„Oamenii lui Putin” de Catherine Belton, la Editura Litera
https://www.ziarulmetropolis.ro/oamenii-lui-putin-de-catherine-belton-la-editura-litera/

„Oamenii lui Putin. Cum a recuperat KGB-ul Rusia şi apoi a atacat Occidentul” de Catherine Belton este considerată una dintre cele mai actuale investigaţii despre ascensiunea lui Putin şi a sistemul putinist instaurat la Kremlin. Cartea este disponibilă acum şi în limba română, la Editura Litera.

Un articol de Liliana Matei|23 martie 2022

Este bestseller Sunday Times, Editor Choice’s New York Times Book Review și numită drept cea mai bună carte a anului de publicații precum The Economist, Financial Times, New Statesman și The Telegraph.

În Oamenii lui Putin, jurnalista de investigații și fosta corespondentă la Moscova Catherine Belton dezvăluie povestea nespusă a ascensiunii lui Putin și a acoliților lui, foști membri KGB. Pătrunzând adânc în mecanismele Kremlinului lui Putin, Belton are acces la jucători-cheie din interior pentru a dezvălui cum Putin a înlocuit afaceriștii independenți din epoca Elțîn cu noua generație de oligarhi loiali, care în schimb au distrus economia și sistemul juridic al Rusiei și au extins influența Kremlinului în Statele Unite și în Europa. Rezultatul este o expunere teribilă și revelatoare a revanșei KGB-ului – o poveste care începe în ceața prăbușirii URSS, când rețelele de agenți au reușit să sustragă miliarde de dolari din întreprinderile de stat și să-și mute prada în Occident. Putin și aliații lui și-au finalizat mai apoi planul, reafirmând puterea Rusiei în timp ce preluau controlul asupra economiei, suprimând vocile independente și lansând operațiuni de influență sub acoperire în străinătate.

Mergând de la Moscova la Londra și în Elveția, apoi până în Brighton Beach din Brooklyn și adunând o distribuție de personaje colorate pe măsură, Oamenii lui Putin este povestea completă a modului în care s-au sfârșit speranțele de construire a unei noi Rusii, cu consecințe dramatice pentru locuitorii ei și, din ce în ce mai mult, pentru întreaga lume.

CATHERINE BELTON este corespondentă Reuters, specializată în jurnalism de investigație. În perioada 2007-2013 a fost corespondentă la Moscova pentru Financial Times, iar în 2016 – corespondentă pe probleme juridice a publicației. A scris anterior materiale despre Rusia pentru Moscow Times și Business Week. În 2009 a fost pe lista scurtă pentru premiul acordat celei mai bune jurnaliste a anului pe probleme de afaceri, cu ocazia British Press Awards. Locuiește la Londra.

„[Oamenii lui Putin] va deveni cu siguranță relatarea cea mai importantă despre Putin și putinism.“ Anne Applebaum, The Atlantic

„Această carte zguduitoare, imaculat documentată, este fără îndoială cel mai bun volum scris despre Putin, despre oamenii din jurul lui și poate chiar despre Rusia contemporană însăși, în ultimele trei decenii.“ Peter Frankopan, The Financial Times

„Cartea are un ritm alert, este documentată cu minuție și este plină de date necunoscute până acum – sau cunoscute de mai puțină lume… Este cel mai bun exemplu de carte scrisă de un jurnalist, cu ochi pentru o poveste bine condusă și personaje impresionante și din fericire ferită de teoretizări academice. Și ce povești are de spus Belton…“ Owen Matthews, Spectator

„Luând urma banilor și scufundându-se adânc în mlaștina afacerilor necurate, [Belton] a recompus o imagine terifiantă a unui regim criminalizat ale cărui metode seamănă mai mult cu ale mafiei decât cu ale unui stat.“ Arkadi Ostrovski, The Sunday Times

 

 

 

 

27
/10
/21

În toamna aceasta, la editura EIKON au apărut două cărţi-eveniment, semnate de prozatoarea Andreea Nanu: „Cum vă place”. Cronică de teatru, operă şi film şi „Eternitatea. Şi încă o zi”. Teatrul lui Andrei Şerban.

27
/10
/21

În Ţinutul nomazilor: cum să supravieţuieşti în America secolului 21 publicată de Editura Trei, jurnalista Jessica Bruder specializată în reportaje despre subculturi surprinde nașterea unei noi categorii sociale, a unui nou stil de viață. America aflată „sub radarul economic” este formată din „americanii în vârstă, scăpătați și itineranți” pentru care speranța unei vieți mai bune ia forma unui drum nesfârșit de-a lungul și de-a latul țării, în căutare de slujbe sezoniere ca să supraviețuiască.

25
/10
/21

Reprezentanța Institutul Cultural Român de la Madrid, în colaborare cu Editura Impedimenta, Círculo de Bellas Arte, Școala de arte SUR, Universitatea Complutense din Madrid, Facultatea de Filologie și Librăria Rafael Alberti organizează o serie de întâlniri literare ale scriitorului Mircea Cărtărescu, în perioada 26-27 octombrie 2021.

18
/10
/21

Din 15 octombrie, a intrat în librării „Între două lumi. Amintiri dintr-o viață suspendată” de Suleika Jaouad, volum publicat în limba română de Editura Humanitas, în colecția „Memorii/Jurnale” (traducere de Ines Simionescu, Anca Lăcătuş şi Andreea Niţă). La 22 de ani, autorea primea un diagnostic înfricoșător: leucemie, cu 35% șanse de supraviețuire. Aceasta este povestea ei!

16
/10
/21

După ce a publicat jurnalul lui Dostoievski și o parte din scrisorile lui Cehov, Editura Polirom a tipărit recent o a doua ediție a scrierilor extraliterare ale lui Bulgakov, sub titlul „Corespondență. Jurnale”, în traducerea semnată de Ana-Maria Berzuleanu și cu prefața lui Ion Vartic.

11
/10
/21

Editura Humanitas vă invită marți, 12 octombrie, ora 19.30, online&live, la o discuție despre acest volum la care vor participa Alexandru Stermin, Carmen Strungaru, etolog, și Ciprian Mihali, profesor de filosofie contemporană la Universitatea Babes Bolyai. Moderator: Corina Negrea, realizator de emisiuni de știință la Radio România Cultural. Partener: Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”.

11
/10
/21

Vaclav Smil nu are telefon mobil, apare rar în public și crede că doar „Cifrele nu mint”. Un adevărat maestru al interpretărilor statistice, Vaclav Smil este un artist care descrie lumea prin intermediul cifrelor. „Aștept fiecare nouă carte a lui Smil așa cum așteaptă unele persoane un alt film din seria Războiul Stelelor”, spunea Bill Gates despre omul de știință de origine cehă.

08
/10
/21

Romanul „Ereditate” (Editura Trei, 2021), semnat de tânărul scriitor francez Miguel Bonnefoy, a fost recompensat cu Premiul Librarilor în acest an în Franța și desemnat alegerea României la Premiul Goncourt 2020. „Un roman magic", după cum sublinia publicația Le Figaro.

08
/10
/21

„Big Sur”, „capodopera lui Kerouac”, după cum o numea scriitorul și criticul american Richard Meltzer, recent apărută în limba română la Editura Polirom, în traducerea lui Vlad Pojoga, este cartea pe care v-o propunem pentru acest sfârșit de săptămână.