O mare expoziţie despre Leonardo Da Vinci – geniul ştiinţific, prezentată la Roma
https://www.ziarulmetropolis.ro/o-mare-expozitie-despre-leonardo-da-vinci-geniul-stiintific-prezentata-la-roma/

O mare expoziţie consacrată geniului ştiinţific al lui Leonardo Da Vinci se deschide astăzi, 13 martie, la Roma, în cadrul festivităţilor legate de cea de-a 500-a aniversare a maestrului florentin.

Un articol de Petre Ivan|13 martie 2019

„La scienza prima della scienza” (Ştiinţa înaintea ştiinţei) este Leonardo”, a explicat Claudio Giorgione, curator al acestei expoziţii ce revine asupra operei ştiinţifice şi tehnologice a autorului „Giocondei”, mort în Franţa la 2 mai 1519.

Leonardo Da Vinci

Leonardo Da Vinci

Mai mult de 200 de piese înşoţesc vizitatorul de-a lungul acestui parcurs care prezintă opere celebre precum elicopterul său şi paraşuta, dar şi desene originale, rar expuse, extrase din „Codex Atlanticus”, una dintre cele mai importante colecţii de manuscrise.

Expoziţia se deschide cu o impresionantă replică a unei macarale din lemn şi a contragreutăţii de piatră, folosită pentru construirea cupolei catedralei din Florenţa şi pe care tânărul Leonardo a desenat-o într-una dintre primele sale „schiţe tehnice”.

Leonardo a fost cel care a construit şi una dintre primele maşini autonome de deplasare, construită pentru o scenă de teatru în 1490.

O sală întreagă este consacrată „geniului militar” al lui Leonardo cu mai multe reproduceri ale maşinilor sale de război, între care faimoasa „arbaletă gigantică”.

„Eu fac vehicule blindate, sigure şi inatacabile” îl asigura el la Milano în 1482 pe ducele Ludovico Maria Sforza care l-a angajat ca inginer militar. Aşa s-a născut „carul armat”, unul dintre primele care de asalt din istorie a cărei reproducere este expusă.

Celebrele maşini zburătoare concepute de maestrul „ştiinţei înaintea ştiinţei” pun punct final acestui parcurs.

Leonardo, născut la Vinci în Toscana şi mort la Amboise în Franţa, a fost înainte de orice un „european, cetăţean al lumii”, aminteşte curatorul M. Giorgione.

Foto: Leonardo Da Vinci – facebook

28
/02
/24

Romanian Design Week, festivalul multidisciplinar dedicat industriilor creative, organizat de The Institute și prezentat de UniCredit Bank, lansează apelul de înscrieri în circuitul RDW Design GO!.

28
/02
/24

Asociația Tangent, în parteneriat cu Teatrul Excelsior, Teatrul Național „I.L. Caragiale”, Casa Kerim și LiterNet, a lansat miercuri, 21 februarie, un open call pentru actori și actrițe din București, cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani, pentru formarea distribuției spectacolului EMAUS, după romanul omonim al scriitorului italian Alessandro Baricco.

28
/02
/24

“Lacul Lebedelor”, cel mai faimos spectacol de balet al tuturor timpurilor, revine în acest weekend pe scena Sălii Palatului din București, având în rolurile principale pe balerinii Rin Okuno și Robert Enache, alături de ansamblul Operei Naționale București. Reprezentația de la începutul lunii decembrie a fost primită cu entuziasm de către publicul prezent, aceasta fiind sold-out.

28
/02
/24

“Mamma Mia!”, cel mai faimos musical din România, revine weekend-ul acesta pe scena Sălii Palatului din Capitală, într-o nouă reprezentație de zile mari, asta după ce în ultimii cinci ani spectacolul a fost văzut de peste 80.000 de români. Până acum producția a avut nu mai puțin de 33 de reprezentanții în țara noastră, în nouă orașe, dintre care doar 20 în București, unde fiecare spectacol a fost sold-out de fiecare dată.

22
/02
/24

„Invit tinerii să vadă ceva rar, deosebit - prima expoziție organizată în România despre imaginea samuraiului văzută de cei mai importanți artiști japonezi din perioadele Edo și Meiji”, a spus avocatul George Șerban, colecționar de stampe japoneze, la vernisajul expoziției „Samurai. Legendele Japoniei”, care a avut loc pe 21 februarie, la Muzeul Brukenthal din Sibiu, cu sprijinul JTI.

22
/02
/24

Niki (12 ani) și Vika (11 ani) se întâlnesc pentru prima dată în metroul din Harkiv, unde familiile lor s-au refugiat de război. O poveste de dragoste neașteptată și emoționantă, care ne amintește că empatia, generozitatea și speranța în ceilalți sunt singurele lucruri care ne pot salva umanitatea pe timp de război.

19
/02
/24

„Dumnezeu m-a atins cu degetul său mic și a spus: compune pentru teatru, doar pentru teatru.” – mărturisea Puccini într-o scrisoare adresată unui prieten. Și, într-adevăr, Puccini a îndeplinit porunca divină pe care simțea că a primit-o la nașterea sa, dedicându-și întreaga sa viață de creație operei, fără a se „irosi” prea mult spre alte genuri muzicale.

19
/02
/24

Actorul Pavel Bartoș va juca pentru prima dată rolul lui Decebal Necșulescu din piesa „...Escu” de Tudor Mușatescu, într-o coproducție care va avea reprezentații la București și Chișinău. Spectacolul va fi pus în scenă de echipe artistice reunite ale Teatrului „Stela Popescu” din București și Teatrului Național Satiricus Ion Luca Caragiale din Chișinău, într-o colaborare unică în peisajul teatral autohton.