O nouă premieră la ARCUB: Mircea Tiberian Trio prezintă „Both Sides of The River’’
https://www.ziarulmetropolis.ro/o-noua-premiera-la-arcub-mircea-tiberian-trio-prezinta-both-sides-of-the-river/

Proiectul cunoscutului jazzman român aduce pe scena ARCUB muzicieni de talie internaţionlă, John Betsch şi Joris Teepe fiind invitaţii de marcă al celui de-al treilea concert din cadrul stagiunii Artist in Residence 2017.

Un articol de Liliana Matei|15 februarie 2017

Mircea Tiberian Trio prezintă în premieră la ARCUB – joi, 23 februarie, ora 19:30, Both sides of the river, un proiect ai cărui invitați sunt jazmanii de talie internațională, John Betsch și Joris Teepe. Evenimentul va avea loc la sediul ARCUB din strada Lipscani 84-90 și este organizat de Primaria Municipiului București prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București .

Programul pe care îl propunem publicului bucureştean include compoziţii originale, momente de improvizaţie colectivă, dar şi trimiteri la filonul jazzului american, idiom cu care fiecare dintre membri trio-ului şi-a început evoluţia muzicală în faţa publicului’, spune’ Mircea Tiberian.

Mircea Tiberian (RO) – pian

John Betsch (USA) – tobe

Joris Teepe (USA/NL) – bass

La sfârşitul anilor ’60, celebrul pianist şi inovator de limbaje muzicale, Cecil Taylor, afirma într-un interviu că există două curente principale ce corespund celor două maluri ale Atlanticului de Nord: unul vestic, de sorginte afro-americană, şi unul estic reprezentând muzica europeană clasică. El a numit aceste curente The both sides of the river. În jumatatea de secol ce a urmat aceste două curente au fuzionat în continuare fără să-şi piardă cu totul specificul. Au rezultat formele deschise ale jazzului contemporan, dar şi orientarea spre repetitiv, catre sound exploring sau către instant composing a muzicii contemporane.

În formula de trio ce va performa în concertul de la ARCUB, avându-l ca invitat pe contrabasistul şi compozitorul olandezo-american Joris Teepe, cele două maluri ale Atlanticului sunt reprezentate echilibrat, nu numai stilistic, dar şi geografic.

Biletele pot fi achiziţionate online de pe http://arcub.ro/ și http://www.bilet.ro/ sau de la casa de bilete de la sediul ARCUB (Strada Lipscani, nr. 84-90).

Prețuri: 35 lei (Categoria I). Elevii, studenţii și pensionarii care se prezintă la Casa de Bilete ARCUB cu legitimaţiile pot achiziţiona bilete la preţul de 25 lei.

John Betsch este unul din reprezentanţii de marcă ai percuţiei contemporane de jazz. Dupa o carieră stralucită în cetatea jazzului New York, artistul se mută în Europa la inceputul anilor ’80 unde devine membru permanent al celebrului cvartet condus de Steve Lacy.

Joris Teepe a urmat studiile muzicale la Conservatorul din Amsterdam. În 1992 s-a mutat în New York City unde curând i-a aparut primul album realizat alături de Tom Harrell, Don Braden, Cyrus Chestut şi Carl Allen. Au urmat apoi colaborări cu artişti ca Randy Brecker, Chris Potter sau Tim Armacost. Definitorie pentru formarea sa artistică a fost colaborarea de lungă durată cu celebrul percuţionist Rashid Ali.

Mircea Tiberian este compozitor şi pianist de jazz cu o vastă activitate concertistică ce se întinde pe mai mult de patru decenii şi include peste 20 de albume discografice apărute sub nume propriu, cele mai recente fiind Pale Dot (Fever Records), Raphael şi Both sizes of the river (Societatea de concerte Bistriţa). Experienţa artistului s-a extins şi în aria pedagogiei, fiind actualmente profesor la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, fondatorul şi coordonatorul secţiei de Jazz / Pop music.

Tiberian Trio web flyerARTIST IN RESIDENCE: Având drept temă propusă de pianistul Lucian Ban „Jazz-ul în secolul XXI – de la tradiție la avangardă”, programul ARTIST IN RESIDENCE continuă în 2017 seria concertelor de jazz cu proiecte originale, care vor fi prezentate în premieră. Programul se remarcă printr-o selecție spectaculoasă de muzicieni români și internaționali.

Evenimente viitoare – Artist in Residence:

9 martie – SEBASTIAN SPANACHE TRIO prezintă THE FURNACE (preview)

23 martie – IANCU DUMITRESCU & ANA-MARIA AVRAM și HYPERION INTERNATIONAL ENSEMBLE (11 muzicieni din SUA, UK, Israel, România) prezintă MUZICĂ HIPER-SPECTRALĂ

Programul ARTIST IN RESIDENCE invită muzicieni de jazz să curatorieze un sezon de concerte cu o temă propusă de ei înșiși. Artiștii în rezidență devin curatori și performeri ai unor stagiuni tematice care prezintă publicului din București muzicieni români și internaționali în proiecte ce ilustrează tema aleasă. Programul își dorește să devină o pepinieră pentru noile direcții în jazz-ul românesc și european, o platformă pentru creativitatea scenei muzicale din România.

Jazz-ul la începutul acestui mileniu este mai divers și mai viu ca niciodată – o muzică cu adevărat globală, jazz-ul a devenit un limbaj universal care adoptă și este influențat de miriade de surse complementare și genuri muzicale: de la muzica clasică sau cea camerală de sorginte europeană, la muzica diverselor popoare sau cea etno, de la rock și hip hop, la muzica electronică, jazz-ul a arătat o capacitate extraordinară de a le îngloba pe toate acestea și de a crea noi direcții în secolul XXI Lucian Ban, curator ARTIST IN RESIDENCE.

Detalii pe www.arcub.ro

 

20
/08
/20

OAMENII MUZICII Recitalurile de pian ale unor VIP-uri precum Elton John, Tori Amos, Keith Jarrett și alții, ce fac publicul să vibreze în extaz? Se datorează în bună parte pianistului și compozitorului de geniu Franz Liszt. A fost o personalitate cosmopolită, scriitor, profesor de pian și dirijor, dar mai ales „creatorul” pianistul-vedetă și al recitalurilor pianistice de tip show.

20
/08
/20

Zoltán András, solistul formației Sarmalele Reci, povestește cum a luat naștere un proiect muzical curajos, puțin neobișnuit pentru publicul din România, intitulat Jazzappella, cu care va participa la Sibiu Jazz Festival vineri, pe 21 august.

11
/08
/20

Daniel Dorobanțu pregătește un concert cinematic ce prezintă în avanpremieră următorul album. Artistul va cânta în Munții Parâng, iar concertul va fi transmis LIVE, duminică, 16 august, de la ora 21:00.

11
/08
/20

Duminică, 16 august 2020, de la ora 21:00, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” invită publicul la al cincilea concert al Stagiunii Estivale, eveniment care îi are ca invitați pe actorul Marius Manole și ansamblul Young Beats, coordonat de Zoli Toth. Concertul este intitulat „Ave Maria” și va fi dirijat de Anna Ungureanu – dirijor principal al renumitului ansamblu coral.

06
/08
/20

Festivalul SoNoRo Musikland continua în Brașov până pe 9 august. Mari nume ale scenei internaționale concertează la Bastionul Țesătorilor și la Colegiul Național „Andrei Șaguna” din Brașov, la Măgura și la Râșnov.

29
/07
/20

Filarmonica „George Enescu“ îi dedică memoriei lui Camil Marinescu (1964-2020) înregistrarea concertului de joi, 30 iulie, de la ora 19.00, care va avea în program Simfonia nr. 7 în mi major de Anton Bruckner. Lucrarea este interpretată de Orchestra Filarmonicii „George Enescu“, condusă de Camil Marinescu, dirijor permanent al instituției în perioada 2012-2019.