O lacrimă de fată. Polemizând cu falsitatea
https://www.ziarulmetropolis.ro/o-lacrima-de-fata-polemizand-cu-falsitatea/

MARI FILME ROMÂNEŞTI UITATE „O lacrimă de fată” (1980), regizat de Iosif Demian, este unul dintre cele mai originale filme româneşti realizate în timpul comunismului, polemizând prin stilul său modern şi energic cu falsitatea care caracteriza cinematografia oficială a vremii.

Un articol de Ionuţ Mareş|30 Ianuarie 2015

Realizat în 1980 după o nuvelă de Petre Sălcudeanu, „O lacrimă de fată”, primul lungmetraj semnat ca unic regizor de fostul director de imagine Iosif Demian, transcende genul polițist în care pare a-l arunca scenariul scris de însuși autorul povestirii inspiratoare.

Firul narativ e simplu: un anchetator (Dorel Vişan) şi un asistent (George Negoescu) ajung într-un sat de pe Valea Mureşului pentru a investiga moartea suspectă a unei tinere, tehnician agronom, stând de vorbă cu persoanele care au cunoscut-o şi cu simplii săteni (majoritatea „jucaţi” de ţărani autentici).

Pe acest cadru ale cărui contururi se lasă desluşite treptat, Demian desfăşoară un bogat limbaj vizual, care intră în coliziune frontală nu doar cu masa filmelor anoste ale vremii, ci, indirect, chiar cu ideologia oficială însăşi. „O lacrimă de fată” este un film despre căutarea adevărului, într-o lume în care ocultarea lui era normă.

o lacrima de fata

Este, în primul rând, adevărul faptelor la care speră să ajungă cei doi anchetatori porniţi să descopere criminalul. O anchetă care va scoate însă la suprafaţă tensiuni mocnite. Demian deturnează aşteptările publicului faţă de un policier, ocolind cu bună ştiinţă tiparele uşor recognoscibile şi căile bătătorite, în special derularea limpede şi convenţională a naraţiunii sau marcarea apăsată a unui punct culminant ori a unui final eliberator.

Iar aici apare cel de-l doilea tip de adevăr, şi cel mai important, care îl preocupă pe regizor. Este adevărul oamenilor, al locurilor şi al situaţiei, pe care camera de filmat are capacitatea de a îl releva, o realitate care nu poate fi percepută nemijlocit. Pentru asta, Demian introduce personajul cameramanului care îi urmează peste tot pe anchetatori, înregistrându-le investigaţia şi oferindu-le personajelor şansa de a-şi expune propriile versiuni asupra faptelor.

Nu era un truc nou (nici măcar pentru cinematografia română), dar Demian îl foloseşte într-un mod original, în ton cu modernitatea cinematografică în care se înscrie „O lacrimă de fată”: imaginile brute surprinse de aparatul din film şi cele îngrijite înregistrate de operatorul invizibil al peliculei se amestecă, se ciocnesc, uneori violent, sau se completează.

În contradicţie cu ancheta asupra căreia se opreşte, nu claritatea îl interesează pe Demian, ci autenticitatea, senzaţie de „ca în viaţă”, dublată de reflecţia pe care o declanşează o astfel de operă cine-verite. De aceea, replicile, filmate în priză directă, sunt curăţate de balastul artificialului, iar în multe cazuri ele rămân polemic-ininteligibile sau par improvizate.

Iar montajul, extrem de coerent în strategia de subminare a normelor, favorizeaă elipsele, discontinuitatea, fragmentarul, imprimând un dinamism care face ca filmul să fie proaspăt şi astăzi.

Acest text continuă seria de articole lunare, începută în aprilie 2014, care încearcă să readucă în atenţie filme importante, dar mai puţin cunoscute sau pur şi simplu uitate, ale cinematografiei române de ieri sau de azi.

INFO

O lacrimă de fată, 1980

Regia: Iosif Demian

Distribuţie: Dorel Vișan, George Negoescu, Dragoș Pâslaru, Luiza Orosz, George Bosun, Horia Baciu, Costel Rădulescu

20
/01
/20

INTERVIU Într-un interviu neconvențional pentru Ziarul Metropolis, celebrul alpinist Horia Colibășanu îi ia la întrebări pe regizorii timișoreni Lucian Mircu și Mircea Gherase, care îi spun povestea în documentarul independent „Superhombre” (2019). Începând cu 31 ianuarie, filmul va avea o serie de proiecții speciale în mai multe orașe din țară.

18
/01
/20

Într-o localitate de pescari din nordul Danemarcei se întâmplă un lucru neobișnuit, sunt tot mai mulți bărbați danezi căsătoriți cu femei tailandeze. Documentarul danez „Unde te poartă inima” (regia: Sine Plambech, Janus Metzva) fi proiectat joi, 23 ianuarie, de la ora 19, la Astra Film Cinema.

17
/01
/20

Primul episod al noii producții HBO, „Avenue 5”, realizată de Armando Ianucci, cu Hugh Laurie în rolul principal, va avea premiera la HBO și pe HBO GO pe 20 ianuarie.

16
/01
/20

Proaspăt apărută la Editura Uniunii Cineștilor din România, „Sora mea din Australia. Trecute întâlniri cu Irina Petrescu”, este o elegantă carte-album în care criticul de film Magda Mihăilescu îi aduce un omagiu distinsei actrițe printr-un portret mozaicat în care sunt puse laolaltă convorbiri, confesiuni, mărturii și o bogată colecție de fotografii.

10
/01
/20

Oscar Weekend aduce anul acesta șase din cele 10 filme rămase pe lista scurtă pentru Oscarul la categoria “Cel mai bun film într-o limbă străină”, care va fi acordat în cadrul celei de-a 92-a ediții a Premiilor Academiei Americane de Film. În weekendul 17-19 ianuarie, la Cinema Elvire Popesco, propunerile Ungariei și Senegalului vor fi prezentate în premieră pe marele ecran în România, alături de avanpremiere ale reprezentantelor Franței și Rusiei și proiecții ale filmelor din Coreea de Sud și Spania.

07
/01
/20

HISTORY® difuzează, în premieră, începând cu 7 ianuarie, în fiecare marți, de la ora 21:00, noul serial „Inexplicabil”, care vine în completarea programelor speciale lansate cu ocazia Lunii secretelor. Gazda producției este actorul William Shatner, câștigător al unui Glob de Aur și a două premii Emmy, care explorează pe parcursul celor opt episoade cele mai fascinante și ciudate mistere ale lumii.

06
/01
/20

Iată lista completă a filmelor premiate la cea de-a 77-a ediție a Globurilor de Aur, eveniment organizat de Asociaţia Presei Străine de la Hollywood (HFPA), la Los Angeles.

03
/01
/20

INTERVIU Cu ocazia lansării în România a celui mai recent film al său, "It Must Be Heaven", premiat cu o menţiune specială la Cannes, regizorul palestinian Elia Suleiman vorbeşte într-un interviu pentru Ziarul Metropolis despre stilul său inconfundabil, despre pericolele lumii de astăzi şi despre speranţa reprezentată de tânăra generaţie.

29
/12
/19

TOP A fost o ediţie foarte bună a festivalului de la Cannes, aşa că topul meu de final de an, care inevitabil e unul subiectiv, e influenţat de asta. Cap de listă e, totuşi, extraordinarul câştigător de la Berlin. Filmele-vedetă de la Veneţia nu m-au impresionat.

Page 1 of 25512345...102030...Last »