„O scrisoare pierdută“ de Ziua Națională a României
https://www.ziarulmetropolis.ro/o-scrisoare-pierduta-de-ziua-nationala-a-romaniei/

Mesajul Teatrului Naţional din Timişoara cu ocazia Zilei Naţionale a României va fi exprimat prin cuvintele lui I.L. Caragiale, marţi, 1 decembrie, de la ora 18.00, când Teatrul Naţional va prezenta în transmisiune directă din Sala Mare spectacolul „O scrisoare pierdută“, regia artistică Ada Lupu Hausvater.

Un articol de Petre Ivan|1 decembrie 2020

Spectacolul va putea fi vizionat în live streaming pe site-ul www.tntimisoara.com, pe pagina de facebook  / Teatrul Național Timișoara și pe You Tube.

Ziua Națională reprezintă, prin însăși semnificația sa, un moment de întâlnire. Este o zi când avem cu toții șansa de a recrea spiritul care a schimbat destinul țării noastre pentru totdeauna.  

România modernă a dat lumii savanți, politicieni și artiști care au modelat istoria și cultura universală. Doctorul Nicolae Paulescu, cel care a descoperit ceea ce astăzi numim insulină; marele om politic Nicolae Titulescu, președinte al Ligii Națiunilor, obligat la exil; Constantin Brâncuși și grația infinită, atotcuprinzătoare a sculpturilor lui; geniul lui George Enescu – uriaș compozitor, pianist, violonist și dirijor pe care Europa l-a iubit ca pe unul dintre marii săi artiști; Eugène Ionesco și oglinda conștiinței pe care teatrul lui o pune în fața lumii, pe toate continentele; spiritul înalt al unor filosofi ca Emil Cioran sau Constantin Noica; spiritul vizionar al medicului care a inventat vaccinul împotriva holerei, Ion Cantacuzino; Traian Vuia și numeroasele sale inovații aeronautice; dar și Ștefan Odobleja, întemeietorul psihociberneticii și al ciberneticii generalizate, marele gerontolog Ana Aslan sau Mircea Eliade și Ioan Petru Culianu, doi dintre cei mai importanți istorici ai religiilor pe plan mondial – sunt doar câteva dintre personalitățile îndreptățite la memoria noastră, doar câteva dintre geniile care au demonstrat prin realizările lor că o națiune se construiește în primul rând prin educație și prin cultură. Și că educația și cultura sunt valorile care au pus și care au păstrat România pe harta lumii. Ziua Națională reprezintă o reverență pentru toți acești oameni de știință, artiști, istorici sau politicieni, și un moment de mândrie pentru istoria care ne definește ca națiune.  

De aceea, pentru Teatrul Național din Timișoara, Ziua Națională a României este o sărbătoare care ne solidarizează în jurul valorilor esențiale ale umanității: responsabilitate, asumare, generozitate, civism.

11
/10
/23

Toamnă cu surprize de la Teatrul Apropo: nu mai puțin de șapte comedii, dintre care două în premieră îi așteaptă pe bucureșteni atât la Teatrul Apropo – sala din Pipera, cât și în noul spațiu al teatrului, de la Cinema Europa.

11
/10
/23

„Eu cred încă în catharsis”, a spus Thomas Ostermeier în cadrul unei întâlniri care a avut loc la București, cu prilejul prezentării spectacolului „O istorie a violenței”, în cadrul X-FEST, organizat de Teatrul Excelsior.

10
/10
/23

Teatrul de Balet Sibiu a prezentat în weekend, spectacolul de dans contemporan „Romeo și Julieta. Rock story”, coregrafia Marcello Algeri, asistent coregrafie Sabrina Rinaldi, pe scena Festivalului Internațional de Balet Siracusa, Italia, festival ajuns anul acesta la ediția cu numărul 32.

10
/10
/23

Teatrul Dramatic „Ion D. Sîrbu” din Petroșani va juca trei spectacole la Chișinău, între 13-15 octombrie, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru FESTIS, organizat de Teatrul Național „Satiricus – I.L. Caragiale”.

09
/10
/23

Ediţia în română a unei cărţi despre legendarul regizor Martin Scorsese şi un volum în engleză scris de Andrei Gorzo şi Veronica Lazăr despre cinemaul lui Radu Jude sunt două recomandări de lectură pentru această toamnă, pentru cei pasionaţi şi de discursul despre filme, nu doar de vizionarea lor.

09
/10
/23

An de an, Munteanu își donează ziua de naștere către diverse cauze sociale. Anul acesta, a fost aleasă campania Asociației Casa Bună prin intermediul căreia se strâng fonduri pentru construcția Grădiniței Bune, astfel încât copiii din Ferentari să aibă grădinița lor și să pornească la școală cu șanse egale cu ale copiilor care au acces la educație preșcolară.