Rareș Beșliu, de la A la Z
https://www.ziarulmetropolis.ro/rares-besliu-de-la-a-la-z/

Un fotograf român explorează pentru prima dată viaţa sălbatică prin prisma emoţiilor transmise de păsări şi animale. Este vorba despre Rareş Beşliu şi expoziţia „Emoţii”, un preview al albumului fotografic cu acelaşi nume, ce va fi lansat în primăvara anului viitor.

Un articol de Dan Boicea|2 octombrie 2022

Expoziția se desfășoară în perioada 1-9 octombrie, iar vernisajul va avea loc pe 6 octombrie, ora 18:00, la Muzeul Național al Țăranului Român. Mai multe detalii sunt aici.

Expoziția cuprinde 31 de fotografii ce ilustrează „wildlife-ul” din mai multe colțuri ale lumii – de la păsările din Delta Dunării și ursul din Carpați, până la pufinii din Feroe, chirele din Islanda, flamingii din Cuba și veverițele din Canada. Deși speciile fotografiate sunt atât de diverse, imaginile nu au rol documentar, ci au fost realizate într-un mod cât mai artistic și gândite astfel încât să exprime cât mai multe stări.

Vă invităm să îl cunoașteți pe Rareș Beșliu într-un interviu sub formă de alfabet.

Alexandra – fata mea. Sau, mai putem zice „a” de la adolescenta mea, pentru că e la vârsta când totul e posibil

Barcă – mijlocul de transport care mă conduce pe canalele Deltei și-mi scoate în față egrete și pescărași albaștri.

Credință – cea fără de care mă simt fără speranță și care mă însoțește pe oriunde merg.

Dor – de Viscri, primul meu album fotografic, despre viața satului transilvănean.

Emoții – al doilea album fotografic, despre emoțiile vieții sălbatice. E încă la dospit și se va coace în primăvara anului viitor.

Foame – starea pe care o am de cinșpe ori pe zi

Găini – alintul meu pentru înaripatele pe care le fotografiez.

Himantopus himantopus – sau, în română: piciorongul. Pasărea care mi-a deschis drumul în fotografia de wildlife și prima care mi-a transmis emoțiile.

Islanda – țara de gheață și foc unde îmi doresc să ajung în fiecare an.

Joacă – așa părea fotografia la început, o joacă. Mai târziu, lucrurile au devenit serioase și asumate.

Kilograme –  cele care iau forma aparaturii foto și care îmi termină spatele. Li se mai zice și „hernie cervicală”

Liniște – starea pe care am căutat-o dintotdeauna și pe care simt că, în sfârșit, am găsit-o.

Mizil – acasă. Locul unde îmi amintesc când am făcut primii pași și unde încă simt mirosul de naftalină care-mi aduce aminte de copilărie și de pachetul de țigări din șifonier, cel cu gust intens (tot de naftalină)

Noroc – sunt recunoscător că am parte de el adesea.

Oameni – mă fascinează. Aș putea să stau o zi întreagă în centrul Brașovului, la terasă, și să privesc trecătorii. Sunt un ciudat?

Ploaie – atmosfera care-mi place cel mai mult în fotografie. Înainte de ploaie, în timp ce plouă, după ploaie.

Q8 – mașina care-mi place și mă duce cu gândul la Batmobile

Răbdare – aia pe care nu o am, dar trebuie să o am din plin când aștept ore sau zile după cadrul ideal.

Superstiție – fug de pisicile negre, mă închin când văd „13” și, când începe ziua prost, știu că așa se și termină.

Timp – uneori, chiar și când simt că-l pierd, realizez că am câștigat ceva.

Usturoi – cel pe care nu-l mănânc, că-mi simt animalele respirația.

Vulcan – atunci când am simțit puterea naturii și am trăit experiența vieții – la erupția vulcanului Meradalir, în august.

Watt – ăla care ne stinge becul.

X – xerox, lucrul pe care-l evit cel mai mult în fotografie: să copiez cadrele altora.

Young – cum aș vrea din nou să fiu

Zodie – berbec: cel mai frumos, cel mai deștept, cel mai talentat…

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.