O seară vintage cu Victor Rebengiuc dedicată lui Ion Valjan, la Librăria Humanitas Kretzulescu
https://www.ziarulmetropolis.ro/o-seara-vintage-cu-victor-rebengiuc-dedicata-lui-ion-valjan-la-libraria-humanitas-kretzulescu/

Joi, 11 iulie, de la ora 19.00, sunteţi aşteptaţi pe terasa Librăriei Humanitas Kretzulescu (Calea Victoriei nr.45) la o dezbatere cu parfum de epocă prilejuită de apariţia celui mai nou titlu în seria Vintage a Editurii Humanitas.

Un articol de Andrada Văsii|9 iulie 2013

Joi, 11 iulie, de la ora 19.00, sunteți așteptați pe terasa Librăriei Humanitas Kretzulescu (Calea Victoriei nr.45) la o dezbatere cu parfum de epocă prilejuită de apariţia celui mai nou titlu în seria Vintage a Editurii Humanitas.

Volumul de amintiri „Cu glasul timpului“ semnat de Ion Valjan, va fi dezbătut în prezența criticului literar Dan C. Mihăilescu și a actorului Victor Rebengiuc. Alături de ei va participa şi Micaela Gulea, nepoata autorului.

Deşi lăudate de critici, memoriile lui Ion Valjan, publicate în două ediţii (1987 şi 1996) în tiraje mici, repede epuizate, au rămas necunoscute marelui public. Noua ediţie, atent îngrijită de Micaela Gulea, conţine pasajele cenzurate în prima ediţie şi cuprinde o selecţie de fotografii şi facsimile din arhiva familiei.

Amintirile lui Ion Valjan, scrise adeseori cu suculenţa evocativă din paginile unor Jurgea-Negrileşti, Maria Cantacuzino sau Petre Pandrea, sunt mărturia unui vitalism captivant prin amestecul de hedonism şi pasiune ardentă pentru vechea lume dintre Capşa, Tribunal, Teatrul Naţional, Gambrinus & Co.

Dan C. Mihăilescu,

critic

Povestea unui dramaturg avocat

Valjan (iniţial Valjean) este pseudonimul literar al lui Ion Al. Vasilescu (1881-1960), avocat de renume în epocă, om politic liberal, publicist, dramaturg de succes de descendenţă caragialiană, apreciat de Lovinescu şi Călinescu, şi autorul acestor amintiri cu glas şi parfum dintr-un alt timp, databile 1885-1918.

Probabil că Ion Valjan şi-ar fi continuat memoriile, care se încheie apoteotic în noiembrie 1918, de Ziua Victoriei, dacă arestarea fiului său Corneliu, în 1947, şi trimiterea lui în Gulag nu l-ar fi aruncat într-o gravă depresie. De altfel, în 1950 este la rândul său arestat şi condamnat într-un proces de „înaltă trădare”. Moare în detenţie după ce executase deja zece din cei cincisprezece ani de „temniţă grea”.

Ion Valjan a fost iubit de o lume întreagă: de colegii avocaţi, de actori, de ziarişti, de marii critici ai vremii, de toţi oamenii de bine care l-au cunoscut, de cei numeroşi, cunoscuţi sau anonimi, pe care i-a ajutat cu vorba şi cu fapta. A inspirat personaje de roman lui Camil Petrescu, Liviu Rebreanu, E. Lovinescu, iar Arghezi i-a dedicat, între altele, un splendid „Medalion”.

Micaela Gulea
nepoata lui Ion Valjan

Apariţiile Humanitas purtând eticheta „Vintage“ sunt restituiri. Cărţi din alte timpuri sau vorbind despre lumi de altădată. Cărţi venerabile, cu patina vremii, cărţi de preţ, multe căzute pe nedrept în uitare. Cărţi cu savoarea unui vin nobil şi vechi, redescoperite, recuperate şi redate lumii de azi.

Info:

Toate titlurile apărute în seria Vintage la Editura Humanitas vor putea fi achiziţionate cu o reducere de 20% pe durata evenimentului.

Foto credit: Humanitas, TNB– spectacolul „Toți fiii mei”

18
/04
/22

Cea mai recentă carte a scriitoarei Elena Ferrante, Invențiile ocazionale, a fost publicată recent în traducere la Editura Pandora M, în cadrul colecției Anansi. World Fiction. Este vorba despre un volum de eseuri care le oferă cititorilor o perspectivă asupra lumii interioare a autoarei și a identității sale de scriitoare, texte însoțite de o serie de ilustrații ingenioase semnate de Andrea Ucini – un tur de forță vizuală.

18
/04
/22

Cele mai bune materiale jurnalistice ale anului vor fi premiate în cadrul galei #Superscrieri11 care va avea loc pe 16 mai 2022. Superscrieri este o inițiativă independentă a Fundației Friends For Friends (FFFF.ro ), realizată împreună cu oameni și companii care vor să susțină responsabilitatea în documentarea și transmiterea realității.

18
/04
/22

București, 15 aprilie 2022 – Editura Corint vă invită la dezbaterea pe marginea cărții Capcana lui Tucidide. Mai pot evita Statele Unite și China războiul? de Graham Allison, volum de referință în domeniul relațiilor internaționale, publicat în imprintul Corint Istorie. Evenimentul are loc luni, 18 aprilie, ora 19.00, la librăria Humanitas Cișmigiu.

17
/04
/22

După succesul internațional al romanelor „Tatuatorul de la Auschwitz”, vândut în peste 7 milioane de exemplare, și „Călătoria Cilkăi”, Heather Morris a primit invitația să meargă în Israel pentru a descoperi istoria a trei surori, supraviețuitoare ale lagărului Auschwitz-Birkenau.

13
/04
/22

Nominalizat la prestigiosul Man Booker Prize, „Lumea în flăcări” de  Siri Hustvedt, recent apărut la Editura Polirom, este un roman magistral pe tema percepţiei, prejudecăţilor, dorinţei şi luptei unei femei pentru afirmarea în conştiinţa publică.

11
/04
/22

Editura Polirom anunță apariția unui titlu-eveniment în cadrul prestigioasei sale colecții de traduceri din literatura universală, „Biblioteca Polirom”: „Poemele posibile. Antologie (1966-1975)” de José Saramago, traducere din limba portugheză și note de Simina Popa, volum publicat cu prilejul centenarului nașterii marelui scriitor portughez, laureat al Premiului Nobel pentru literatură (1998).

07
/04
/22

Joi, 7 aprilie, ora 19.30 Editura Humanitas Fiction vă așteaptă în Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) pentru lansarea romanului Ultimii cai din stepă de Maja Lunde recent apărut în traducerea Ivonei Berceanu în colecția „Raftul Denisei“, coordonată de Denisa Comănescu, un nou roman care face parte, alături de bestsellerurile internaționale Istoria albinelor și Istoria apelor, din tetralogia schimbărilor climatice.

06
/04
/22

Odată cu începerea războiului, oamenii și companiile s-au unit pentru a face bine. Donațiile au fost făcute atât în mod direct, cât și prin SMS, în social media ori pe site-urile asociațiilor. Însă există un loc unde, de peste 8 ani, cei care vor să facă fapte bune se întâlnesc cu cei care au nevoie de ajutor.

30
/03
/22

La editura Humanitas Fiction va apărea în curând romanul „Așteptări” de Anna Hope. Aceasta este cea de-a doua carte a autoarei publicată în România, după bestsellerul „Sala de bal”.