„O scrisoare pierdută”… la Gheorgheni, de Revelion
https://www.ziarulmetropolis.ro/o-scrisoare-pierduta-la-gheorgheni-de-revelion/

Teatrul „Tomcsa Sándor” va sărbători revelionul cu o comedie a celui mai sărbătorit şi a celui mai jucat autor al dramaturgiei române: I. L. Caragiale. Premiera a avut loc în data de 19 decembrie 2019, iar în seara de Revelion pe 31 decembrie, de la ora 18, va putea fi văzut din nou, un mod inedit de a sărbători noul an.

Un articol de Liliana Matei|20 decembrie 2019

Piesa „O scrisoare pierdută” are o actualitate specială în această stagiune pe parcursul căreia au avut loc alegerile prezidențiale, se arată într-un comunicat de presă. Umorul deosebit al regizorului Albu István, nu este deloc o noutate pentru spectatorii din Gheorgheni care au văzut deja comedia „O noapte furtunoasă”, pusă în scenă în 2017.

Am adaptat traducerile probabil celei mai populare opere a dramaturgiei române: comedia lui I. L. Caragiale intitulată „O scrisoare pierdută”, pentru ca parveniții și corupția să se poată manifesta în ipostaze cât mai pozitive. „Ne-a inspirat realitatea, dar nu arătăm pe nimeni cu degetul. Până la urmă, este responsabilitatea noastră pe cine îl lăsăm să ne reprezinte în public. În această comedie (?) cu muzică (!) omul mic și omul mare, românul și maghiarul, femeia și bărbatul, politicianul și alegătorul care (nu) politizează se află simultan pe scenă, și ne arată fața lor cea mai simpatică”, spune Győrfi Kata, colaboratorul dramaturgic al spectacolului.

Lumea producției distractive a fost creată de Szőke Zsuzsi. Dintre membrii trupei îi vom vedea pe scenă pe următorii artiști: Tóth Árpád, Szűcs-Olcsváry Gellért, Barabás Árpád, Bekő Fóri Zenkő, Jakab Tamás, Esti Norbert, László Kata, Mezei Gabriella, Pál-Varga Márta, Dunkler Róbert, P. Fincziski Andrea, Kőmíves Boróka, Nagy Xénia-Abigél, Pál Attila, Pásztor Márk, Bartha Lóránd.

24
/04
/23

Gala Premiilor Gopo, cel mai important eveniment dedicat cinematografiei din România, se întoarce la cea de-a XVII-a ediție în Sala Mare a Teatrului Național ,,I. L. Caragiale’’ din București. Evenimentul organizat pe 25 aprilie va fi prezentat, în premieră, de duo-ul format din actrița și scenarista Lia Bugnar și actorul Marius Manole.

24
/04
/23

„Nu-i stradă pe lume mai chinuită, mai muncită, mai mişcătoare în silinţele ei de a face din atâtea contraste puţintică armonie. Şi poate nu-i stradă care să închege în atare măsură gândurile unui popor. Podul Mogoşoaiei e plămădit cu sufletul nostru.”

21
/04
/23

Despre Corina Sîrghi, cea care și-ar fi dorit să se nască în Sicilia, cea care crede că zambilele miros a un nou început, cea care are o slăbiciune pentru cuvântul „șarlatan“, Corina care bea prosecco și care ar întinde mese de dimineața până seara. Despre ea și despre alfabetul vieții ei, în rândurile următoare.

21
/04
/23

Ultima săptămână a lunii aprilie aduce pe scena Operei Naționale București titluri de operă și balet din repertoriul clasic universal precum „Nabucco" de Giuseppe Verdi, „La Bohème" de Giacomo Puccini, „Raymonda" de Alexander Glazunov și „La Traviata" de Giuseppe Verdi, dar și o seară de lieduri intitulată „Moşteniri muzicale" închinată compozitorului Marțian Negrea.

21
/04
/23

Mai sunt 4 zile până când noul serial western „Django” va fi difuzat în premieră exclusivă în România de Focus Sat. Producția filmată integral în România este un western complet diferit de canoanele genului, care are în distribuție nume celebre precum Matthias Schoenaerts, Noomi Rapace, Lisa Vicari, Nicholas Pinnock și promite să ofere o experiență TV unică.

21
/04
/23

Festivalul Internațional „Vara Magică" invită pentru a 12-a vară consecutiv iubitorii de muzică clasică aflați în București în sezonul cald să vină la seria de opt concerte camerale și simfonice ce se va desfășura între 5 iulie și 23 august, în serile de miercuri, de la ora 19.30, la Ateneul Român.

20
/04
/23

Spotlight – Bucharest International Light Festival revine între 21 şi 23 aprilie la Bucureşti cu noi experienţe şi locaţii în premieră. Cea de-a şaptea ediţie Spotlight Festival se numeşte ”Geometry of the City” şi transformă Calea Victoriei şi ARCUB – Hanul Gabroveni prin spectacole de video mapping, proiecţii de lumină şi instalaţii multimedia din Franţa, Austria, Ungaria şi România.

20
/04
/23

Expoziția colectivă centrală Chronic desire – Sete cronică, inaugurată odată cu Deschiderea Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, va avea finisajul în acest sfârșit de săptămână. Evenimentul ce se va desfășura pe parcursul a trei zile va conține ateliere, dezbateri, performance, tururi ghidate și concerte care intră în dialog cu sau activează lucrările din expoziție.