Oana Pellea, Radu Gabrea şi Traian Băsescu, la premiera filmului „De ce eu?”
https://www.ziarulmetropolis.ro/oana-pellea-radu-gabrea-si-traian-basescu-la-premiera-filmului-de-ce-eu/

Regizorul Tudor Giurgiu a declarat, luni seară, la premiera de gală a lungmetrajului „De ce eu?”, că, în urmă cu 13 ani, procurorul Cristian Panait primea spre studiu dosarul „Lele”, afirmând că se bucură pentru că filmul este lansat „respectând cumva cronologia unor întâmplări şi evenimente”.

Un articol de Petre Ivan|24 februarie 2015

La premiera de gală a thrillerului politic, care a avut loc luni seară, la Palatul Naţional al Copiilor din Bucureşti, au participat şi fostul preşedinte Traian Băsescu, alături de soţia sa, Maria Băsescu, fostul ministru al Culturii Kelemen Hunor, membrul CSM Cristian Dănileţ, preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, judecătorul CCR Daniel Morar, fostul deputat Sever Voinescu, dar şi vedete din industria filmului, precum actriţa Oana Pellea şi regizorul Radu Gabrea, alături de echipa lungmetrajului „De ce eu?”.

De asemenea, potrivit lui Tudor Giurgiu, în sala de cinema de la Palatul Naţional al Copiilor s-au aflat fostul procuror Alexandru Lele, dar şi mătuşa procurorului Cristian Panait, Eleni Dumitru.

Scenariul „De ce eu?”, scris de Loredana Novak şi Tudor Giurgiu, este inspirat de cazul real al procurorului Cristian Panait, care s-a sinucis în 2002, la doar 29 de ani, în contextul anchetei asupra unui procuror din Oradea, Alexandru Lele, şi al presiunilor exercitate asupra sa.

Tudor Giurgiu a precizat, înainte de eveniment, că România are o deficienţă în ceea ce priveşte vizionarea filmelor, având în vedere că nu există nicio sală de proiecţie civilizată.

Căutând diferite opţiuni, am ajuns la Palatul Copiilor, a trebuit să venim cu foarte mult echipament după noi. Mi-aş dori ca actualul guvern, guvernele care vor veni să se ocupe şi de această problemă, pentru că ne simţim umiliţi în propria ţară, pentru că am rezolvat cazul Operetei, s-a renovat Teatrul Naţional, poate că ar fi cazul să găsim nişte bani să modernizăm, să digitalizăm cele 25-30 de săli de cinema care mai pot fi salvate. Oamenii ne scriu, vor să ne vadă filmele, dar nu prea au unde să le vadă – Tudor Giurgiu.

de ce eu

Tudor Giurgiu

El a adăugat că, în centrele comerciale, „este un capitalism dur şi deloc protectiv cu filmele româneşti”.

Înainte de începerea proiecţiei, fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat că a venit la acest eveniment pentru că a fost invitat, precizând că nu a mai văzut un film „de dinainte de a-şi începe mandatul”.

Proiecţia filmului „De ce eu?” a fost oprită pentru mai multe minute din cauza unor probleme tehnice, fostul preşedinte Traian Băsescu rămânând în loja cinema-ului până la rezolvarea acestora. La finalul evenimentului, Tudor Giurgiu şi-a prezentat scuzele pentru „debutul nefericit al filmului”, precizând că s-a întrebat „de ce eu?”, dar că „nu l-a sabotat nimeni, cu asta lucrăm, cu asta defilăm”.

Sala a aplaudat preţ de câteva minute filmul lui Tudor Giurgiu, fostul preşedinte Traian Băsescu ridicându-se în picioare. Tudor Giurgiu a ţinut să mulţumească şi jurnaliştilor care au scris despre cazul procurorului Cristian Panait, afirmând că numele ziariştilor este trecut pe genericul lungmetrajului.

„De ce eu?” a avut premiera mondială la Festivalul de la Berlin 2015. Thrillerul politic a atras atenţia presei internaţionale la Berlinală, unde a rulat cu casa închisă.

Foto: De ce eu?, Tudor Giurgiu – cinemagia

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.