Odiseea. Povestea lui Jacques-Yves Cousteau, cu Lambert Wilson si Audrey Tautou
https://www.ziarulmetropolis.ro/odiseea-povestea-lui-jacques-yves-cousteau-cu-lambert-wilson-si-audrey-tautou/

„Odiseea“ (2016), povestea celebrului explorator francez Jacques-Yves Cousteau, va avea premiera în cinematografele româneşti în 27 ianuarie. În rolul lui Cousteau îl veţi recunoaşte pe actorul Lambert Wilson, iar actriţa Audrey Tautou va interpreta rolul lui Simone Cousteau, cea de-a doua soţie a exploratorului.

Un articol de Petre Ivan|12 ianuarie 2017

Filmul prezintă 30 de ani (perioada 1949 – 1979) din viaţa căpitanului Jacques-Yves Cousteau, faimosul om de ştiinţă, explorator, inventator şi cineast. Personaj extrem de carismatic şi un bun lider de opinie, Cousteau nu a fost lipsit de defecte, în special în ceea ce priveşte viaţa de familie.

Filmul este scris şi regizat de Jérôme Salle şi este o ecranizare a cărţii „Capitaine de La Calypso“, scris de Albert Falco şi Yves Paccalet.    Filmările pentru „Odiseea / L’Odyssée“ au avut loc în locaţii de pe întreg cuprinsul Globului: Croaţia (insula Hvar), Africa de Sud, Antarctica, Ushuaia (Argentina), Brazilia, Bahamas şi, evident, Franţa.

Jacques-Yves Cousteau s-a născut pe 11 iunie 1910, în Franţa. A fost ofiţer în marina franceză, explorator al vieţii subacvatice în domeniul oceanografiei, fotograf, producător de filme şi inventator de aparate submarine. A fost căsătorit de două ori şi a avut câte doi copii din fiecare căsătorie. A murit în data de 25 iunie 1997, la Paris.

În 1943, la turnarea filmului „Epave“, Cousteau inventează, împreună cu un inginer, scafandrul autonom modern, prin modernizarea unei invenţii din secolul XIX. Brevetul pentru această invenţie îl va pune la adăpost din punct de vedere financiar pentru tot restul vieţii.

În 1949, Cousteau înfiinţează „Campaniile Oceanografice Franceze“, iar milionarul irlandez Loel Guinness, descendentul fondatorului berăriei omonime, îi pune la dispoziţie un vechi dragor de mine, botezat Calypso.

Exploratorul pleacă în călătorii avându-i la bord, printre membrii echipajului, şi pe soţia sa, Simone, şi pe fiul mai mic, Philippe.

Printre filmele realizate de Jacques-Yves Cousteau se numără şi serialul „Odiseea submarină a echipei Cousteau“, realizat între anii 1967 şi 1996, 120 de documentare, fiecare de câte 50 de minute. Un serial de mare succes transmis în anii `80 inclusiv de televiziunile din ţările socialiste, printre care şi România.

Foto: Odiseea. Povestea lui Jacques-Yves  Cousteau – facebook

 

 

 

15
/05
/22

TIFF propune la ediţia din acest an un Focus Polonia, care cuprinde o selecție a Festivalului Internațional de Film New Horizons din Wrocław, producții contemporane, filme cult  și o retrospectivă Krzysztof Kieślowski.

12
/05
/22

“Unde este Anne Frank?, în regia israelianului Ari Folman, este o modalitate inedită prin care publicul poate aprofunda istoria dincolo de manualele școlare sau cărțile de istorie, un promotor al memoriei și al cultivării valorilor democratice, un instrument al educației despre Holocaust, despre importanța combaterii discriminării, rasismului și a atitudinilor extremiste”, declară reprezentanții Institutului Național pentru Studierea Holocaustului în Romania “Elie Wiesel”, în contextul lansării filmului în cinematografele din țară începnd cu 20 mai.

12
/05
/22

În paralel cu cea de-a 15-a ediție a festivalului One World Romania, în luna mai se vor desfășura mai multe evenimente KineDok, inclusiv în cadrul festivalului. Programul promovează filmul documentar în spații neconvenționale din șase țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croația, Georgia și România.

10
/05
/22

Cel mai complex proiect documentar dedicat naturii din România vine la HBO Max. „România sălbatică”, realizat de Dan Dinu și Cosmin Dumitrache, va putea fi vizionat de abonații platformei de streaming din 12 mai, pe parcursul a trei episoade. În iulie, miniseria va fi difuzată și pe HBO.

09
/05
/22

Walter Robinson, jurnalistul care a condus echipa Spotlight din cadrul publicației Boston Globe în investigația care a primit în 2003 premiul Pulitzer pentru Public Service vine la București, pentru cea de-a 11-a ediție Superscrieri.

29
/04
/22

CRONICĂ DE FILM "Spioni de ocazie" (2021), noul documentar al Oanei Giurgiu, disponibil în cinematografe, aduce în atenţie o poveste fascinantă de spionaj din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, care a vizat şi România. Formal, însă, filmul nu se ridică la înălţimea subiectului său.