O Lume Noua, în cinematografele româneşti, via Viena
https://www.ziarulmetropolis.ro/o-lume-noua-in-cinematografele-romanesti-via-viena/

Scurtmetrajul de ficţiune O Lume Nouă (r. Luiza Pârvu, scenariul Toma Peiu, România – Ungaria – SUA, 2014), va putea fi văzut pentru prima oară în afara României în cadrul Festvalului Internaţional de Film Central şi Est European Let’s CEE de la Viena (2-11 octombrie 2014). Filmul va fi proiectat în cadrul programului de scurtmetraj Viaţă şi Moarte, sâmbătă, 4 octombrie, de la ora 14:00 şi joi, 9 octombrie, de la 15:00, la Village Cinema.

Un articol de Petre Ivan|3 octombrie 2014

Inspirat de poveștile celor câtorva sute de mii de emigranți români în SUA, printre care s-au numărat și membri ai familiei scenaristului, O lume nouă spune povestea unei întâlniri din Pennsylvania anului 1908, unde Ana Ciotloș este întâmpinată de Petru, vărul soțului ei, în locuința lor din Lumea Nouă. Florin Penișoară și Olimpia Melinte (#Selfie, Canibal, Planșa) sunt protagoniștii peliculei filmate la finalul anului trecut la New York, în care mai apar Ioan Ardelean și Ioan Boeriu.

În același weekend, filmul va rula în Competiția Națională a Festivalului de Film de Scurt Metraj Timishort (Timișoara) – sâmbătă, 4 octombrie, de la ora 18:00, la Cinema Timiș, respectiv duminică, 5 octombrie, de la aceeași oră, în Aula BCUT.

O Lume NouaO lume nouă va avea premiera pe marile ecrane din România în cadrul filmului-omnibus Scurt / 4: Istorii de inimă neagră, alături de scurtmetrajele Trece și prin perete (r. Radu Jude), Kowalski (r. Andrei Crețulescu) și Să mori de dragoste rănită (r. Iulia Rugină), pe 28 noiembrie 2014.

Cine este Luiza Pârvu

Născută în 1986 la Craiova și absolventă a Facultății de Film din cadrul UNATC I.L. Caragiale din București, Luiza Pârvu a regizat până in prezent mai multe scurtmetraje.

Trei dintre acestea, My Baby (2013), Draft 7 (2011), Aniversarea (2010), scrise și produse alături de Toma Peiu, au fost prezentate la peste 80 de festivaluri și evenimente de film din țară și străinătate.

În 2012, Luiza Pârvu a fost nominalizată la Premiul Gopo Tânără Speranță pentru regia filmului Draft 7. În același an, a obținut o bursă pentru a urma Masterul de Film al prestigioasei New York University Tisch School of the Arts, una dintre trei cele mai bine cotate școli de film din lume.

O Lume Nouă / Start Anew World a fost produs cu sprijinul universității, în anul II de studii al Luizei, care urmează, în prezent, cursurile din anul III al programului de masterat.

Foto: Luiza Pârvu, O lume noua – Cinemagia

28
/11
/19

CRONICĂ DE FILM După „Cealaltă Irina” (2009) și „Q.E.D.” (2013), regizorul Andrei Gruzsniczki revine cu un nou lungmetraj, „Zavera” (2019), o dramă minimalistă - dar și manieristă - despre un inginer constructor (Dorian Boguță) a cărui viață e dată peste cap de moartea celui mai bun prieten (Șerban Pavlu).

28
/11
/19

Organizat de American Independent Film Festival și Cinema „Elvire Popesco”, pe 30 noiembrie, Maratonul „Blade Runner” este o invitație în lumea a două filme cult.

27
/11
/19

CRONICĂ DE FILM Martin Scorsese revine cu voluptate la ce i-a fost cel mai drag: filmul cu gangsteri. Produs și lansat de Netflix, adică în afara limitărilor la durată impuse de o distribuție în cinematografe, „The Irishman” i-a permis veteranului regizor să se lăfăie într-o cronică a mafiei de aproape trei ore și jumătate.

23
/11
/19

10 filme internaționale proiectate în premieră la București, un juriu de excepție, 12 masterclass-uri și 2 workshop-uri cu specialiști în cinematografie și actorie, și voie bună fără limite!

21
/11
/19

CRONICĂ DE FILM După două filme ilustrative, fără forță, eșuate, „Poarta Albă” (2014) și „Fals tratat de mântuire a sufletului” (2018), nu aveam mari așteptări de la noul lungmetraj al regizorului Nicolae Mărgineanu, „Cardinalul” (2019), tot despre victimele comunismului. Filmul are însă câteva calități, fără a fi memorabil.

19
/11
/19

CRONICĂ DE FILM Primele două episoade din sezonul al treilea al miniseriei „Umbre”, produs de HBO și scris și regizat de Bogdan Mirică, arată mai bine decât primele două sezoane. Asta nu înseamnă că lipsesc de tot replicile teribiliste sau că narațiunea nu e tot simplistă. Doar că personajele sunt mai închegate.