Octavian Saiu: „În lumea tehnologiei, îmi păstrez încrederea în frumusețea cărții”
https://www.ziarulmetropolis.ro/octavian-saiu-in-lumea-tehnologiei-imi-pastrez-increderea-in-frumusetea-cartii/

Pe 18 decembrie a avut loc lansarea cărţii ,,Hamlet şi nebunia lumii”, de Octavian Saiu. „O carte care se citeşte dintr-o respiraţie”, după cum a caracterizat-o criticul de teatru Ludmila Patlanjoglu.

Un articol de Judy Florescu|19 decembrie 2014

Situat în Piața Lahovari, Teatrelli este cea mai nouă cafenea-teatru din București, loc cochet cu nici 100 de locuri, în  care se petrec o sumedenie de evenimente culturale  care ar putea face obiectul intereselor bucureșteanului – spectacole de teatru, concerte, performance-uri și lansări de carte. Cea mai recentă – lansarea unui volum despre Hamlet, semnat de Octavian Saiu.

Octavian Saiu, profesor, cercetător și critic de teatru, a declarat la lansare: ,,Punctul care pentru mine a fost determinant în parcursul pe care l-am străbătut scriind despre Hamlet a fost un gând a lui Jaqcues Lacan, psihanalist, care, inspirat de metafora lui Hamlet care sfârșește precum regele în stomacul unui cerșetor spune ceva ce cred că merită reținut: «Nu doar cerșetorul care se crede rege e nebun, ci și regele care se crede rege.» Într-un fel sau altul, convingerea adevărului, conștiința propriei posturi și asimilarea statutului de om puternic produc toate, în stadii diferite, un fel de glisare spre nebunie. Cred că în această formă, contextualizată diferit, nebunia e prezentă în lumea în care trăim. Am simțit nevoia să scriu o carte într-o lume care e asaltată de mijloace tehnologice mult mai complexe, pentru că păstrez un fel de încredere naivă probabil în realitatea și frumusețea cărții ca obiect. Cuvântul carte nu lipsește din nicio piesă a lui Shakespeare.”

Ludmila Pantlajoglu, critic teatral, a adăugat: ,,Hamlet este o piesă mitică, o piesă matricială ca problematică existențială care a străbătut timpul, epocile, o piesă în care se întâlnește tradiția cu modernitatea și postmodernitatea, Orientul cu Occidentul. Hamlet e un personaj care fascinează lumea teatrului, dar și viața noastră cotidiană, în social, în politic, în cultură. Hamlet și nebunia lumii este o carte care se citește dintr-o respirație.”

DSC01259p

Marina Constantinescu

Marina Constantinescu, director al Festivalului Național de Teatru: ,,Punctul de întâlnire dintre mine, cititorul, și vocea lui Octavian Saiu din această carte este spectacolul lui Ostermeier, o lume care își țipă nu doar nebunia neputința, ci și tragicul, manipularea, violența. Este un Hamlet memorabil care sparge convenții de toate felurile și peste care nu se va putea trece, pentru că este Hamletul acestui timp, scăpat sub orice fel de control.”

Emil Hurezeanu, jurnalist: ,,Octavian Saiu are un fel de sensibilitate cuviincioasă, o inteligență urbană și foarte empatică. Reușește imediat să te includă într-un radar propriu. Cărțile lui sunt toate ale unui tânăr savant irepresibil. Are acea abilitate superioară care simplică materiile complicate, mai ales când vorbești despre Hamlet, despre Shakespeare, despre nebunie, despre dragoste. ”

Pentru apariția acestei cărți, cu ocazia a 450 de ani de la nașterea lui  William Shakespeare, Emil Boroghină, director al Festivalului Internațional Shakespeare de la Craiova, i-a oferit lui Saiu premiul-simbol al festivalului pe care îl conduce: ,,Trăiesc cu speranța că această carte va vedea lumina tiparului și într-o variantă în limba engleză și că ea va fi lansată cu prilejul Festivalului Shakespeare din anul 2016.”

foto/video: Judy Florescu

14
/11
/18

METROPOLIS SPECIAL Niciunde în lume sfârșitul Primului Război Mondial nu a fost trăit mai spectaculos decât în Parisul anilor nebuni. Vă prezentăm o colecție de momente douăzeciste avându-i ca protagoniști pe Coco Chanel, Picasso, Hemingway, Isadora Duncan, Joyce, Josephine Baker, Proust, Colette, Stravinski...

13
/11
/18

O jumătate de plic, gol, conținea o adresă. Primisem foaia de la fratele meu, care aflase adresa de la un coleg de muncă, din București, cu rude în Transilvania. Așa funcționau lucrurile, când funcționau. M-am dus la Poșta din orașul în care făceam liceul, Găești, am cumpărat un plic și timbre, iar seara am scris o mică scrisoare.

13
/11
/18

Lavinia Bălulescu tocmai a publicat două cărți. Una de poezie (scrisă împreună cu tatăl său, distinsul domn Constantin Bălulescu), „Zmeii sunt de treabă”, la editura Paralela 45. Și una de proză – „Terasa Fericirii” (editura Polirom). Iată ce ne propune spre lectură!

13
/11
/18

Grupul Editorial ALL va fi prezent, în perioada 14 – 18 noiembrie 2018, la ediția cu numărul 25 a Târgului Internațional Gaudeamus Carte de învățătură. Vizitatorii sunt așteptați în standul ALL cu reduceri de până la 85%, noutăți editoriale pentru toate categoriile de cititori, surprize și cadouri dulci pentru cei mici.

13
/11
/18

Spider-Man, Hulk, Doctor Strange, Fantastic Four, Iron Man, Daredevil, Thor şi X-Men. Toate acestea sunt personaje fantastice create de scriitorul şi editorul Stan Lee, în colaborare  cu mai mulţi artişti, precum Jack Kirby şi Steve Ditkode. Stan Lee s-a stins din viață luni dimineaţă, la Los Angeles, la vârsta de 95 de ani.

08
/11
/18

Editura Gama le propune cititorilor prezenți la Gaudeamus 2018 (14-18 noiembrie) o campanie inedită de promovare a lecturii și jocului: alegerea unei zile în care suntem provocați să renunțăm la dispozitivele electronice. Derulată sub sloganul „Ziua în care avem timp”, campania debutează la ediția din acest an a târgului de carte Gaudeamus cu o dezbatere amplă, plănuită pentru data de duminică, 18 noiembrie, ora 13.30, la Sala Cupola din cadrul Romexpo, și o tombolă.

07
/11
/18

”Sunt cu doi ani mai mare decât țara mea și mă doare să văd că țara mea suferă. Dar îmi pun speranța în cei care vin după mine. În copii! Speranța că vor trăi demn și se vor putea bucura de roadele strădaniei lor ca adulți. La Centenarul ei, România nu arată bine – este mai dezbinată, mai fragilă, mai șubredă ca oricând. Și dincoace și dincolo de Prut!” - Mihai Șora, la împlinirea vârstei de 102 ani...

29
/10
/18

Editura Humanitas vă invită marți, 30 octombrie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, la lansarea volumului Ioanei Pârvulescu Dialoguri secrete. Cum se roagă scriitorii și personajele lor. Desenele prezentate in volum sunt semnate de Mihail Coșulețu.