O fereastrã cãtre arta graficã spaniolã: afişe de film din anii 50´, 60´ şi 70´
https://www.ziarulmetropolis.ro/o-fereastra-catre-arta-grafica-spaniola-afise-de-film-din-anii-50-60-si-70/

Ambasada Spaniei şi POINT vã invitã sâmbãtã, 21 mai, orele 19.00, la inaugurarea expoziţiei “O fereastrã cãtre arta graficã spaniolã: afişe de film din anii 50´, 60´ şi 70´”. 

Un articol de Liliana Matei|18 mai 2016

Expoziţia propune o incursiune în designul grafic şi filmul spaniol şi include o serie de reproduceri de afişe de film spaniol din perioada 1950-1980, oferind astfel o viziune generalã asupra operei şi traiectoriei principalilor ilustratori şi desenatori care au marcat arta graficã spaniolã de la acea vreme.

Selecţia cuprinde o parte dintre cele mai cunoscute şi reprezentative lucrãri ale unor ilustratori precum Francisco Fernández-Zarza “Jano”, Macario Gómez “Mac”, José María Cruz Novillo sau Iván Zulueta. Cei mai mulţi artişti din aceastã perioadã au abordat diverse genuri şi tehnici de-a lungul carierei, acordând atenţie deosebitã atât desenului, cât şi compoziţiei, formelor şi culorilor graficii pentru a obţine, dincolo de eficienţa descriptivã, opere personale de mare originalitate.

Mult timp, afişul de film a fost considerat o artã secundarã, în slujba cinematografiei. Cu toate acestea, timpul a revendicat valoarea artisticã a multor desene transformându-le, dincolo de principalul sãu obiectivul de promovare, în mãrturii estetice şi iconice ale epocii în care au fost concepute şi, uneori în autentice simboluri culturale, cum este cazul afişului creat pentru filmul “El verdugo” (Cãlãul).

În plus, multe dintre lucrãrile expuse reprezintã afişele unor producţii celebre ale cinematografiei spaniole, semnate de regizori precum Luis Buñuel, Juan Antonio Bardem sau Luís García Berlanga.

Programul de vizitare va fi de vineri pânã duminicã între orele 11:00-02:00, în perioada 21 mai – 5 iunie.

08
/12
/16

Un tablou al pictorului belgian James Ensor, "Squelette arrętant masques" ("Schelet oprind măștile"), a fost achiziționat, miercuri, pentru suma de 7,4 milioane de euro, un record mondial pentru o lucrare a artistului, în cadrul unei vânzări organizate de casa de licitații Sotheby's la Paris

07
/12
/16

Proiecția filmului „Biserici de lemn din România – un documentar”, va avea loc joi, 15 decembrie, de la ora 12, la Cinemateca Eforie din București. Filmul se proiectează în cadrul celei de-a XI-a ediții a IPIFF – „Festivalul Indie al Producătorilor de Film Independenți”.

06
/12
/16

Pentru a celebra aniversarea a 60 de ani de existenţă, Comisia Naţională a României pentru UNESCO organizează proiectul „Porţi deschise la CNR UNESCO”. În cadrul acestuia, se vor desfăşura, la sediul din str. Anton Cehov nr. 8, până pe 15 decembrie, o serie de evenimente care să aducă în atenţia publicului rolul UNESCO în promovarea colaborării între naţiuni prin cultură, educaţie, ştiinţă, comunicare şi informare.

04
/12
/16

Începând cu data de 8 decembrie 2016, la Teatrul Național „I.L.Caragiale” din București va fi deschisă publicului expoziţia „Andy Warhol și Slovacia” - eveniment de amplă rezonanță culturală ce marchează încheierea președinției rotative a Slovaciei în cadrul Consiliului Uniunii Europene (iulie-decembrie 2016).

12
/11
/16

Muzeul Național de Artă al României ne invită, începând cu 16 noiembrie, la o expoziție-medalion, dedicată lui Ștefan Luchian (1868 - 1916), de la moartea căruia se împlinesc o sută de ani. „Punte între două lumi – Florile lui Luchian” deschide programul medalioanelor tematice care vor fi incluse periodic în expozițiile permanente ale MNAR.

03
/11
/16

În seara în care am văzut Dorian am vrut să-i cer iertare tehnologiei pentru dățile în care am hulit-o, din conservatorism, și pentru acelea în care am profitat de ea în scopuri pur egoiste. Am reevaluat tehnologia, fie și pentru o oră, cea în care dansul și teatrul s-au unit într-un altfel de spectacol, pe scena de la UNTEATRU.

19
/10
/16

Într-un context în care dansul contemporan are din ce în ce mai multă vizibilitate în peisajul artistic din România, Asociaţia Culturală Control N anunţă un nou spectacol: Dorian, creat de Oana Răsuceanu în jurul unui singur actor-dansator (George Albert Costea), prin îmbinarea dansului contemporan cu proiecţii multimedia. Dorian va fi itinerat în patru spaţii de joc, din patru oraşe diferite: Bucureşti, Timişoara, Craiova şi Ploieşti.

10
/10
/16

Tabloul “Nickelodeon”, realizat de artistul român Adrian Ghenie, a fost vândut pentru suma de 9 milioane de dolari în cadrul unei licitaţii organizate săptămâna trecută la Londra, de casa de licitaţii Christie’s, fiind vorba de un record absolut pentru pictorul român. Tabloul ictat în 2008 a fost expus şi anul trecut la Muzeul Naţional de Artă Contemporană din Bucureşti.

30
/09
/16

Mai multe evenimente dedicate artei contemporane vor fi organizate, în această noapte, cu ocazia celei de a zecea ediţii a Noapţii Albe a Galeriilor (NAG), în București și în alte nouă orașe din țară. Alături de București, la NAG#10 participă Arad, Baia Mare, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Craiova, Sibiu, Târgu Mureș și Timișoara.

27
/09
/16

Pe Facebook s-a organizat un protest în fața Ambasadei Rusiei față de decizia Rusiei de a dona 100 de euro pentru campania de achiziționare a „Cumințeniei Pământului”. Protestul va avea loc astăzi (marţi), între orele 17.00 și 17.30, la sediul Ambasadei Rusiei la București. Organizatorii protestului spun că se simt „jigniți” de „bacșișul” Rusiei.