Colecția de Artă Renault, pentru prima dată în România
https://www.ziarulmetropolis.ro/olectia-de-arta-renault-pentru-prima-data-in-romania/

Cu o istorie de peste 50 de ani, Colecţia de Artă Renault vine pentru prima dară în România, din 19 aprilie. Expoziţia „RENAULT ȘI ARTA, O ISTORIE VIE, 1967-2019” face parte din noul sezon expoziţional de la Muzeul Naţional de Artă Contemporană.

Un articol de Liliana Matei|18 aprilie 2019

Sămânța colecției a fost un joint venture industrial artistic demarat în anii 60, când audiența artei contemporane era încă extrem de nișată. Viziunea de a aduce artiști în rezidență în spațiile industriale Renault a creat o colecție care astăzi cuprinde peste 300 de lucrări și nume precum: Jean Dubuffet, Arman, Robert Doisneau, Angela Palmer, Victor Vasarely. Acum și în România! La MNAC.

Când: Vineri, 19 aprilie, ora 19:00

Unde: Muzeul Național de Artă Contemporană

În cadrul vernisajului noului sezon expozițional MNAC SPRING OPENING 2019

Intrarea este gratuită, iar accesul se face liber cu mașina pe la poarta B3 din Calea 13 Septembrie.

Colecția de artă Renault are un profil original, cu o dimensiune specială. S-a constituit treptat, începând din 1967, conform unui principiu profund novator – într-o epocă în care audiența artei contemporane era încă relativ redusă –, grație unei strânse colaborări cu artiștii timpului. În anii ’60, unii dintre aceștia începeau să fie interesați de instrumentele lumii industriale, aflate în plină dezvoltare. În acest context, compania oferea artiștilor rezidențe la unul dintre sediile sale. Operele realizate în acest cadru reveneau, în parte, artistului, restul rămânând în posesia companiei. Astfel, colecția cuprinde în prezent peste trei sute de lucrări ale unor artiști din mai multe țări și cu practici diferite, printre ei numărându-se atât o serie de figuri importante ale istoriei artei, cât și tineri artiști contemporani emergenți.

Expoziția Renault și arta, o istorie vie, 1967-2019, prezentată la Muzeul Național de Artă Contemporană, reunește 18 artiști din mai multe generații, originari din diferite țări, cu practici foarte diverse, emblematici pentru această istorie originală și spiritul care a animat-o întotdeauna. (Ann Hindry, istoric de artă, Directoarea Colecției de Artă Renault)

RENAULT ȘI ARTA, O ISTORIE VIE, 1967-2019
19.04.2019 – 20.07.2019 | Parter

Artiști / Artists: Yaacov Agam (IL), Arman (FR), Pol Bury (BE), Robert Doisneau (FR), Jean Dubuffet (FR), Errò (IS), Wen Fang (CN), Ange Leccia (FR), Jean-Baptiste Lorthiois (FR), Roberto Matta (CL), Henri Michaux (BE/FR), Juan Mirò (ES), Angela Palmer (GB), Georges Poncet (FR), Arslan Sukan (TR), Jean Tinguely (CH), Victor Vasarely (HU/FR), Heidi Wood (AU/FR)

Curator: Ann Hindry (istoric de artă, Director Renault Art Collection / art historian, Director of the Renault Art Collection)

Proiect organizat în cadrul Sezonului România-Franța 2019

MNAC SPRING OPENING 2019

Vernisaj: Vineri, 19 aprilie, ora 19:00

MNAC lansează noul sezon expozițional, cu patru etaje de artă contemporană și tot atâtea expoziții noi. Colecția de artă Renault pentru prima dată în România. În scenografia murală creată de pictorul Christian Hidaka, o nouă viziune artistică: a prietenului său, sculptorul Raphaël Zarka. Yvonne Hasan ─  o imagine de ansamblu a unei vieți artistice prea puțin cunoscute. O privire în atelierul secret al lui Sorin Neamțu. Street Art pe scările interioare ale muzeului și o istorie a artei contemporane din România într-un discurs expozițional inedit.

Sezonul expozițional de primăvară 2019.

Foto: Georges Poncet. Credit imagine: Jean Dubuffet, FISTON LA FILOCHE, 1966-67, (detaliu), 154x62x37 cm, transfer on polyester, prin amabilitatea: Renault Art Collection

16
/11
/20

O expoziție de grup atipică, The Domino Effect (21 noiembrie 2020 – 6 februarie 2021) aduce în spațiul galeriei Gaep 13 lucrări selectate exclusiv de artiști, printr-o reacție în lanț: de la Răzvan Anton și până la Ignacio Uriarte, fiecare artist al galeriei a ales o lucrare de la următorul artist în ordine alfabetică.

13
/11
/20

Fabrica de Pensule alături de Spațiul de Artă Contemporană MAGMA deschid primul moment din setul de expoziții dedicate sectorului emergent al scenei de arte vizuale din România, parte a proiectului "Future Perfect / Viitor Anterior", în data de 13 noiembrie 2020, printr-un tur ghidat online care se va desfășura pe pagina de Facebook a Fabricii de Pensule.

12
/11
/20

La Muzeul Național al Țăranului Român,  sâmbătă, 14 noiembrie 2020, publicul este așteptat la evenimentul intitulat Noaptea Europeană a Muzeelor. Cu această ocazie se pot vizita trei expoziții temporare. Organizatorii au pregătit, de asemenea, o proiecție în aer liber. Anul acesta, expoziția permanentă va fi închisă, deoarece clădirea monument istoric din Șoseaua Kiseleff nu a […]

02
/11
/20

Asociația Culturală Control N lansează ACSINTE.100, parte a programului educațional cu același titlu, un album virtual cu fotografii de Costică Acsinte însoțite de clipuri audio și video ce invită publicul tânăr în România anilor 1920 - 1960.

28
/10
/20

Astăzi, 28 octombrie, de ziua de naștere a pictoriței basarabene Valentina Rusu Ciobanu (100 de ani), Asociația pentru cultură și arte ARBOR lansează în premieră producțiile multimedia #100VRC Valentina Rusu Ciobanu: viața și opera și VRC Atelier ’85, atelierul artistei din anul 1985, reconstituit în realitate virtuală.

27
/10
/20

Arta urbană este în jurul nostru, de cele mai multe ori este necesar doar să ne ridicăm privirea şi vom observa diferite forme de artă. Observăm de la stencils, la stickere, la graffiti şi instalaţii stradale, cât şi una dintre cele mai perisabile forme de artă urbană, cea realizată în cretă. Un articol de Mihaela Ion.