.

Miercuri, 1 aprilie, de la 20.00, în Club Control, Warm Up NexT 2015 aduce o mostră din selecția de anul acesta, într-o seară cu filme din diverse secțiuni și petrecere. Intrarea este liberă.

Vor concura pentru trofeele NexT, în Competiția Internațională, 24 de filme din 17 țări, printre care Spania, Franța, Portugalia, Belgia, Israel, Polonia, Argentina sau Canada.

Ca în fiecare an, selecția pune accent pe vocile originale, îndrăznețe și varietatea în genuri și abordare.

Spectatorii se vor delecta cu o comedie romantică „până la tristul sfârşit” – She Was Like, He Was Like, un horror cu păpuși și exorcism – Ancha es Castilla, un „cine-tract” absurd şi curajos, cu trei femei indignate de scandalul crizei financiare – Et que ça saute!, drame conjugale și îndrăgostiri, o poveste neobișnuită despre cei care suferă de hipersensibilitate electromagnetică – Quiet Zone, sau o aplicație care ți-o aduce pe fata visurilor – 97%.

Două filme românești intră în competiție: 12 zile, de Tudor Cristian Jurgiu, și Luna de miere, de Sebastian Mihăilescu.

Programul complet va fi disponibil în curând pe siteul festivalului.


Pentru al doilea an, filmele românești au o competiție dedicată lor la Festivalul NexT. Anul acesta, 12 scurtmetraje intră în cursa pentru Premiul pentru Cel mai bun film românesc, acordat de Institutul Cultural Român, și Premiul Publicului pentru film românesc.

Gabriel Achim (Visul lui Adalbert) își va prezenta cel mai nou scurtmetraj, Carne de iepure, povestea unui halterofil de 45 de ani care își caută o parteneră printr-un anunţ matrimonial, Bogdan Drumea revine cu Golanii, Paul Mureșan aduce o animație, Pui de somn, iar Ioana Flora și Alexandru Potocean sunt protagoniștii filmului Scor în alb, în regia lui Marius Olteanu.

Lista completă, aici.

„Reunind, prin filmele unor cineaști promițători, stiluri și influențe cinematografice diverse, competiția românească demonstrează cât de mult teren acoperă aceștia, de fapt”, spun selecționerii Irina Trocan și Andrei Rus.

Biletele pentru Oscars Night și abonamentele au fost puse în vânzare pe www.eventbook.ro.

Foto: NexT 2015 – facebook.com/NexTFilmFestival

20
/12
/23

Topul personal al celor mai bune filme exclusiv din 2023 e dominat de francezi şi americani, la care se adaugă un român şi un finlandez. O listă capricioasă şi aparent eterogenă.

19
/12
/23

Sâmbătă, 16 decembrie 2023, în cadrul festivalului internațional de film studențesc CineMAiubit 2023, a avut loc conferința „Filmul și educația publicului tânăr”, organizată de Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București (UNATC) prin Centrul de Pedagogie și Studiu al Imaginii Sorin Botoșeneanu.

18
/12
/23

Pe 21 ianuarie 2024, la Sala Palatului, va avea loc un nou şi captivant show DISNEY : FROZEN – 10 ani.  Spectacolul face parte din turneul prin care Disney celebrează la nivel mondial 10 ani de la lansarea personajului fenomen ce a revoluționat lumea filmelor de animație.

15
/12
/23

OPINIE Ne-am obişnuit să ne plângem. Lumea nu prea mai merge la cinema, şi cu atât mai puţin la filmele de artă. Nu mai avem săli pentru cinematografia non-mainstream. Presa generalistă a renunţat la jurnalismul de cinema. 

11
/12
/23

Un concert extraordinar de muzică de film va avea loc la Opera Naţională din Bucureşti pe 12 decembrie, de la ora 19.00, organizat de Universitatea Națională de Muzică din București în parteneriat cu Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, Opera Națională din București, Arhiva Națională de Filme și universități de teatru și film din țară.

07
/12
/23

Legendarul cineast maghiar Béla Tarr va primi sâmbătă seară, la Berlin, un premiu onorific din partea Academiei Europene de Film. Cu această ocazie, publicăm un eseu despre cinemaul său foarte special.