Oana Pellea şi Amza Pellea vor primi premii de excelență la festivalul Comedy Cluj
https://www.ziarulmetropolis.ro/oana-pellea-si-amza-pellea-vor-primi-premii-de-excelenta-la-festivalul-comedy-cluj/

Oana Pellea şi Amza Pellea vor primi premii de excelenţă. Actorul Amza Pellea va fi distins, post-mortem, cu un Premiu de Excelenţă, iar Oana Pellea va fi premiată pentru curajul de a-i urma pe scenă tatălui ei şi pentru munca sa.

Un articol de Andrada Văsii|16 septembrie 2013

Oana Pellea şi Amza Pellea vor primi premii de excelență. Actorul Amza Pellea va fi distins, post-mortem, cu un Premiu de Excelenţă, iar Oana Pellea va fi premiată pentru curajul de a-i urma pe scenă tatălui ei şi pentru munca sa.

Ceremonia va avea loc la Festivalul Internaţional de Film Comedy Cluj, care se va desfaşura între 11 şi 20 octombrie la Cluj-Napoca.

Organizatorii Comedy Cluj au declarat că, un Premiu de Excelenţă îi va fi acordat post-mortem lui Amza Pellea, drept recunoaştere pentru întreaga activitate şi sprijinul pe care actorul l-a adus de-a lungul carierei sale la construcţia comediei româneşti.

Oana Pellea va fi premiată pentru curaj

Un alt premiu îi va fi oferit Oanei Pellea, ca mulţumire pentru ,,curajul de a-i urma pe scenă tatălui ei şi pentru munca depusă de-a lungul vieţii artistice pentru ca teatrul şi filmul românesc să fie recunoscute şi apreciate internaţional”.

Citiți și Oana Pellea: „Decât să mă uit la TV, mai bine mă înjur singură“

Premiile vor fi decernate în 18 octombrie, în cadrul unui eveniment care va începe la ora 19.00, la Cinema Victoria. Decernarea premiului va fi precedată de proiecţia filmului ,,I Really Hate My Job” (regia Oliver Parker), în care Oana Pellea joacă alături de nume sonore ale filmului internaţional: Shirley Henderson, Neve Campbell şi Danny Huston.

Oana Pellea-VOCEA UMANA_Foto_Maria-Stefanescu4

Oana Pellea va fi premiată pentru curajul de a-i urma pe scenă tatălui ei şi pentru munca sa.

Cea de-a cincea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Comedy Cluj se va desfăşura, în perioada 11-20 octombrie, la Cluj-Napoca şi va cuprinde peste 100 de filme din 35 de ţări şi evenimente conexe (workshop-uri, expoziţii, piese de teatru).

La ediţiile precedente ale Festivalului Internaţional de Film Comedy Cluj au fost laureaţi cu Premiul de Excelenţă – distincţie acordată pentru contribuţia adusă la dezvoltarea cinematografiei (şi comediei) româneşti – actorii Marin Moraru şi Tora Vasilescu (2009), regizorul Geo Saizescu şi actorul Sebastian Papaiani (2010), actriţa Draga Olteanu Matei (2011) şi actorul şi regizorul Horaţiu Mălăele (2012).

Doi mari actori

Unul dintre cei mai mari actori din cinematografia românească, Amza Pellea s-a născut în 7 aprilie 1931, la Băileşti. Un reprezentant al promoţiei de aur a teatrului românesc, Amza Pellea a jucat la Teatrul Naţional din Craiova, la Teatrul Mic, Teatrul Nottara, Teatrul de Comedie şi Teatrul Naţional din Bucureşti, unde s-a impus ca unul dintre actorii consacraţi ai scenei româneşti.

Filmografia lui cuprinde 50 de titluri, dintre care cele mai cunoscute sunt rolurile din „Nea Mărin Miliardar” (1981) (care va rula în cadrul festivalului), ,,Mihai Viteazul” (1970), ,,Neamul Şoimăreştilor” (1965), ,,Atunci i-am condamnat pe toţi la moarte” (1971), ,,Imposibila iubire” (1983), ,,Osânda” (1976), ,,Nemuritorii” (1976) etc. Marele actor a murit în 12 decembrie 1983, la Bucureşti, la vârsta de doar 52 de ani, fiind înmormântat în cimitirul Bellu.

Oana Pellea s-a născut în 29 ianuarie 1962, în Bucureşti. Actriţa a studiat la Academia Română de Teatru şi Film şi a terminat studiile în promoţia 1984, la clasa profesorului Sanda Manu. A fost actriţă la Teatrul din Piatra Neamţ, apoi a jucat pe scena Teatrului Bulandra şi a participat la numeroase turnee în America de Nord, America de Sud, Japonia şi Europa. Din 1999, Oana Pellea este liber profesionistă.

Performanţele sale au inclus, printre altele, rolurile Maşei din ,,Trei surori” a lui Cehov, dar şi al lui Lucius din ,,Iulius Cezar” de W. Shakespeare – pentru care i-a fost acordat Premiul Criticii Internaţionale pentru ,,Cea mai bună actriţă”.

Munca sa cinematografică include roluri în ,,Unde la Soare e frig” al lui Bogdan Dreyer, dar şi în filme regizate de Alexandru Tatos, Dan Piţa şi Stere Gulea. În 2006, a jucat alături de Clive Owen în filmul ,,Children of Men”, în regia lui Alfonso Cuaron, film nominalizat la premiile Oscar la trei categorii, notează Mediafax.

În 2007, a fost distribuită în producţia britanică ,,I Really Hate My Job”, regia Oliver Parker, şi în cea americană ,,Fire and Ice”, regia Jean-Christophe Comar (,,Pitof”). Cel mai recent rol al actriţei este cel din drama ,,Bibliothèque Pascal”, în regia lui Szabolcs Hajdu.

Foto credit: Digi 24 („Conversaţii esenţiale“) , Maria Ştefănescu (Teatrul Bulandra, spectacolul ,,Vocea Umană”)

Dacă v-a plăcut articolul, urmăriți-ne și pe Facebook!

12
/12
/16

O participare istorică la Cannes, prezenţe şi premii în alte festivaluri importante, o nouă reformă, dezorientarea sau manierizarea unor regizori consacraţi, încercări onorabile de film de gen, documentare îndrăzneţe, dar şi obişnuitele pocnitori: un an 2016 bogat pentru cinematografia română.

12
/12
/16

Lucasfilm prezintă primul film din seria de filme de sine stătătoare „Star Wars”: „Rogue One: O poveste Star Wars”, o nouă aventură epică. Într-o perioadă plină de conflicte, un grup de eroi neobişnuiţi îşi unesc forţele pentru misiunea de a fura planurile pentru Death Star, cea mai puternică armă de distrugere pe care o are Imperiul.

12
/12
/16

“Astăzi sunt 33 de ani de când tata a plecat puțin... A iubit România din tot sufletul lui. A iubit și a crezut în acest popor. Tare a vrut ca acest neam să fie liber, sănătos, prosper și fericit! Fie ca într o zi dorința lui să se îndeplinească. Mulțumesc tuturor ce vor înălța un gând pentru sufletul lui.” – Oana Pellea.

09
/12
/16

Cineastul olandez Paul Verhoeven, regizorul unor producții precum "Robocop" (1987) sau "Basic Instinct" (1992), va fi președintele juriului celei de-a 67-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Berlin ( 9-19 februarie 2017). Verhoeven îi urmează în fruntea juriului Berlinalei actriței Meryl Streep.

09
/12
/16

„Viaţa de zi cu zi seamănă cu un film prost de serie B. Dacă mi s-ar propune s-o ecranizez, aş refuza.” – Kirk Douglas. Ultimul supraviețuitor al epocii de aur a Hollywood-ului împlinește, astăzi, 100 de ani! Cu această ocazie, numeroase ziare din întreaga lume i-au dedicat legendarului actor și producător american articole omagiale.

08
/12
/16

Considerată o revelație a cinematografiei europene, actrița Ada Condeescu, starul din “Eu când vreau să fluier, fluier”, “Loverboy” sau “Dincolo de calea ferată”, debutează cu un prim proiect fotografic, expoziția “Colentina”, care va fi vernisată joi, 15 decembrie, de la ora 18.30, la Galeria Rotenberg-Uzunov din București.

07
/12
/16

Proiecția filmului „Biserici de lemn din România – un documentar”, va avea loc joi, 15 decembrie, de la ora 12, la Cinemateca Eforie din București. Filmul se proiectează în cadrul celei de-a XI-a ediții a IPIFF – „Festivalul Indie al Producătorilor de Film Independenți”.

06
/12
/16

Audiția Națională se adresează tinerilor actori cu vârsta până în 35 de ani, studenților din ultimul an de studiu (anul III – Licență; anii I și II – Master) și absolvenților Facultăților de Teatru din toată țara. Nu există condiții restrictive referitoare la statutul profesional - angajat, independent etc.

05
/12
/16

Cinefilii pot vedea, în această noapte, la FILMUL de ARTĂ, de pe TVR 2, excelenta animație Iluzionistul (L'ILLUSIONNISTE-Franţa, 2010), în regia lui Sylvain Chomet. Filmul a fost nominalizat la premiul Oscar, în 2011, pentru cel mai bun film de animaţie, fiind răsplătit în același an cu un Premiul Cesar.

05
/12
/16

În urmă cu 115 ani, într-o zi de 5 decembrie (1901) venea pe lume, la Chicago, într-o modestă familie cel de-al patrulea copil din cinci al familei Disney. Puștiul talentat la desen va fi încurajat să continue pe această cale de o mătușă. Nu va termina niciodată liceul, dar va ajunge una dintre marile personalități ale secolului XX.

02
/12
/16

“N-am întârziat niciodată şi n-am obosit niciodată. Am ajuns primul la teatru şi am plecat întotdeauna ultimul.” – Mitică Popescu. Îndrăgitul actor, născut la București, pe 2 decembrie 1936, împlinește astăzi 80 de ani!

30
/11
/16

Cinematografele indiene vor trebui să difuzeze imnul național înaintea fiecărei proiecții de film, a decis miercuri Curtea Supremă din India. Ordinul vine pe fondul unei dezbateri la nivel național cu privire la ascensiunea naționalismului agresiv în India sub conducerea partidului hindus de dreapta Bharatiya Janata Party.