O lacrimă de fată. Polemizând cu falsitatea
https://www.ziarulmetropolis.ro/o-lacrima-de-fata-polemizand-cu-falsitatea/

MARI FILME ROMÂNEŞTI UITATE „O lacrimă de fată” (1980), regizat de Iosif Demian, este unul dintre cele mai originale filme româneşti realizate în timpul comunismului, polemizând prin stilul său modern şi energic cu falsitatea care caracteriza cinematografia oficială a vremii.

Un articol de Ionuţ Mareş|30 ianuarie 2015

Realizat în 1980 după o nuvelă de Petre Sălcudeanu, „O lacrimă de fată”, primul lungmetraj semnat ca unic regizor de fostul director de imagine Iosif Demian, transcende genul polițist în care pare a-l arunca scenariul scris de însuși autorul povestirii inspiratoare.

Firul narativ e simplu: un anchetator (Dorel Vişan) şi un asistent (George Negoescu) ajung într-un sat de pe Valea Mureşului pentru a investiga moartea suspectă a unei tinere, tehnician agronom, stând de vorbă cu persoanele care au cunoscut-o şi cu simplii săteni (majoritatea „jucaţi” de ţărani autentici).

Pe acest cadru ale cărui contururi se lasă desluşite treptat, Demian desfăşoară un bogat limbaj vizual, care intră în coliziune frontală nu doar cu masa filmelor anoste ale vremii, ci, indirect, chiar cu ideologia oficială însăşi. „O lacrimă de fată” este un film despre căutarea adevărului, într-o lume în care ocultarea lui era normă.

o lacrima de fata

Este, în primul rând, adevărul faptelor la care speră să ajungă cei doi anchetatori porniţi să descopere criminalul. O anchetă care va scoate însă la suprafaţă tensiuni mocnite. Demian deturnează aşteptările publicului faţă de un policier, ocolind cu bună ştiinţă tiparele uşor recognoscibile şi căile bătătorite, în special derularea limpede şi convenţională a naraţiunii sau marcarea apăsată a unui punct culminant ori a unui final eliberator.

Iar aici apare cel de-l doilea tip de adevăr, şi cel mai important, care îl preocupă pe regizor. Este adevărul oamenilor, al locurilor şi al situaţiei, pe care camera de filmat are capacitatea de a îl releva, o realitate care nu poate fi percepută nemijlocit. Pentru asta, Demian introduce personajul cameramanului care îi urmează peste tot pe anchetatori, înregistrându-le investigaţia şi oferindu-le personajelor şansa de a-şi expune propriile versiuni asupra faptelor.

Nu era un truc nou (nici măcar pentru cinematografia română), dar Demian îl foloseşte într-un mod original, în ton cu modernitatea cinematografică în care se înscrie „O lacrimă de fată”: imaginile brute surprinse de aparatul din film şi cele îngrijite înregistrate de operatorul invizibil al peliculei se amestecă, se ciocnesc, uneori violent, sau se completează.

În contradicţie cu ancheta asupra căreia se opreşte, nu claritatea îl interesează pe Demian, ci autenticitatea, senzaţie de „ca în viaţă”, dublată de reflecţia pe care o declanşează o astfel de operă cine-verite. De aceea, replicile, filmate în priză directă, sunt curăţate de balastul artificialului, iar în multe cazuri ele rămân polemic-ininteligibile sau par improvizate.

Iar montajul, extrem de coerent în strategia de subminare a normelor, favorizeaă elipsele, discontinuitatea, fragmentarul, imprimând un dinamism care face ca filmul să fie proaspăt şi astăzi.

Acest text continuă seria de articole lunare, începută în aprilie 2014, care încearcă să readucă în atenţie filme importante, dar mai puţin cunoscute sau pur şi simplu uitate, ale cinematografiei române de ieri sau de azi.

INFO

O lacrimă de fată, 1980

Regia: Iosif Demian

Distribuţie: Dorel Vișan, George Negoescu, Dragoș Pâslaru, Luiza Orosz, George Bosun, Horia Baciu, Costel Rădulescu

11
/08
/20

CRONICĂ DE FILM Chiar dacă îi știam și îmi plăcuse precedentul lungmetraj, „Marussia” (2013), tot m-a luat prin surprindere noul film realizat de Eva Pervolovici, regizoare română stabilită în Franța – documentarul „Delta Bucureștiului” (2020), proiectat în premieră mondială la TIFF.

11
/08
/20

„Acasă”, documentarul de debut al lui Radu Ciorniciuc, a fost distins cu Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secțiunea Lungmetraj, înmânat de Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, pe scena Galei de închidere a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care a avut loc în Piața Unirii, sâmbătă, 8 august.

10
/08
/20

CRONICĂ DE FILM Proiectat în premieră în România la TIFF, unde a obţinut marele premiu al secţiunii Zilele Filmului Românesc, documentarul „Acasă” (2020), debutul ca regizor al jurnalistului Radu Ciorniciuc, îi are ca protagonişti pe membrii ultimei familii care a locuit în Delta Văcăreşti înainte de transformarea locului în parc natural.

10
/08
/20

Cele mai bune filme ale ediției și cineaștii momentului au fost aplaudați sâmbătă seară, pe 8 august, la Gala de decernare a premiilor Festivalului Internațional de Film Transilvania, organizată pentru prima dată în istoria festivalului în aer liber, în Piața Unirii din Cluj-Napoca.

09
/08
/20

"Tot amânam întâlnirea cu Dan Chişu. Recent am reuşit să ne vedem şi mai ales să-i văd ultimul film regizat – ”5 minute”. Ce pot spune despre film? Surpriza a fost neaşteptat de...". Citiţi un text pentru Ziarul Metropolis al scriitorului Vasile Ernu.

07
/08
/20

TVR 1 difuzează sâmbătă, 8 august, de la ora 21.10, filmul „Grăbeşte-te încet“, în regia lui Geo Saizescu. Regăsiţi mai jos un interviu cu actorul Radu Gheorghe, care interpretează în film rolul globe-trotter-ului Bebe Ciupercuţă. Actorul povesteşte cu multă bucurie despre întâlnirea cu marii actori din distribuţia filmului, despre rolul său, dar şi multe lucruri amuzante (cum s-a ales cu o poreclă după acest film, ce dificultăţi i-a creat scena sărutului etc.).

05
/08
/20

CRONICĂ DE FILM Proiectat în premieră la TIFF, „Casa cu păpuşi” (2020), documentarul de debut ca regizor al directorului de imagine Tudor Platon, este portretul tandru al unor femei în vârstă, dar pline de viaţă, care îşi deschid sufletul în faţa aparatului de filmat al tânărului cineast.

03
/08
/20

Parte a secţiunii pe care Festivalul Internaţional de Film Transilvania i-o dedică lui Federico Fellini la 100 de ani de la naştere, expoziţia de fotografie „Lights on! Fellini’s 8 ½”, disponibilă pe parcursul TIFF la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, surprinde momente din timpul realizării marelui film din 1963.

03
/08
/20

Ajuns deja la a treia ediție, festivalul Cinemascop își așteaptă vizitatorii până pe 5 august, în Grădina de vară din Eforie Sud. Aceasta a fost redeschisă în 2018, după o perioadă de 14 ani de abandon, iar localnicii și turiștii au avut ocazia să participe la proiecții de filme europene și alte activități culturale și educative în timpul primelor două ediții.

Pagina 1 din 26712345...102030...Ultima »