Octombrie pe unde scurte: Timishort a ajuns la ediția cu numărul 10
https://www.ziarulmetropolis.ro/octombrie-pe-unde-scurte-timishort-a-ajuns-la-editia-cu-numarul-10/

5 zile, peste 70 de scurtmetraje din întreaga lume, 8 secţiuni, Focus Liban şi Focus Macedonia, un festival invitat (Midnight Sun FF Finlanda) şi 5 competiţii.

Un articol de Liliana Matei|19 septembrie 2018

Timishort, cel mai important festival de scurtmetraje din vestul României, împlinește anul acesta un deceniu de când aduce pe marile ecrane cele mai noi și mai relevante scurtmetraje ale momentului. Timp de 5 zile (între 3 și 7 octombrie), timișorenii vor avea ocazia de a vedea peste 70 de scurtmetraje împărțite în 8 secțiuni, 5 dintre ele fiind competiționale: o competiție internațională, una națională, o competiție dedicată filmelor experimentale (Videorama), animație și competiția de scurtmetraje dedicată filmelor pentru copii (Timikids).

La experiența cinefilă cosmopolită vor contribui și spațiile alese pentru derularea proiecțiilor: Sala 2 a Teatrului Național Timișoara, Casa Artelor, Sala Capitol a Filarmonicii Timișoara, Piața Unirii, Piața Sfântul Gheorghe.

Juriul Timishort 2018 este cel care va decide câștigătorii competițiilor de lungmetraj, scurtmetraj, animație și Videorama și este compus din: Wafa’a Halawi – director Lebanese Film Festival Beirut; Dalia Castell (regizor documentar, Israel); Milja Mikkola – Curator Midnight FF Finlanda; Vladimir Blazevski (regizor, Macedonia). Câștigătorul filmelor din secțiunea Timikids va fi decis de public.

Deschiderea oficială a festivalului va avea loc miercuri, 3 octombrie, la Sala 2 a Teatrului Național Timișoara. Timishort se va deschide cu o comedie neagră din Macedonia, The Year of the Monkey/Anul maimuței, în regia lui Vladimir Blaževski. O satiră politică „fină”, despre o prietenie ciudată dintre o maimuță singuratică și un paznic de grădină zoologică, care trăieşte într-o lume cu susul în jos, în tranziţie, după cum e ea văzută de un cimpanzeu care reuşeşte să evadeze.

Ca în fiecare an, Timishort a pregătit petreceri și evenimente alternative pentru publicul din Timișoara. Ediția din acest an se bucură și de un special act din partea celor de la Silent Strike, în data de 6 octombrie, la sala Capitol.

Programul integral și descrierea evenimentelor Timishort vor fi disponibile curând pe www.timishort.ro

Cea de-a 10-a ediție a celui mai important festival de scurtmetraje din vestul României va avea loc anul acesta în perioada 3-7 octombrie, la Sala 2 a Teatrului Național Timișoara, Casa Artelor, Sala Capitol a Filarmonicii Timișoara, Piața Unirii, Piața Sfântul Gheorghe.

Timishort este organizat de Asociația Română a Filmului Independent (ARFI) din Timișoara cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Timișoara, al Consiliului Județean Timiș și al Centrului Național al Cinematografiei.

11
/02
/15

Singurul lungmetraj românesc din competiția Festivalului Internațional de Film de la Berlin, “AFERIM!” în regia lui Radu Jude, are premiera mondială astăzi.Evenimentul este programat la ora 17.00, ora României, la Berlinale Palast, locația principală al celui mai important festival internațional de film al începutului de an.

10
/02
/15

CineȘoc este noul eveniment marca ARCUB, care va transforma lunar sala de spectacole din Batiște 14 într-o sală de proiecție cinematografică. Astfel, programul urmărește să devină o alternativă la filmul de mall și, în același timp, o completare a ofertei existente deja în sălile independente din Centrul Bucureștiului.

10
/02
/15

Prima dintre cele trei statuete Oscar primite de Charlie Chaplin, evaluată la peste un milion de dolari, a fost furată luna trecută, în cadrul unei spargeri organizate la Paris. Trofeul câştigat de legendarul actor din perioada filmelor mute a fost furat din sediul Asociaţiei Chaplin, compania care protejează numele şi imaginea artistului.

08
/02
/15

O maşină Ferrari 250 SWB California, parte a colecţiei Baillon şi care i-a aparţinut pentru scurt timp actorului francez Alain Delon, a fost vândută pentru 14,2 milioane de euro, fiind vedeta unei licitaţii organizate de casa Artcurial în cadrul evenimentului Salon Rétromobile de la Paris.

08
/02
/15

Ovidiu-Iuliu Moldovan, Şerban Ionescu, Victor Rebengiuc. Mari actori ce recomandă filmele din Seria „Duminica filmului românesc”. Puteţi urmări „Dreptate în lanţuri” „Ion: blestemul pământului şi „Tandreţea lăcustelor”, duminică, 8 februarie, la TVR2.

07
/02
/15

Actriţa americană Natalie Portman, care locuieşte de curând la Paris, după căsătoria ei cu coregraful francez Benjamin Millepied, a declarat, într-un interviu acordat publicaţiei Madame Figaro, că este pregătită să joace într-un film turnat în limba lui Molière

07
/02
/15

Lungmetrajul "Aferim", de Radu Jude, care va avea premiera mondială la Festivalul Internaţional de la Berlin, se numără printre cele nouă filme pe care prestigioasa revistă americană IndieWire le recomandă la evenimentul cinematografic din capitala Germaniei.

07
/02
/15

CRONICĂ DE FILM „Whiplash”, scris și regizat de americanul Damien Chazelle, este un film încrâncenat care susține ideea de act artistic ca simplă mecanicitate, folosind ca pretext narativ o relație maladivă între un toboșar de jazz ambițios și un profesor despotic.

06
/02
/15

Channing Tatum şi Mila Kunis formează pentru prima dată un cuplu pe marile ecrane în „Ascensiunea lui Jupiter”, o aventură SF de proporţii epice, realizată de Lana şi Andy Wachowski şi produsă de Warner Bros. Pictures. Filmul care are premiera în 3D şi IMAX 3D pe 6 februarie.

06
/02
/15

Capitala Germaniei a devenit centrul mondial al cinematografiei o dată cu Gala de Deschidere a celei de-a 65-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Berlin (5-15 februarie). Evenimentul a avut loc aseară la Berlinale Palast în prezența a peste 1500 de invitați. Gazdele serii au fost Dieter Kosslick, directorul Berlinalei, și Anke Engelke.

05
/02
/15

CRONICĂ DE FILM Câştigător în 2014 al Premiului Gopo pentru cel mai bun documentar, „Experimentul Bucureşti” este un experiment cinematografic despre un posibil experiment social imaginat pentru a atrage atenţia asupra unui experiment istoric dureros, Fenomenul Piteşti.