O schiţă de Rembrandt, autentificată după 250 de ani
https://www.ziarulmetropolis.ro/o-schita-de-rembrandt-autentificata-dupa-250-de-ani/

O schiţă realizată de Rembrandt, care reprezintă un câine, a fost autentificată după ce timp de 250 de ani a fost atribuită unui pictor german specializat în tablouri cu animale. Descoperirea a fost descrisă drept ”o senzaţie” de reprezentanţii Muzeului Herzog Anton Ulrich, din Braunschweig, unde schiţa a fost expusă timp de mai multe decenii şi era prezentată ca o lucrare a artistului Johann Melchior Roos.

Un articol de Petre Ivan|27 februarie 2017

Cunoscut cu titlul ”Terierul din Braunschwieg”, desenul ar fi fost realizat în jurul anului 1637 şi se află în colecţia muzeului încă din anul 1770.

Profesorul Thomas Doring a spus că a fost informat pentru prima dată cu privire la această eroare în urmă cu doi ani, când a trimis 10.000 de desene din colecţia muzeului pentru a fi arhivate digital.

”Ideea că această schiţă i-ar putea aparţine lui Rembrandt nu a fost luată în considerare niciodată. Însă, îndrăzneala liniilor,

Rembrandt

Rembrandt

variaţiile umbrelor, de la foarte blânde la violente şi privirea expresivă (a câinelui, n.r.) – acestea sunt elemente tipice ale lucrărilor lui Rembrandt”, a spus el. Thomas Doring a spus că cei mai buni trei specialişti din lume în desenele lui Rembrandt s-au declarat ”convinşi” că schiţa îi aparţine pictorului olandez.

Muzeul a transmis, într-o declaraţie, că schiţa ”Terierul din Braunschweig” este similară cu tabloul ”The Night Watch”, pictat de Rembrandt în anul 1642, expus în Rijksmuseum din Amsterdam.

Schiţa va fi expusă din nou în Muzeul Herzog Anton Ulrich în aprilie, cu numele corect al artistului.

Rembrandt Harmenszoon van Rijn (15 iulie 1606 – 4 octombrie 1669) a fost un pictor şi gravor olandez din secolul al XVII-lea, considerat unul din cei mai mari pictori din istoria artei. A trăit într-o perioadă considerată „vârsta de aur olandeză”, în care cultura, ştiinţa, comerţul şi influenţa politică a Olandei au atins apogeul. Rembrandt, un veritabil maestru al tehnicii clar-obscurului, a creat peste 600 de picturi, 300 de gravuri şi peste 2.000 de desene.

Foto: Rembrandt – wikipedia

21
/10
/22

Finalul lunii octombrie aduce două expoziții noi în spațiile neconvenționale ale Celulei de Artă – pe 22 octombrie, la Galeria Verticală by Celula de Artă, găzduită de Random Space (str. Popa Petre nr. 21) va avea loc vernisajul „Let’s run back to a zero point. Look inside” a artistei Marina Aristotel, iar pe 24 octombrie, la Celula de Artă din Bd. Carol nr. 53, Daniel Loagăr aduce „Protoype for Future Cities”.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

04
/10
/22

Gaep prezintă „Ecologies of Repair” (10 septembrie – 5 noiembrie 2022), o expoziție de lucrări noi de la opt artiste emergente – Amaia Molinet, Anca Bucur, Andreea Medar & Mălina Ionescu, Diana Popuț, Lucia Ghegu, Stanca Soare și Thea Lazăr – care aduc în discuție relația umanului cu non-umanul și dinamicile construire-distrugere, risipă-creație, extracție-adiție.

02
/10
/22

Un fotograf român explorează pentru prima dată viața sălbatică prin prisma emoțiilor transmise de păsări și animale. Este vorba despre Rareș Beșliu și expoziția „Emoții”, un preview al albumului fotografic cu același nume, ce va fi lansat în primăvara anului viitor.