O nouă ediție a PELICAM, singurul festival de film documentar despre mediu și oameni din România
https://www.ziarulmetropolis.ro/o-noua-editie-a-pelicam-singurul-festival-de-film-documentar-despre-mediu-si-oameni-din-romania/

Festivalul Internaţional de Film Pelicam împlineşte anul acesta 10 ani. Tot de atâţia ani, Pelicam este singurul festival de film documentar despre mediu şi oameni din România. Ediţia aniversară din 2021 este dedicată apărătorilor mediului şi poveştilor lor.

Un articol de Petre Ivan|16 octombrie 2021

Între 15 și 24 octombrie are loc Pelicam ediția 2021 într-un format hibrid, cu filme difuzate gratuit online în toată România și o serie de proiecții și evenimente offline la București.

Pentru anul acesta am pregătit 17 filme organizate în mai multe categorii

  • 10 documentare în premieră națională pentru competitiile Trofeul Pelicam și Fresh Perspectives.
  • Fiind o ediție aniversară, secțiunea Out of competition va include și Pelicam Classics, câteva dintre cele mai iubite filme proiectate în anii trecuți.

Fiecare film  din cadrul festivalului va putea fi văzut online, la ora programată. Majoritatea proiecțiilor vor fi însoțite la final de discuții sau dezbateri. Programul integral al proiecțiilor, atelierelor și al evenimentelor conexe va fi disponibil în curand pe site-ul pelicam.ro

Cine apără ziua de mâine

Ne dorim ca filmele din selecția 2021 să inspire și să revolte, dar, mai ales, să pornească discuții orientate spre soluții.

Tema acestei ediții reflectă realitatea ultimilor ani și aduce în atenția publicului ceea ce organizațiile internaționale de drept de mediu încearcă să ne spună de mult. Oamenii mor luptând pentru dreptul de a avea ape, păduri și ecosisteme sănătoase. Conform celui mai recent raport Global Witness, în 2019 au fost raportate 212 decese, oameni apărându-și pământurile și mediul. Doi dintre ei erau pădurari în România.

Așa ca ediția de anul acesta este despre ei, despre oamenii aflați în prima linie în lupta pentru planetă. Despre cei care se ridică și strigă la portavoce în fața nedreptăților sau care se așează în liniște cu o pancartă în fața unui parlament. Despre cei care construiesc munți în inima unei capitale europene și cei care-și apără apele de plasele braconierilor în Cambodgia. Despre cooperative, comunități și inițiative cetățenești care dau puterea înapoi oamenilor, despre descentralizare, despre autonomie alimentară și energetică pe toate continentele. Despre whistleblowers și troublemakers. Despre oamenii care se luptă cu sistemul sau cu marile corporații pentru justiție climatică. Despre David și Goliath.

Un festival mai verde ca oricând

Ne străduim ca festival să ne lăsăm amprenta asupra convingerilor oamenilor, nu și asupra mediului înconjurător. Pentru ediția 2021 am eliminat emisiile de carbon pe care festivalul le producea aducând invitați și membri ai juriului din străinătate, urmând ca întâlnirile cu aceștia să fie online. Formatul hibrid al festivalului ne permite să reducem cantitatea de deșeuri care era produsă în anii trecuți la evenimentele pe care le organizam la Tulcea. Am eliminat complet plasticul, am redus numărul de cataloage și afișe în format fizic și ne propunem să refolosim cat mai multe din materialele și resursele din anii trecuți.

 

Lista filmelor aflate în competiție pentru Trofeul Pelicam

 The white cube (Olanda 2020)

  • Current sea (Cambogia, 2020)
  • Once upon a time în Venezuela (Venezuela 2020)
  • Lords of Water (Franta 2019)
  • The troublemaker (UK, 2020)

 

 Lista filmelor aflate în competiție pentru Fresh Perspectives
Food for change (Franta 2019)

  • Home of snails (Spania, 2020)
  • The people vs Agent Orange (SUA, Franta, 2020)
  • Bread, an everyday miracle (Austria, Germania 2020)
  • We the power (Olanda, Germania, Belgia, Spania, UK, USA, 2021)
16
/05
/23

Sunt ultimele zile în care te mai poți înscrie la rezidența online New Draft, deschisă tuturor absolvenților facultăților de profil, scenariștilor sau autorilor cu un scenariu de film în faza incipientă. Nu rata șansa de a face parte dintr-un program 100% online, gratuit, și de a avea întâlniri de lucru cu producătorii Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana. Termenul limită de înscriere este 20 mai 2023.

15
/05
/23

F-SIDES Cineclub, sezonul 4, ajunge în luna mai la Timișoara! Alături de alte trei programe pregătite pentru 2023 de organizatoarele proiectului F-SIDES în această ediție, lansată în aprilie la București, cineclubul și-a propus să-i ofere publicului proiecții de film axate pe creațiile a opt regizoare, în tandem cu materiale literare produse de opt scriitoare contemporane din România.

12
/05
/23

”Jeanne du Barry”, filmul regizat de Maïwenn, care joacă alături de Johnny Depp, deschide cea de-a 76-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes (16-27 mai) și ajunge în această toamnă în cinematografele din România, distribuit de Independența Film.

11
/05
/23

9 lungmetraje și 16 scurtmetraje intră în competiția Zilelor Filmului Românesc la TIFF.22. Selecția include câteva dintre cele mai bune filme românești ale anului trecut, dar și producții care vor avea premiera mondială în iunie, la Cluj-Napoca. În cadrul Zilelor Filmului Românesc sunt acordate trei premii: pentru cel mai bun lungmetraj, pentru cel mai bun debut, dar și pentru cel mai bun scurtmetraj.

08
/05
/23

ICR dă startul celei de-a 27-a ediții FFE chiar de Ziua Europei, 9 mai, la Timișoara, Capitala europeană a culturii în 2023. Festivalul va continua în țară la Oravița (Casa de Cultură "George Motoia Craiu"), între 12-14 mai, la Curtea de Argeș (Centrul de Cultură și Arte "George Topîrceanu"), între 18-20 mai, la Botoșani (Cinema Unirea), între 18-21 mai și la Gura Humorului (Casa de Cultură), între 19-21 mai.