Olivia de Havilland, 102!
https://www.ziarulmetropolis.ro/olivia-de-havilland-ultima-supravaietuitoare-a-filmului-pe-aripile-vantului/

Olivia de Havilland, cea mai longevivă actriţă din distribuţia filmului „Pe aripile vântului”, a împlinit 102 ani! Câştigătoare a premiului Oscar pentru cea mai bună actriţă în anii 1947 şi 1950, Olivia de Havilland este ultima „stea” în viaţă din epoca de aur a Hollywood-ului.

Un articol de Petre Ivan|1 iulie 2018

Chiar daca cel mai cunoscut rol al său este Melanie din cel mai de succes film din istorie, “Pe aripile vântului”, Olivia de Havilland a avut o carieră plină de reușite.  Actrița a câștigat două premii Oscar, pentru “To Each His Own” si “The Heiress”, dar și multe alte tilturi și premii.

De Havilland s-a născut in Tokyo, pe 1 iulie 1916, și s-a mutat în California cu familia. Sora ei mai mică e celebra Joan Fontaine (născuta Joan de Beauvoir de Havilland), câștigătoare a premiului Oscar pentru “Suspicion”. De altfel, cele două surori au un statut singurlar în istoria filmului, fiind singurele rude care au câștigat premiul Oscar pentru “Cea mai bună interpretare (rol principal)”

Celebrităţile simt că trebuie în continuare să se afle pe creasta valului, fără să-şi dea seama că e împotriva tuturor tuturor regulilor vieţii. Nu poţi să fii în vârf tot timpul, nu este firesc – Olivia de Havilland

Printre altele, Olivia de Havilland a reușit chiar să producă o schimbare omportantă în industria cinematografică  când  a dat in judecată studioul, Warner Bros., pentru încălcarea contractului. Actrița a câștigat procesul și de atunci există legea De Havilland, care protejează actorii de cerințele absurde ale studiourilor. Legea a permis, astfel, ca vedetele de la Hollywood să-și poată negocia contractele pentru a nu mai fi forțate să aparțină unui singur studio pentru ani de zile.

Deși nu a mai apărut la evenimente publice din anul 2011, legendara actriță continuă să ducă o existență liniștită la Paris.

Foto: Olivia de Havilland – facebook

 

09
/11
/22

CRONICĂ DE FILM Cineastul suedez Ruben Östlund a râs dintotdeauna de ridicolul şi prostia oamenilor, pornind de la compatrioţii săi şi mai ales de la cei din clasele de sus. În “Triangle of Sadness” (2022), filmul care i-a adus în acest an un al doilea Palme d`Or la Cannes, satira e împinsă la extrem.

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.