O călătorie în Europa Wonderland – expoziția de artă contemporană de la Timișoara
https://www.ziarulmetropolis.ro/o-calatorie-in-europa-wonderland-expozitia-de-arta-contemporana-de-la-timisoara/

Expoziţia îşi propune să dezbată critic identitatea europeană, graniţele, cetăţenia şi puterea.

Un articol de Petre Ivan|8 noiembrie 2020

“Pe aici, suntem cu toții nebuni.” (…) “De unde știi că sunt nebună? spuse Alice” “E musai să fii, spuse Pisica. Altfel, n-ai fi venit aici.” (Lewis Carroll, Alice în Țara Minunilor)

Europa este the land of wonder, tărâmul întrebărilor, al căutărilor, o realitate concretă și în același timp o utopie socio-politică.

Spațiul Garnizoanei Timișoara, o clădire cu o istorie semnificativă, găzduiește încă din luna octombrie, expoziția Europa Wonderland – un proiect de artă contemporană, produs de Asociația Culturală Contrasens, ce a adus împreună 20 de artiști naționali și internaționali, care filtrează și dezbat critic prin lucrările lor legitimitatea unei Europe unite și dinamica lumii actuale.

Gândite inițial ca două expoziții separate, Europa Wonderland și Body Space: Citizenship and Territories, dezbat aceleași problematici și nu reprezintă entități diferite, aflându-se, de fapt, într-o fuziune, devenind un singur discurs. Olivia Nițiș și Dana Sarmeș, curatoarele celor două expoziții, au decis să integreze și să combine lucrările astfel încât să devină un proiect care să fie citit ca un manifest despre norme și transgresarea granițelor.

Europa Wonderland este un spațiu de căutare, cercetare, interogare, un spațiu de identificare a instrumentelor prin care cetățenii pot ajunge la forme de solidaritate, parteneriat, empatie și stabilitate. (Olivia Nițiș, curator)

Body Space: Citizenship and Territories este despre libertate și limitare, unde una o determină pe cealaltă, sau cum ar spune Gabriel Liiceanu „libertatea nu are sens decât în condiţiile existenţei limite” (Liiceanu, Despre limită, 1994). Această dublă determinare, atât teoretică cât și cauzală, permite și creează premisa unui metadiscurs despre identitate și reprezintă în acest sens un contra-discurs la această efectivitate și eficacitate socială a sistemelor. (Dana Sarmeș, curator)

Expoziția are intrarea liberă și mai poate fi vizitată până în 13 noiembrie, la Comenduirea Garnizoanei Timișoara, din Piața Libertății, de marți până duminică, între 14.00 – 20.00, în baza unei programări aici: http://www.accontrasens.ro/portfolio/europa-wonderland-bodyspace/ 

Mai multe detalii despre expoziție pot fi urmărite pe pagina de Facebook Asociatia Culturala Contrasens.

Accesul se face ținând cont de situația curentă și cu respectarea tuturor normelor în vigoare privind distanțarea fizică și pentru prevenirea răspândirii COVID-19.

Cei 20 de artiști din expoziție, care au pus sub semnul întrebării semnificațiile identității europene și care discută nevoile și așteptările cetățeniei europene, sunt: Cătălin Burcea, Cosmin Haiaș, Decebal Scriba, Delia Popa, Matei Bejenaru, Valeriu Șchiau, Zoița (Delia Călinescu), Ana Hoffner ex-Prvulovic* (AUT), Andreea Cioară (RO), Ardan Özmenoğlu (TU), Ciprian Homorodean (RO), Claudiu Cobilanschi (RO), Elana Katz (DE/USA), Mălina Moncea (RO), Renée Renard (RO), Sandra Sterle (HR), Sarah Daria Muscalu (RO), Sorin Oncu (RO), Veronique Sapin (FR), Xenophon Sachinis (GR). Aceștia sunt atenți la fenomenele socio-politice actuale, filtrează și dezbat critic dinamica lumii actuale și propun totodată noi soluții de abordare artistică mizând, în momente complicate economic și cultural, pe producția artistică, dar și pe cercetare și dialog. 

Expoziția Europa Wonderland este organizată de Asociația Culturală Contrasens din Timișoara.

21
/11
/22

Până pe 3 decembrie este disponibilă colecția de 100 de lucrări originale, în ediție limitată, „Mimi’s Tea Party” a artistei Mimi Pleșoianu (Mimificator) la Art Machine, proiect inițiat de gruparea artistică Pastila Roz. Acestea pot fi achiziționate de la automatul de tip vending machine amplasat în București, în Cărturești Parklake.

11
/11
/22

Miercuri, 16 noiembrie 2022, de la ora 16:30, la Opera Naţională Bucureşti, în Foaierul Galben, va avea loc vernisajul expoziţiei de pictură „Învingătorii Sclerozei Multiple - Călător printre forme şi culori”, semnată de Simona Carolina Tănase, ea însăşi diagnosticată cu scleroză multiplă şi Preşedintele Asociaţiei Învingătorii Sclerozei Multiple.

04
/11
/22

Muzeul Amintirilor din Comunism (MAdC) şi BD Historia aduc o nouă expoziție temporară în luna noiembrie, intitulată „Reconstituire istorică în benzi desenate - Revolta anticomunistă Braşov 15 Noiembrie 1987”.

04
/11
/22

Începând din 4 noiembrie, la ARCUB - Hanul Gabroveni se deschide „Secvenţe expoziţionale din Bucureşti”, expoziţie ce prezintă istoria spaţiilor expoziţionale din Capitală printr-o selecţie de fotografii din Colecţia de imagini a istoricului de artă şi fotografului Mihai Oroveanu.

02
/11
/22

Între 7 şi 29 noiembrie 2022, expoziția „Helmut Stürmer. Decor/Costum/Desen” de la ARCUB – Hanul Gabroveni reconstruiește parcursul profesional al artistului Helmut Stürmer, scenograf de teatru, operă şi film, creator de costume şi light designer.

01
/11
/22

Concepute pe o gamă variată de teme, de la hieroglifele și cetățile Antichității la creația iconoclastă a artiștilor contemporani, expozițiile momentului din muzeele europene își provoacă vizitatorii să ia parte la experiențe de nerefuzat.

01
/11
/22

Asociația Docuart lansează înscrierile pentru cursurile gratuite de film, teatru și fotografie documentară, organizate în cadrul proiectului Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului.

28
/10
/22

Astăzi, 28 octombrie 2022, la Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, a avut loc conferința de încheiere a proiectului MoldArte, un proiect finanțat de EUNIC prin programul European Spaces for Culture și organizat de Institutul Cultural Român în colaborare cu Goethe-Institut București, Ambasada Austriei din Republica Moldova și Delegația Uniunii Europene din Republica Moldova.