O incursiune în Banatul istoric: Cămine în Mișcare
https://www.ziarulmetropolis.ro/o-incursiune-in-banatul-istoric-camine-in-miscare/

Cămine în Mişcare / Moving Fireplaces, proiect cultural de amploare Timişoara 2021, se pregăteşte de lansare.

Un articol de Liliana Matei|15 august 2018

Cămine în Mișcare / Moving Fireplaces este un proiect al Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană, produs de Asociația Prin Banat, realizat cu sprijinul Consiliului Județean Timiș, și se desfășoară sub umbrela Anului European al Patrimoniului 2018. Este singurul proiect din programul cultural Timișoara 2021 care se desfășoară în jurul Timișoarei, în regiunea Banatului istoric, gândit pentru a încuraja oamenii să-şi împărtăşească moştenirea culturală şi poveştile personale cu cei din jur.

Abordând teme precum migraţia, mobilitatea şi dislocările de populaţie, programul îşi propune să pună oamenii aflaţi în mişcare în contact cu comunităţile locale pe care le întâlnesc în drumul lor, promovând arta povestirii (stroytelling) ca o metodă de a aduce oamenii laolaltă şi de a le reda sentimentul de apartenenţă la un spaţiu. Proiectul Cămine în Mișcare / Moving Fireplaces este unul dintre cei mai importanți promotori al Banatului către turiștii internaționali, naționali și către localnici, care își propune promovarea zonei ca întreg în sfera internațională, în scopul creșterii vizibilității diversității formelor de turism care se pot practica aici, prin crearea unor evenimente care să pună în valoare potențialul uman și natural al ruralului bănățean, și să ofere satelor un punct de dezvoltare prin cultură.

Prima manifestare artistică din cadrul Cămine în Mișcare / Moving Fireplaces va avea loc la Făget, jud. Timiș, în data de 18 august, evenimentul făcând parte dintr-o suită de astfel de activități pregătite de Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană și Asociația Prin Banat. „Oamenii din zona Banatului sunt beneficiarii muncii noastre, deci tot ei sunt cei care se vor bucura primii de rezultatele preliminare ale muncii noastre. Făgetul e un pol cultural pentru toate localitățile din zonă, acesta fiind motivul pentru care l-am ales ca prim loc de desfășurare pentru seria noastră de evenimente culturale. Urmează și alte evenimente pe care le-am gândit special pentru locuitorii acestor zone aflate mai puțin în atenția operatorilor culturali.”, spune Alexandra Palconi, președinte Asociația Prin Banat.

Pre-evenimentul din 18 august va propune participanților spectacolul de teatru HUOOOOO! – produs de Auăleu Teatru, și un concert de muzică clasică susținut de Petrila Quartet, în Parcul Regele Mihai I (parcul central al Făgetului). Echipa proiectului se va afla la fața locului și va continua să culeagă poveștile oamenilor care se vor alătura manifestărilor culturale. Participarea este gratuită.

Seria de pre-evenimente continuă, în data de 8 septembrie, la Margina, cu un alt spectacol de teatru al celor de la Auăleu, Ferma, prezentat în premieră în această zonă a Banatului, precum și cu ateliere creative și instalații de artă comunitară. Evenimentul principal pe anul 2018 al proiectului Cămine în Mișcare va avea loc între 28 și 30 septembrie în satele Margina și Zorani, jud. Timiș, iar programul complet al acestuia va fi disponibil foarte curând pe site (www.camineinmiscare.ro) și pe pagina de Facebook (www.facebook.com/movingfireplaces).

Foto: Flavius Neamciuc

02
/02
/15

Joi, 5 februarie, ora 19.00, odată cu premiera spectacolului Parapanghelos (un cabaret după “Cânticelele comice” ale lui Vasile Alecsandri) va avea loc și inaugurarea unui nou design al Sălii Lecoq, transformată acum în CAFÉ-TEATRU MASCA. 

02
/02
/15

Filmul românesc de scurtmetraj este prezent și anul acesta la Festivalul de Film de la Clermont-Ferrand (30 ianuarie – 7 februarie 2015) prin intermediul Asociației ESTE’N’EST, care organizează pentru a șaptea oară consecutiv standul românesc din cadrul marketului festivalului, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei.

02
/02
/15

Am trăit s-o vedem şi pe asta, ar spune melomanii urbei lui Marius Manole. Ieşenii care îşi plătesc la timp facturile la întreţinere pot câştiga premii oferite de către administratorul de imobile al Primăriei, respectiv Termo-Service, printre premii figurând şi două bilete la concertul lui Andre Rieu, din luna iunie, de la Bucureşti.

02
/02
/15

În filmul "Chuck Norris vs. Communism", de Ilinca Călugăreanu, peliculă selectată în secţiunea competiţională World Cinema Documentary, la cea de-a 31-a ediţie a Festivalului Sundance, o generaţie întreagă se îndrăgosteşte de film, în epoca Războului Rece, scrie prestigioasa publicaţie IndieWire.

01
/02
/15

Luni, 2 februarie, de la ora 20.30, la TVR 2, „Vocea Patriotului Naționale – Restituiri I.L. Caragiale” (premiera tv: 1992)  aduce din Arhiva de Aur a Televiziunii Române momente teatrale unice realizate după schițele: „Jertfe patriotice”, „Situațiunea”, „Tempora”, „Cum devine cineva revoluționar și om politic”, „Atmosferă încărcată” și „Diplomație”.

31
/01
/15

O zi întunecată de ianuarie, pe o stradă cu nume de compozitor francez. Un apartament într-un bloc de două etaje, o sufragerie cu sobă de teracotă verde; când scaunele și masa de plastic sunt date la o parte, se transformă într-un ministudio, în care Miriam Răducanu dansează din 1956.

30
/01
/15

MARI FILME ROMÂNEŞTI UITATE „O lacrimă de fată” (1980), regizat de Iosif Demian, este unul dintre cele mai originale filme româneşti realizate în timpul comunismului, polemizând prin stilul său modern şi energic cu falsitatea care caracteriza cinematografia oficială a vremii.

30
/01
/15

Realizatorul TV Cătălin Ştefănescu se alătură personalităţilor care au acceptat să-şi arate calităţile de librar şi va lua parte, miercuri, de la ora 19.00, la campania "Librar pentru o zi", iniţiată de librăria Bizantină din Bucureşti.