„Be-Brașov” construiește harta emoțională a orașului
https://www.ziarulmetropolis.ro/be-brasov-construieste-harta-emotionala-a-orasului/

Organizatorii proiectului „Be-Braşov: retrocedarea emoţiilor I memoria oraşului” lansează un apel către toţi braşovenii care doresc să contribuie la construirea unei hărţi emoţionale a oraşului, alcătuită din imagini din arhivele lor personale.

Un articol de Liliana Matei|6 octombrie 2022

Astfel, cei care dețin imagini din orașul Brașov și doresc să contribuie la alcătuirea unei instalații din imagini noi și vechi din oraș, o pot face trimițând fotografiile lor la adresa [email protected] până la data de 15 octombrie.

„Proiectul deschide un album al comunității Brașovului, scris în timp real și ghidat de memoria afectivă a participanților. Be-Brașov apelează la un tip de patrimoniu emoțional, intim, construit din experiențele fiecărui om, sub o lentilă vulnerabilă și sinceră – genul care ne bucură pentru că generează produse valoroase ale proiectului. Încercarea de a desena harta emoțională a Brașovului sper să devină – cât de curând – o hartă emoțională națională, însoțită de un ghid de trăit conștient și prezent. Ne lipsește acest tip de raportare la elementul urban, avem însă timpul și resursele să compensăm”, declară Daniela Apostol, managerul Asociația Docuart, organizatorul proiectului.

„Be-Brașov” este un proiect de dezvoltare durabilă ce implică un număr de 35 de tineri cursanți, prezenți la un program de dezvoltare personală, prin participarea lor la 3 ateliere practice de film(documentar), teatru(documentar) și fotografie documentară pe parcursul a 40 de ore/curs, precum și crearea unei comunități interesate de păstrarea și valorificarea patrimoniului afectiv, cultural și arhitectural local (forme importante de practicare a turismului cultural).

Cursurile se vor finaliza pe 16 octombrie cu un film documentar, o expoziție de fotografie și o piesă de teatru alcătuită din monologuri dezvoltate în cadrul cursului de către participanți. Producțiile primei ediții a proiectului Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului vor fi expuse și prezentate printr-o serie de evenimente în oraș, în cursul lunii octombrie, precum și online, pe platforma online dedicată proiectului.

„Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului” este un proiect organizat de Docuart, finanțat din bugetul Municipiului Brașov.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.