Omagiu Liviu Ciulei, la Cinemateca Union
https://www.ziarulmetropolis.ro/omagiu-liviu-ciulei-la-cinemateca-union/

Cinemateca Română din Bucureşti (Str. Ion Câmpineanu nr. 21) găzduieşte joi, 29 martie 2018, de la ora 19:00, la Sala Union (Paul Călinescu) un Omagiu lui Liviu Ciulei.

Un articol de Petre Ivan|22 martie 2018

Evenimentul, un program de filme documentare consacrate teatrului (REGIA: LIVIU CIULEI și ASTĂ SEARĂ SE PLÎNGE LA „DOAMNA CU CAMELII”), în prezența regizorului acestor filme, Costel Safirman (Cornel Cristian), va fi moderat de  criticul, istoricul și profesorul de cinema Titus Vîjeu.

Prezentarea filmelor documentare incluse în programul Omagiu lui Liviu Ciulei:

REGIA: LIVIU CIULEI

Producție România (TVR), 1979, 60 min.

Regia: Costel Safirman (Cornel Cristian)

Imaginea: Traian Rocșoreanu

Sunetul: Dan Andrei

Montajul: Rodica Apolozan

Un documentar realizat in perioada noiembrie 1978 – ianuarie 1979, în timpul repetițiilor la spectacolul cu piesa „Furtuna” de William Shakespeare pe scena Teatrului „Lucia Sturdza Bulandra” din București.

„Pe tot parcursul filmului, Prospero devine Ciulei, un Ciulei frământat, dar o frământare înconjurată de o mare seninătate, un Ciulei, rareori tensionat, întotdeauna amabil – e «amabilitatea marilor seniori» –, niciodată impunând, totdeauna propunând, explicând (nu perorând), ascultând, ascultând, ascultând, căzând cu actorii la sublime învoieli, contrazicându-i din când în când, cu o imensitate prietenie, luând-o mereu de la cap, pentru o modulație, pentru un bemol, pentru un ritm care trebuie schimbat cu o imperceptibilă fracțiune de secundă.” (Ecaterina Oproiu, „România liberă”, octombrie 1979)

Film distins cu Premiul Special al Asociației Cineaștilor din România (ACIN) pe 1979.

ASTĂ SEARĂ SE PLÎNGE LA „DOAMNA CU CAMELII”

Producție România (Sahia Film), 1986, 20 min.

Regia: Costel Safirman (Cornel Cristian)

Imaginea: Sorin Popescu

Sunetul: Radu Zamfirescu, Florin Lozinschi

Montajul: Teodora Apolozan

Portretul cinematografic al unuia dintre cele mai importante ansambluri teatrale bucureștene din anii ’80: Teatrul Mic. Având-o drept ghid pe marea actriță Leopoldina Bălănuță, spectatorul este invitat să participe la repetițiile regizoarei Cătălina Buzoianu pentru noua premieră – „Doamna cu camelii” de Al. Dumas fiul –, să-i cunoască pe actorii din trupă și să asiste la câteva din spectacolele care au făcut faima „teatrului din Sărindar”: „Maestrul si Margareta”, „Richard al III-lea”, „Diavolul și bunul Dumnezeu”, „Mitică Popescu” etc.

„Un film care aduce în discuție ideea de trupă, noțiune ce se subsumează aspirațiilor de cutezanță etică și estetică, ambițiilor de performanță artistică.” (Irina Coroiu, „Cinema”, iunie 1986)

Foto: Omagiu Liviu Ciulei – facebook

09
/10
/23

Ediţia în română a unei cărţi despre legendarul regizor Martin Scorsese şi un volum în engleză scris de Andrei Gorzo şi Veronica Lazăr despre cinemaul lui Radu Jude sunt două recomandări de lectură pentru această toamnă, pentru cei pasionaţi şi de discursul despre filme, nu doar de vizionarea lor.

09
/10
/23

Les Films de Cannes à Bucarest (20 - 29 octombrie) le-a pregătit bucureștenilor un maraton de cinema de 10 zile cu 43 de lungmetraje, 15 scurtmetraje și mai mult de 65 de proiecții ale unor autoare și autori care au un cuvânt greu de spus în cinematografia momentului.

04
/10
/23

Bizară şi explozivă apariţie e acest “Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii” (2023), cel mai nou film al lui Radu Jude. El adună într-o structură inedită, inconfortabilă şi surprinzătoare la fiecare pas, cam toate preocupările formale de până acum ale regizorului, care le pune de această dată în slujba unei critici virulente a capitalismului deopotrivă românesc şi european.

04
/10
/23

Descris de Variety ca fiind un film „bogat în detalii și foarte specific în descrierea familiei de clasă mijlocie pe care o observă” și care „oferă libertatea publicului de a-și alege punctele de vedere cu care se identifică cel mai mult în imaginea de ansamblu.”, TÓTEM a cucerit simpatia spectatorilor prezenți la cele două proiecții din programul competițional al celei de-a 19-a ediții Bucharest International Film Festival (BIFF), unde a obținut Premiul Juriului. Filmul se va lansa în cinema din 13 octombrie, distribuit de August Film.