O istorie a artei moderne, de Will Gompertz – “cel mai bun profesor pe care nu l-aţi avut”
https://www.ziarulmetropolis.ro/o-istorie-a-artei-moderne-de-will-gompertz-cel-mai-bun-profesor-pe-care-nu-l-ati-avut/

Începînd cu această săptămână, în librăriile din toată ţara a apărut volumul semnat de Will Gompertz, O istorie a artei moderne. Tot ce trebuie să ştiţi despre ultimii 150 de ani, publicat de Editura Polirom.

Un articol de Petre Ivan|14 martie 2014

Începînd cu această săptămână, în librăriile din toată ţara a apărut volumul semnat de Will Gompertz, O istorie a artei moderne. Tot ce trebuie să ştiţi despre ultimii 150 de ani, publicat de Editura Polirom.

Istoria lui Gompertz acoperă curentele şi marii artişti de la preimpresionism până în prezent, fără să recurgă la jargonul istoricilor de artă, chiar şi atunci când în joc sunt tehnicile utilizate sau subiectele abordate.

Nu lipsesc contextele mai largi în care trebuie plasaţi artiştii şi operele lor, detaliile biografice şi întreaga anecdotică ce le însoţeşte.

De la nuferii lui Monet la floarea-soarelui pictată de van Gogh, de la cutiile de supă ale lui Andy Warhol la rechinii muraţi ai lui Damien Hirst, aflaţi poveştile din spatele capodoperelor, faceţi cunoştinţă cu artiştii şi descoperiţi secretul artei moderne

Will Gompertz, arts editor la BBC şi fost director la Tate Gallery, afirmă chiar în prefaţa volumului: „Ambiţia mea a fost să scriu o carte plină de informaţii şi dinamică, nu o lucrare academică. (…) Sursa de inspiraţie pentru această carte a fost un one-man show în care am jucat la Edinburgh Fringe Festival în 2009.

Scrisesem un articol pentru The Guardian în care exploram modalitatea prin care tehnicile de stand-up comedy ar putea fi folosite pentru a explica istoria artei moderne într-o manieră care mai degrabă să implice publicul decât să-l ameţească. (…)”

O istorie

O istorie a artei moderne. Tot ce trebuie să ştiţi despre ultimii 150 de ani – Din cuprins:

Impresionismul: pictorii vieţii moderne, 1870-1890 • Cézanne: părintele nostru, al tuturor, 1839-1906 • Cubismul: un alt punct de vedere, 1907-1914 • Kandinsky/Orfismul/Călăreţul Albastru: sunetul muzicii, 1910-1914 • Suprematismul/Constructivismul: ruşii, 1915-1925 • Bauhaus: reuniunea de clasă, 1919-1933 • Dadaismul: domnia anarhiei, 1916-1923 • Pop-art-ul: shoppingul ca terapie, 1956-1970 • Postmodernismul: falsa identitate, 1970-1989 • Arta de azi: celebritate şi bani, 1988-2008-prezent

Foto cu O istorie a artei moderne şi Will Gompertz

09
/03
/23

Mai mult de un deceniu, scriitorul american David Fideler, originar din Michigan și stabilit la Sarajevo, și-a însoțit cafeaua de dimineață cu lectura câte unei epistole de-a lui Seneca (cca. 4 î.Hr. - 65 d.Hr.), „cel mai convingător și mai elegant dintre scriitorii stoici”, „conștiința Imperiului Roman”. Astfel a apărut volumul „Mic dejun cu Seneca” (Editura Trei).

01
/03
/23

Compania de Librării București (CLB), cel mai longeviv lanț de librării din România, și Headsome Communication lansează astăzi, 1 martie 2023, cea de-a treia ediție a SuperPovești din București, un proiect îndrăgit care își propune să readucă în actualitate legendele și poveștile despre oraș cu ajutorul noii generații de cititori.

23
/02
/23

Sâmbătă, 25 februarie 2023, de la ora 12.00, Institutul Cultural Român organizează, prin Centrul Național al Cărții, un eveniment online dedicat traducătorilor de limba română din întreaga lume.

20
/02
/23

Amantele regilor au fost, uneori, respinse sau denigrate de societate, alteori tolerate sau chiar admirate pentru frumusețea lor sau pentru influența pe care o exercitau asupra suveranilor. Mai aproape de zilele noastre, amantele președinților erau ținute în secret sau negociate cu presa, în încercarea de a proteja imaginea șefilor de stat, văzuți ca lideri morali și exemplari pentru societate.

14
/02
/23

Scriitorul Dinu Flămând va participa la o serie de evenimente organizate în Mexic, în perioada 16-28 februarie 2023, cu sprijinul Institutului Cultural Român. Turneul va începe la Festivalul Internațional de Poezie „Jornadas Pellicerianas” și se va încheia cu participarea la evenimentul „Fandango de la lectura”, prezidat de Prima Doamnă a Mexicului, Beatriz Gutiérrez Müeller, în Veracruz.