O noapte furtunoasa – Semicentenar Paul Constantinescu la ONB
https://www.ziarulmetropolis.ro/o-noapte-furtunoasa-semicentenar-paul-constantinescu-la-onb/

Celebra piesă de teatru a lui Ion Luca Caragiale, O noapte furtunoasa, revine pe scena Operei Naţionale Bucureşti vineri, 20 decembrie, de la ora 19.00.

Un articol de Andrada Văsii|14 decembrie 2013

Celebra piesă de teatru a lui Ion Luca Caragiale, „O noapte furtunoasa“, revine pe scena Operei Naţionale Bucureşti vineri, 20 decembrie, de la ora 19.00.

O noapte furtunoasa a fost transformată în operă de către compozitorul Paul Constantinescu (1909-1963) în anul 1935, când a avut loc şi premiera absolută, la Opera Naţională Bucureşti.

Vineri, 20 decembrie, teatrul liric bucureştean readuce în atenţia publicului această creaţie, la împlinirea a 50 de ani de la trecerea în nefiinţă a compozitorului. Astfel, soliştii Operei Naţionale Bucureşti vor da viaţă personajelor deopotrivă simpatice şi burleşti ale lui Caragiale, în variantă de concert, sub bagheta maestrului Răsvan Cernat.

Compozitorul Paul Constantinescu a început studiul muzicii la Ploieşti (1919) şi l-a continuat la Conservatorul din Bucureşti, unde a avut ca profesori nume importante ale vieţii muzicale româneşti precum Mihail Jora, Constantin Brăiloiu şi Dimitrie Cuclin. S-a perfecţionat în arta compoziţiei la Viena cu Franz Schmidt şi Joseph Marx.

O noapte furtunoasa

Paul Constantinescu a compus muzica
pentru „O noapte furtunoasa“

Profesor, violonist, dirijor, compozitorul Paul Constantinescu a întreprins studii în materie de folclor, eterna sursă de inspiraţie a tuturor creatorilor de muzică din România, dar a evidenţiat în creaţiile sale şi melosul psaltic bizantin. A compus în toate genurile muzicii clasice, de la operă la muzică de film şi oratoriu.

Printre creaţiile sale pentru scenă se numără, pe lângă opera O noapte furtunoasă, poemul coregrafic Nuntă în Carpaţi şi opera în trei acte Pană Lesnea Rusalim (1955), pe libretul dramaturgului Victor Eftimiu.

Pasionat de lumea personajelor create de scriitori români, Paul Constantinescu este şi autorul coloanei sonore a filmului „O noapte furtunoasă“ (1945), în regia lui Jean Georgescu şi a peliculei Moara cu noroc (1955) după Ioan Slavici, în regia lui Victor Iliu.

Info:

Biletele pot fi achiziţionate direct de la Casa de bilete a Operei Naţionale Bucureşti, de luni până duminică, între orele 9.00-13.00 şi 15.00-19.00, precum şi online, de la adresa http://tickets.operanb.ro.

Foto credit: ONB (spectacolul: Boema – foto sus), O noapte furtunoasa

13
/12
/17

Trei generații de jazzmani se întâlnesc joi, 21 decembrie, la ARCUB pentru un concert de cool bop și avangardă a jazzului românesc. Paolo Profeti, Albert Tajti, Răzvan Cojanu, Iulian Nicolau și Garbis Dedeian sunt R.C. & The Melody Makers în ultimul concert din acest an al seriei de jazz Artist in Residence de la ARCUB.

11
/12
/17

Dirijorul Cristian Mandeal revine la Sala Radio, miercuri, 13 decembrie, de la ora 19.00, la pupitrul Orchestrei Naționale Radio. Programul serii va cuprinde, în prima parte, Concertul în la minor pentru pian și orchestră, op. 16, de E. Grieg, avându-l ca solist invitat pe pianistul Horia Mihail.

11
/12
/17

Cântăreţul portughez Salvador Sobral, câştigătorul concursului Eurovision, a fost supus la finalul săptămânii trecute unui transplant de inimă la spitalul Santa Cruz din Lisabona. Primele cuvinte ale artistului după ce s-a trezit din operaţie au fost de recunoştinţă către echipa de medici.

09
/12
/17

Opera Naţională Română din Cluj-Napoca prezintă luni, 11 decembrie 2017, ora 18:30, o reprezentație excepțională a spectacolului „Nabucco”, de Giuseppe Verdi. Evenimentul liric este dedicat sopranei Emilia Cătană și baritonului Vasile Cătană, iluștrii prim-soliști ai Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, distribuția serii fiind onorată de invitații de talie internațională baritonul Sebastian Cătană, soprana Dragana Radaković, basul Marius Boloș.

06
/12
/17

Cel mai important eveniment al scenelor lirice româneşti, Gala Premiilor Operelor Naţionale, este pentru al doilea an consecutiv, găzduit de Opera Naţională Bucureşti. Evenimentul ajuns la cea de-a V-a ediţie este considerat cel mai grandios eveniment care celebrează şi premiază performanțele lirice ale Operelor din ţară.

06
/12
/17

Johnny Hallyday, cel mai mare star rock cunoscut de Franța, a murit în noaptea de marți spre miercuri, la 74 de ani, ca urmare a unui cancer la plămâni, a anunțat soția sa, Laeticia.  Acest rocker impregnat de twist, blues, soul sau country, un romantic, un psihedelic, un adevărat ''Johnny-Imperator'', cum l-a supranumit ziarul ''Le Monde'' a devenit iubit de generații întregi de francezi cu care a împărțit pe lângă cântecele sale și coborârile sale în infern.

29
/11
/17

Deoarece pe 28 noiembrie 1918 Bucovina a devenit a doua provincie românească ce s-a unit cu România, data a fost declarată oficial drept Ziua Bucovinei print-o lege din 2015. În inima Țării Fagilor (în germană Buchenland), la Rădăuți, Ziua Bucovinei a coincis ieri și cu prima din cele 4 zile ale unui eveniment în premieră în România: Klavier Art Duo Festival, primul festival de duo pianistic (pian la patru mâini) din țară, cu intrare liberă.

28
/11
/17

“Muzica e cel mai fidel companion de-a lungul întregii vieţi.” - Mariana Nicolesco. Unanim recunoscută drept una dintre marile voci ale timpului nostru, soprana Mariana Nicolesco împlinește astăzi 69 de ani.

24
/11
/17

„Nu voi fi un rock star, voi fi o legendă.” - Freddie Mercury. În urmă cu 26 de ani se stingea din viață legendarul lider al grupului Queen.

20
/11
/17

După un memorabil concert susținut recent cu Orchestra Națională Radio, violonistul Alexandru Tomescu revine pe scena Sălii Radio miercuri, 22 noiembrie, de la ora 19.00, într-un recital alături de pianista Sînziana Mircea!