Nymphomaniac. Vol. II, în viziunea parlamentarilor
https://www.ziarulmetropolis.ro/nymphomaniac-vol-ii-in-viziunea-parlamentarilor/

Parlamentarii din Comisiile pentru cultură au păreri împărţite în privinţa interzicerii în cinematografe a filmului „Nymphomaniac. Vol. II”, unii demnitari afirmând fie că prima parte a peliculei are „o abordare îndrăzneaţă”, fie că sunt „prea sensibili” pentru „astfel de hidoşenii”.

Un articol de Petre Ivan|30 ianuarie 2014

Parlamentarii din Comisiile pentru cultură au păreri împărţite în privinţa interzicerii în cinematografe a filmului „Nymphomaniac. Vol. II„, unii demnitari afirmând fie că prima parte a peliculei are „o abordare îndrăzneaţă”, fie că sunt „prea sensibili” pentru „astfel de hidoşenii”.

Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC) a luat decizia de a interzice difuzarea în cinematografele româneşti a părţii a doua a celui mai recent film al regizorului danez Lars von Trier.

În urma acestei decizii, Georgică Severin, preşedintele Comisiei pentru cultură din Senat, a spus că a luat la cunoştinţă cu surprindere şi îngrijorare de hotărârea CNC de a interzice difuzarea în cinematografele româneşti a lungmetrajului „Nymphomaniac Vol. II”, precizând că o astfel de decizie situează România în afara spaţiului cultural european.

Nymphomaniac

Preşedintele Comisiei pentru cultură din Senat a precizat că este „ridicol” ca România să fie singura ţară în care filmul să fie interzis, amintind de încadrarea celorlalte state.”Distribuitorul se poate adresa unei instanţe europene. (…)

Faţă de «Melancholia», acest film prezintă o altă latură a fiinţei umane”, a completat acesta, informează Mediafax.

Punctul de vedere al senatorului Georgică Severin este susţinut şi de deputatul Mădălin Voicu, vicepreşedinte al Comisiei pentru cultură din Camera Deputaţilor.

„Românii sunt un popor cu foarte multe calităţi, dar au nişte defecte care le estompează calităţile (…) În general, despre tot ce înseamnă cultură kitsch sau media asta super infestată de tot felul de chiloţi, sânge şi gunoaie, românul e disperat după astfel de lucruri.

Nymphomaniac Vol. II

Nymphomaniac. Vol. II, ultimul film al lui Lars von Trier, a fost interzis în cinematografele românești

Deci, în general, românul este mai curând un popor masochist, în sensul că tot ce este interzis, rău sau urât sau nerecomandabil el gustă cu mare înfocare”, a spus Mădălin Voicu.

La rândul său, democrat-liberalul Emil Paşcan a precizat că nu este de acord cu interzicerea filmului lui Lars von Trier. „Nu este genul de filme care să mă pasioneze.

Am văzut ce s-a scris în presă despre faptul că suntem prima ţară din Europa care cenzurează cea de-a doua parte a filmului. (…)

Cum nu am văzut prima parte, nu aş vrea să mă pronunţ. Filmele acestea de gen horror nu mă pasionează şi nu mă uit”.

Nymphomaniac

„Ca principiu”, împotriva ideii de interzicere a exprimării sub orice formă este şi senatorul social-democrat Marian Vasiliev, dar, dacă în film „se depăşesc nişte limite care ating bunul simţ şi decenţa”, atunci este de acord cu decizia Centrului Naţional al Cinematografiei.

Senatorul PSD Gabriela Firea a declarat că decizia CNC de interzicere în cinematografele româneşti a filmului „Nymphomaniac Vol. II” este una „nefericită”, „care face ca România să se evidenţieze pe plan european, în sens negativ însă”, informează Mediafax.

Citiți și Nymphomaniac. Vol. II. Sexualitate devoratoare

Pe de altă parte, Mihaela Popa, senator în Comisia pentru cultură, care a afirmat că nu a văzut filmul „Nymphomaniac”, a subliniat că „această problemă se va discuta la comisie”.

„Săptămâna viitoare, când vom veni la comisie, vom discuta acest lucru. Tot ce este interzis şi aşa într-un mod brutal, bineînţeles că apar discuţii şi probleme. Trebuie să discutăm să vedem de ce, cum, care au fost motivele”, a explicat Mihaela Popa.

Foto: Nymphomaniac. Vol. II – Independența Film

26
/09
/16

Regizorul francez Alain Guiraudie, renumit pentru thriller-ul erotic L’Inconnu du lac, este invitatul special al festivalului Les Films de Cannes à Bucarest (14 – 23 octombrie). Cineastul își va prezenta noul film, Rester Vertical, considerat de presa internațională filmul-șoc al ediției de anul acesta a Festivalului de la Cannes.

23
/09
/16

Filmul laureatului premiului Oscar, Ron Howard, Inferno, va deschide cea de-a patra ediție a Dracula Film Festival, care va avea loc anul acesta în perioada 12 – 16 octombrie, la Brașov. Inferno( SUA, 2016), thrillerul bazat pe romanul cu același nume al lui Dan Brown, îi are ca protagoniști pe Tom Hanks, Felicity Jones, iar într-un rol secundar apare celebra actriță româncă Ana Ularu.

23
/09
/16

“Ţin minte şi acum prima cronică a filmului „Reconstituirea", semnată de Ecaterina Oproiu. Se numea «George Mihăiţă, un tânăr cu adolescenţa întârziată». N-am rămas tânăr, dar am rămas cu adolescenţa întârziată. Ca dovadă că, iată, am reuşit să studiez, într-un fel, fenomenul adolescentin prin ceea ce am făcut, să mă apropii şi să respir, de multe ori, ca un adolescent.” - George Mihăiţă. Îndrăgitul actor împlineşte astăzi 68 de ani.

23
/09
/16

Astăzi intra în cinematografele româneşti mult aşteptatul thriler al lui Bogdan Mirică, “Câini”, laureat la Cannes cu trofeul FIPRESCI al secţiunii Un Certain Regard, noul film al lui Antoine Fuqua, “The Magnificent Seven / Cei Şapte Magnifici” , animaţia “Storks/Berzele şi producţie istorică “Birkebeinerne/Ultimul Rege”, propunerea Norvegiei la Premiile Oscar 2017.

23
/09
/16

Se protestează în contra imunității înțeleasă ca privilegiu absolut. E o seară importantă în fața Senatului României. Las protestul și fug, cu inima strânsă, către cinematograf. La cinema e filmul “Câini”. Am citit niștre cronici de specialitate și m-am îngrozit: acesta e un thriller și o să mă sperie rău. N-a fost cazul.

21
/09
/16

Actorul american Brad Pitt (52 de ani) a reacționat cu tristețe la cererea de divorț depusă de soția sa, Angelina Jolie (41), și a asigurat că cel mai important în aceste momente este binele copiiilor. Invocând "diferențe ireconciliabile", Jolie a cerut luni divorţul de Brad Pitt si custodia celor 6 copiii ai cuplului, trei biologici și trei adoptați.

20
/09
/16

Documentarul de scurtmetraj „Sfârșitul verii”/„End of Summer”, în regia Alinei Manolache va deschide premiera oficială a filmului „Bondoc”, în această seară, de la ora 20:30 la Cinema Elvira Popescu. „Bondoc”, documentarul semnat Mihai Mincan, Cristian Delcea și Mihai Voinea va rula în cinematografe din 23 septembrie.

20
/09
/16

Festivalul Internațional de Film Transilvania, inițiat la Cluj-Napoca în 2002, se extinde, pentru prima dată, în Republica Moldova. Prima ediție TIFF Chișinău va avea loc între 6 și 9 octombrie 2016, la Cinema Odeon, și va aduce o selecție de filme românești recente, alături de câteva dintre cele mai apreciate producții proiectate la Cluj, în această primăvară.

19
/09
/16

Denzel Washington, Chris Pratt, Ethan Hawke, Vincent D’Onofrio, Byung-Hun Lee, Manuel Garcia-Rulfo, Martin Sensmeier, Haley Bennett, Matt Bomer și Peter Sarsgaard… „Cei șapte magnifici”, în regia lui Antoine Fuqua, este o readaptare modernă a unei povești clasice într-un western de acțiune ce redă povestea a șapte pistolari justițiari care eliberează o comunitate de sub teroarea unor bandiți.

19
/09
/16

Actorul Andy Garcia urmează să îl interpreteze pe sculptorul român Constantin Brâncuşi, în filmul „The Sculptor“. Informaţia a fost confirmată de regizorul Mick Davis, autorul filmului „Modigliani“, filmat în România. Anul trecut, Mick Davis a pus în scenă spectacolul “Paganini” la Teatrul Metropolis din Bucureşti .

18
/09
/16

A fost realizată selecția oficială a festivalului de film documentar românesc, București Docuart Fest 2016, care va avea loc în această toamnă. În cele 3 secțiuni competiționale (principală, studențească și de documentar TV) au fost selectate 25 de titluri. Acestea vor fi aduse bucureștenilor în perioada 27 septembrie - 2 octombrie la Cinemateca Eforie și Cinema Muzeul Țăranului - Studioul Horia Bernea, în cadrul celei de-a 5-a ediții a festivalului documentarului românesc.