O nouă ediție a PELICAM, singurul festival de film documentar despre mediu și oameni din România
https://www.ziarulmetropolis.ro/o-noua-editie-a-pelicam-singurul-festival-de-film-documentar-despre-mediu-si-oameni-din-romania/

Festivalul Internaţional de Film Pelicam împlineşte anul acesta 10 ani. Tot de atâţia ani, Pelicam este singurul festival de film documentar despre mediu şi oameni din România. Ediţia aniversară din 2021 este dedicată apărătorilor mediului şi poveştilor lor.

Un articol de Petre Ivan|16 octombrie 2021

Între 15 și 24 octombrie are loc Pelicam ediția 2021 într-un format hibrid, cu filme difuzate gratuit online în toată România și o serie de proiecții și evenimente offline la București.

Pentru anul acesta am pregătit 17 filme organizate în mai multe categorii

  • 10 documentare în premieră națională pentru competitiile Trofeul Pelicam și Fresh Perspectives.
  • Fiind o ediție aniversară, secțiunea Out of competition va include și Pelicam Classics, câteva dintre cele mai iubite filme proiectate în anii trecuți.

Fiecare film  din cadrul festivalului va putea fi văzut online, la ora programată. Majoritatea proiecțiilor vor fi însoțite la final de discuții sau dezbateri. Programul integral al proiecțiilor, atelierelor și al evenimentelor conexe va fi disponibil în curand pe site-ul pelicam.ro

Cine apără ziua de mâine

Ne dorim ca filmele din selecția 2021 să inspire și să revolte, dar, mai ales, să pornească discuții orientate spre soluții.

Tema acestei ediții reflectă realitatea ultimilor ani și aduce în atenția publicului ceea ce organizațiile internaționale de drept de mediu încearcă să ne spună de mult. Oamenii mor luptând pentru dreptul de a avea ape, păduri și ecosisteme sănătoase. Conform celui mai recent raport Global Witness, în 2019 au fost raportate 212 decese, oameni apărându-și pământurile și mediul. Doi dintre ei erau pădurari în România.

Așa ca ediția de anul acesta este despre ei, despre oamenii aflați în prima linie în lupta pentru planetă. Despre cei care se ridică și strigă la portavoce în fața nedreptăților sau care se așează în liniște cu o pancartă în fața unui parlament. Despre cei care construiesc munți în inima unei capitale europene și cei care-și apără apele de plasele braconierilor în Cambodgia. Despre cooperative, comunități și inițiative cetățenești care dau puterea înapoi oamenilor, despre descentralizare, despre autonomie alimentară și energetică pe toate continentele. Despre whistleblowers și troublemakers. Despre oamenii care se luptă cu sistemul sau cu marile corporații pentru justiție climatică. Despre David și Goliath.

Un festival mai verde ca oricând

Ne străduim ca festival să ne lăsăm amprenta asupra convingerilor oamenilor, nu și asupra mediului înconjurător. Pentru ediția 2021 am eliminat emisiile de carbon pe care festivalul le producea aducând invitați și membri ai juriului din străinătate, urmând ca întâlnirile cu aceștia să fie online. Formatul hibrid al festivalului ne permite să reducem cantitatea de deșeuri care era produsă în anii trecuți la evenimentele pe care le organizam la Tulcea. Am eliminat complet plasticul, am redus numărul de cataloage și afișe în format fizic și ne propunem să refolosim cat mai multe din materialele și resursele din anii trecuți.

 

Lista filmelor aflate în competiție pentru Trofeul Pelicam

 The white cube (Olanda 2020)

  • Current sea (Cambogia, 2020)
  • Once upon a time în Venezuela (Venezuela 2020)
  • Lords of Water (Franta 2019)
  • The troublemaker (UK, 2020)

 

 Lista filmelor aflate în competiție pentru Fresh Perspectives
Food for change (Franta 2019)

  • Home of snails (Spania, 2020)
  • The people vs Agent Orange (SUA, Franta, 2020)
  • Bread, an everyday miracle (Austria, Germania 2020)
  • We the power (Olanda, Germania, Belgia, Spania, UK, USA, 2021)
23
/06
/23

KINOdiseea, cel mai mare festival internațional de film pentru publicul tânăr (copii și adolescenți) din Europa de Sud-Est revine cu o nouă ediţie ALTFEL, între 23 și 25 iunie, la Prăjitoria Buimac din București și Cinema Unirea din Botoșani

21
/06
/23

A zecea ediţie a Festivalului Ceau, Cinema! de la Timişoara va celebra cinematografia norvegiană printr-un focus organizat în parteneriat cu Festivalul Internaţional de Film de la Bergen (BIFF). Secţiunea va cuprinde un cineconcert cu o capodoperă a cinematografiei mute, o serie de filme recente şi clasice, precum şi întâlniri cu cineaşti şi experţi norvegieni.

21
/06
/23

Duminică seară, 3200 de spectatori au urmărit filmul Asteroid City (r. Wes Anderson, 2023) în Piața Unirii din Cluj-Napoca, marcând astfel finalul unei noi ediții spectaculoase a Festivalului Internațional de Film Transilvania (9 – 18 iunie)

13
/06
/23

Una dintre cele mai importante instituții ale cinematografiei, The International Cinema Technology Association (ICTA) și-a anunțat recent câștigătorii EMEA Awards. Premiul central a fost acordat multiplexului Cineplexx Ljubljana (Slovenia) la categoria „Cel mai bun cinematograf nou construit al anului".

10
/06
/23

200 de filme din 45 de țări, 380 de proiecții, peste 1000 de invitați – sunt doar câteva dintre cifrele ediției Festivalului International de Film Transilvania care și-a deschis porțile vineri, 9 iunie.