Număr record de producții românești de lungmetraj, la Premiile Gopo 2019
https://www.ziarulmetropolis.ro/numar-record-de-productii-romanesti-de-lungmetraj-la-premiile-gopo-2019/

79 de producţii româneşti lansate în 2018 intră în cursa pentru nominalizări la Premiile Gopo. Filme precum „Moromeţii 2” (r. Stere Gulea), „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” (r. Radu Jude), „Dacii liberi” (Monica Lăzurean-Gorgan şi Andrei Gorgan) sau „Fotbal infinit” (r. Corneliu Porumboiu) se regăsesc printre cele 28 de lungmetraje eligibile pentru nominalizări.

Un articol de Liliana Matei|1 februarie 2019

Cea de-a 13-a ediție a Galei Premiilor Gopo, cel mai prestigios eveniment dedicat cinematografiei din România, va avea loc marți, 19 martie, la Teatrul Național din București. Nominalizările vor fi anunțate la finalul lunii februarie.

Un record al acestei ediții îl reprezintă numărul lungmetrajelor: 28 de titluri, printre care

“Pororoca” (r. Constantin Popescu), premiat la festivalul de la San Sebastian, “Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” (r. Radu Jude), propunerea României la Oscar, filme cu succes la public precum “Moromeții 2” (r. Stere Gulea), “Povestea unui pierde vară” (r. Paul Negoescu), “Pup-o, mă” (r. Camelia Popa) sau debuturi ca “Charleston” (r. Andrei Crețulescu), “Soldații. Poveste din Ferentari” (r. Ivana Mladenovic), “Un om la locul lui” (r. Hadrian Marcu) și “Câteva conversații despre o fată foarte înaltă” (r. Bogdan Theodor Olteanu).

“Aniversare” (r. Claudiu Mitcu), “Caisă” (r. Alexandru Mavrodineanu), “Dacii liberi” (Monica Lăzurean-Gorgan și Andrei Gorgan), “Fotbal infinit” (r. Corneliu Porumboiu), “Licu, o poveste românescă” (r. Ana Dumitrescu), “România neîmblânzită” (r. Tom Barton Humphreys) și “Sunt însărcinată în România” (r. Jesus del Cerro) sunt doar o parte din cele nouă titluri propuse pentru nominalizări la categoria Cel mai bun film documentar.

La categoria Cel mai bun scurtmetraj au fost înscrise 48 de filme, din care menționam “Cutezătorii” (r. Tudor Botezatu), “Duminică” (r. Dorian Boguță), “Cele două execuții ale Mareșalului – o comparație” (r. Radu Jude), “E.T. a fost aici” (r. Ana Agopian), “Iederă” (r. Sarra Tsorakidis), “Miss Sueno” (r. Radu Potcoavă), “Cadoul de Crăciun” (r. Bogdan Mureșanu), “Michelangelo” (r. Anghel Damian) și “Totul e foarte departe” (r. Emanuel Pârvu).

Juriul de preselecție, stabilit de către Board-ul consultativ al Premiilor Gopo, este format din 11 profesioniști ai cinematografiei autohtone – Daniel Sandu (regizor), Mirela Oprișor (actriță), Constantin Chelba (operator), Horea Murgu (inginer de sunet), Ileana Cecanu (distribuitor), Andrei Tănăsescu (selecționer și curator) – și critici, teoreticieni și jurnaliști de film – Ana Maria Sandu, Anca Grădinariu, Georgiana Mușat, Cătălin Mesaru, Christian Ferencz-Flatz.

După ce juriul va anunța nominalizările, peste 600 de membri activi din industria cinematografică românească vor fi invitați să desemneze câștigătorii trofeelor Gopo 2019. Acest lucru va fi realizat printr-un sistem de vot asigurat de prestigioasa firmă de audit și consultanță – PwC România.

Gala Premiilor Gopo 2019 – ediția a 13-a este organizată de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc împreună cu Asociația Film și Cultură Urbană, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Teatrului National Bucuresti și Babel Communications.

Gala Premiilor Gopo 2018 – ediția a 12-a este organizată de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Babel Communications și Ministerului Culturii și Identității Naționale.

20
/02
/24

Horia, filmul de debut în lungmetraj al regizoarei Ana-Maria Comănescu, va fi lansat pe marile ecrane din țară în 10 aprilie și este distribuit de August Film. Vladimir Țeca, Angelina Pavel sunt în rolurile principale. Din distribuție mai fac parte Liviu Cheloiu, Daniela Nane,  Mihaela Velicu, Dragoș Olaru și Robert Onofrei.

19
/02
/24

Peste 100 de producții românești sunt înscrise pentru nominalizările la Premiile Gopo. În total, 107 de filme românești - lungmetraje de ficțiune, documentare și scurtmetraje, lansate în cinematografe, la festivaluri naționale și internaționale sau pe platformele de streaming în 2023, intră în cursa pentru nominalizările la cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, care va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

18
/02
/24

CRONICĂ DE FILM Cu premiera mondială în secţiunea Forum, necompetiţională, a Festivalului de la Berlin, "Săptămâna Mare", scris şi regizat de Andrei Cohn şi inspirat din nuvela "O făclie de Paşte" a lui I. L. Caragiale, este un film care gravitează în jurul unei întrebări fundamentale: Cum se ajunge ca un om să-i ia viaţa celui de lângă el?

16
/02
/24

După 5 nominalizări la Oscar (Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cel mai bun film internațional, Cel mai bun scenariu adaptat și Cel mai bun sunet), Grand Prix și Premiul FIPRESCI la Cannes, după sute de articole în presa internațională care îl identifică drept cel mai răvășitor film al anului, The Zone of Interest / Zona de interes se vede acum în România, în 40 de cinematografe din 20 de orașe.

16
/02
/24

Happy Cinema a pregătit filme de top pentru luna februarie, potrivite pentru toate gusturile și vârstele. Cinematografele din lanțul Happy Cinema îți oferă o experiență de calitate la cele mai prietenoase prețuri. Blockbustere de la Hollywood, filme animate, filme dedicate melomanilor sau filme pentru copii – toate te așteaptă în cele 10 cinematografe din țară.

15
/02
/24

Cu ocazia Zilei Naționale Constantin Brâncuși, reprezentanțele Institutului Cultural Român de la Lisabona, Beijing, Istanbul, Londra, Stockholm, Bruxelles, Veneția, Madrid, Tel Aviv și Varșovia vor organiza o serie de evenimente pentru a celebra și a aduce în prim-plan contribuția inestimabilă a celui mai mare sculptor român la patrimoniul cultural mondial.

15
/02
/24

Warner TV transformă weekend-ul de dinaintea galei de decernare a premiilor Academiei americane de film într-un maraton de filme de Oscar®, cu șapte producții reprezentative, nominalizate sau recompensate cu mult-râvnita statuetă. În serile de 8, 9 și 10 martie vor putea fi urmărite drame și filme de acțiune lansate pe parcursul a șapte decenii.

12
/02
/24

Acolo unde nu mai e trafic, doar o plajă pustie și posibilitatea unui nou început, iubirea poate completa peisajul unei eternități liniștite. „Băieții buni ajung în Rai”, al treilea lungmetraj al regizorului Radu Potcoavă, propune publicului la cinema, din 22 martie, o întâlnire cu o poveste inedită și o scurtă pauză pentru a uita de grijile vieții cotidiene.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

09
/02
/24

Cu încasări de 952 de milioane de dolari la box-office-ul mondial, onorat cu cele mai mari premii ale industriei din acest an, dominând cu câte 13 nominalizări la Oscar® și la Premiile Academiei Britanice de Film și Televiziune (BAFTA), blockbusterul Oppenheimer în care joacă Cillian Murphy, nominalizat la Oscar pentru rolul lui J. Robert Oppenheimer și Emily Blunt în rolul soției sale, biologul și botanistul Katherine „Kitty” Oppenheimer, va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 21 martie.

09
/02
/24

Seria CultClassics aduce în atenția publicului filme semnificative sau realizatori de film importanți din istoria cinematografiei. “Am vrut să creăm un program independent, care să ne conducă într-o călătorie prin lumea filmului, să explorăm împreună diferite curente cinematografice, stiluri regizorale, culturi și spații geografice” Anca Caramelea, curator ARTA.