O zi nebuna sau nunta lui Figaro la Cluj
https://www.ziarulmetropolis.ro/o-zi-nebuna-sau-nunta-lui-figaro-la-cluj/

Spectacolul ceh „O zi nebună sau nunta lui Figaro” se va juca la Cluj, în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru INTERFERENȚE 2012 „Dialog între voci”, ce va avea loc în perioada 27 noimebrie – 9 decembrie 2012.   Această comedie clasică franceză nu are vârstă. În ziua nunţii sale, servitorul Figaro îşi apără iubita Susanna […]

Un articol de Andrada Văsii|7 decembrie 2012

Spectacolul ceh „O zi nebună sau nunta lui Figaro” se va juca la Cluj, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru INTERFERENȚE 2012 „Dialog între voci”, ce va avea loc în perioada 27 noimebrie – 9 decembrie 2012.

 

Această comedie clasică franceză nu are vârstă. În ziua nunții sale, servitorul Figaro își apără iubita Susanna împotriva avansurilor amoroase ale Contelui Almaviva, care îşi arogă dreptul la prima noapte cu tânăra mireasă. Ne amuză stângăcia și șiretenia lui Figaro și aplaudăm curajul lui de a întreba emfatic: care este raţiunea pentru care există o clasă privilegiată care răpeşte drepturile celorlalţi? După mai bine de două secole, latura socială a acestei piese redevine actuală.

Un spectacol produs de Teatrul Naţional din Praga, Cehia

 

Regia: MICHAL DOČEKAL

Decorul: DAVID MAREK

Costumele: KATEŘINA ŠTEFKOVÁ

Dramaturgia: DARIA ULLRICHOVÁ

Muzica: LEŠ BŘEZINA, pornind de la teme muzicale de W. A. MOZART

Cu: MIROSLAV DONUTIL, KATEŘINA WINTEROVÁ, RICHARD KRAJČO, PAVLA BERETOVÁ, JANA BOUŠKOVÁ, MILAN STEHLÍK, JANA PIDRMANOVÁ, MILOSLAV KÖNIG, VLADISLAV BENEŠ, JAN NOVOTNÝ, FILIP RAJMONT

Muzicienii: MONIKA KNOBLOCHOVÁ, MARCEL ŠINDELÁŘ, PETR VALÁŠEK, FILIP HIMMEL, OLEG SOKOLOV

Adaptarea scenică Daria Ullrichova.

Spectacol este în limba cehă, cu supratitrare în limba maghiară şi română, şi traducere la cască în engleză.

2h 20’ cu o pauză.

 

 

Sursa: CentrulCeh

23
/10
/17

În data de 26 octombrie, de la ora 19:00, va avea loc lansarea platformei online www.cineama.ro, o colecție unică de filme de scurtmetraj digitizate de pe suport peliculă de 16 mm în perioada 1957-1989, documentare (etnografice, agricole, reportaje sportive, de protecția muncii), filme de ficțiune și de animație, precum și articole și interviuri cu cei mai activi cineamatori ai vremii.

23
/10
/17

„Bărbaţii sunt buni, dar femeile sunt magice.” – Catherine Deneuve. Îndrăgita actriță franceză a împlinit 74 de ani. În anull 2008, Deneuve a fost omagiată cu Premiul de Excelenta la cea de-a VII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania TIFF.

23
/10
/17

Astăzi, 23 octombrie 2017, de la ora 11.00, la Teatrul Metropolis din Bucureşti, va avea loc audiţia, cu public, a spectacolului Inimă de câine de Mihail Bulgakov. Spectacolul propus spre audiţie, este una dintre cele 42 de producţii radiofonice care fac parte din secţiunea On Air a Festivalului Naţional de Teatru, eveniment care, în acest an îl omagiază pe Victor Rebengiuc.

22
/10
/17

Regizorul Wong Kar-wai a primit vineri în Franța, la Lyon (centru-est), Premiul Lumiere pentru întreaga carieră. La 59 de ani, el este primul regizor chinez care a primit acest premiu. ''Dedic această onoare care mi s-a făcut soției și muzei mele, Esther. Există fragmente din ea în fiecare dintre personajele feminine din filmele mele'', a spus regizorul după ce a primit premiul din mâinile actriței Isabelle Adjani.

22
/10
/17

“Capace” intră pe marile ecrane din România începând cu 27 octombrie. Filmul semnat de Sorin Marin îl aduce în fața publicului pe Vlad Ivanov într-o ipostază mai puțin obișnuită, personajul interpretat de celebrul actor ieșind din zona personajelor negative – ”Capace” este povestea unui bărbat bogat și puternic, dar singur (interpretat de Vlad Ivanov), care își conduce afacerile cu autoritate și fără scrupule.

21
/10
/17

În perioada 20-28 octombrie are loc a patra editie a HomeFest. Nouă zile în care bucureştenii se pot bucura de spectacole neconvenţionale de teatru sau dans, de lecturi, concerte şi performance-uri.

21
/10
/17

Concerte speciale, solişti vestiţi dar şi peripeţii or gesturi ale artiştilor or publicului, momente plăcute sau mai puţin. O trecere în revistă, Da capo al fine, a Festivalului Enescu.

20
/10
/17

Cartea „O undiță pentru bunicul meu” (traducere din limba chineză de Irina Ivașcu) de Gao Xingjian (Premiul Nobel pentru Literatură în anul 2000) a fost publicată la Editura Polirom, în 2017.

19
/10
/17

„The Square”, în regia lui Ruben Östlund, e un film ca un tur de rollercoaster pe pastile, iar la avanpremiera de la Les Films de Cannes à Bucarest s-a râs zgomotos și prelung într-o sală arhiplină.

19
/10
/17

Premiul pentru pseudoştiinţă din acest an i-a fost acordat anul acesta celebrei actrițe Gwyneth Paltrow, pentru site-ul său Goop, care promovează tratamentele homeopatice sub forma unor forme de tratament ştiinţifice. The Skeptic Magazine oferă anual premiul Rusty Razor Award / Lama Ruginită persoanelor care prezintă un tip de pseudoştiinţă exagerat.