Omul care aduce ploaia. Despre oameni și alte vise
https://www.ziarulmetropolis.ro/omul-care-aduce-ploaia-despre-oameni-si-alte-vise/

Când suntem tineri avem cele mai mari, frumoase şi multe vise. Avem energie şi dorinţa de a cuceri orice munte. Vrem să căutăm, să învăţăm, să călătorim, să citim. Vrem multe. Și e bine să profităm de toate aceste cât încă putem sau cât vom putea. Fiecare zi nu ar trebui să fie lipsită de o nouă lecţie, de o nouă provocare.

Un articol de Diana Parpalea|20 octombrie 2022

Iar Săptămâna Teatrului Tânăr de la Buzău, printre altele, asta își propune. Noi povești în fiecare zi, despre viață și toate celelalte lucruri, spuse într-un spirit tânăr, adică nou, și aproape de limbajul zilei de azi.

Spectacolul „Omul care aduce ploaia” de Richard Nash, de la Teatrul „Anton Pann” Râmnicul Vâlcea, regizat de Vlad Cristache, se plasează în tema festivalului și, mai mult, în tema despre vise și importanța de a crede în ele până la capăt. Textul scris de Richard Nash, montat atât în lumea teatrală, cât și cea cinematografică, propune o poveste din Vestul Mijlociu al Statelor Unite, într-una din perioade lungi în care căldura amenință din nou agricultura oamenilor. Povestea este în primul rând despre Lizzie Curry, o tânără domnișoară deloc împăcată cu percepția despre sine, dar care visează să fie dorită de cineva, plăcută și, în final, iubită. Dar o veche expresie din popor spune – „dacă tu nu te iubești pe tine, la ce să te aștepți de la un străin?”.

Într-un decor realist, realizat de Clara Pop, atmosfera creată este identică cu cea pe care o întâlnim de obicei în filmele cu tematică Western. Întreaga scenă este acoperită cu praf, nisip, căpițe de fân, mobilier acoperit cu imprimeu în alb și negru, ca pielea de zebră sau de orice animal care ar putea trăi în acele zone. De-a lungul scenei se află un panou publicitar gigantic care se găsește de obicei pe drumurile nisipoase, cu tot felul de reclame cu tematică cowboy. În toată atmosfera scenică, singurul lucru care nu se potrivește este improvizația de bucătărie, cu mobilier greu de crezut că se află în aceeași casă cu tot restul de mobilier reabilitat, tip Western, ci mai degrabă, cumpărat de la Ikea.

Acțiunea spectacolului, respectiv a textului, nu este una complexă. Este o singură acțiune principală care se învârte în jurul personajului Lizzie și a găsirii acesteia a unui partener cu care să se căsătorească, iar o altă acțiune, de altfel si laitmotivul spectacolului, este găsirea unui mod de a aduce ploaia. Un om misterios, venit de nicăieri și îndreptându-se spre nici unde, apare la ușa casei familiei Curry spunând că el poate să aducă ploaia contra unei sume de bani și a unor altor lucruri caraghioase pe care membrii familiei trebuie să le facă. Iar în toate aceste aproape non-acțiuni, fiecare personaj trăiește câte un vis și ajunge până la final să și-l atingă ori nu. Regia realizată de Vlad Cristache nu grăbește lucrurile, le lasă să decurgă într-un ritm firesc, natural, oferind un plus de valoare montării scenice, care în ciuda timpului greoi, nu lasă loc de o lipsă a ritmului ori de oboseala de a privi spectacolul.

Lizzie Curry, interpretată de Réka Szász, o fată care nici pe sine însăși nu se poate iubi, ajunge să aibă de ales intre o relație în care poate fi ea însăși pentru totdeauna, sau una în care ar fi nevoită să se mintă din nou. Bill Starbuck, jucat de Octavian Costin, își asumă faptul că a fost părăsit de soția sa, nu că este văduv, și acceptă un nou început de drum, alături de Lizzie. Jim Curry, a cărui rol este jucat de Ștefan Pavel, ajunge în final să nu mai fie păpușa controlată de toată lumea. Noah Curry, rol interpretat de Ioan Paraschiv, cel puțin la final, nu mai este ursuz, pentru câteva minute și se bucură de viață, așa cum e. H.C. Curry, interpretat de Constantin Florescu, își vede visul împlinit – începe ploaia. File, jucat de Costas Mincu, pleacă înainte să vadă fericirea pe care, întâmplător, a adus-o pe chipurile familiei Curry.

Spectacolul „Omul care aduce ploaia” este despre toate lucrurile pe care ni le dorim, despre acele mici lucruri care vrem să se întâmplă, iar când se întâmplă, ne aduc un mic zâmbet pe față. Despre oameni și mici lucruri care-i pot face fericiți.

 

Omul care aduce ploaia de Richard Nash

Teatrul „Anton Pann” Râmnicul Vâlcea

 

Traducerea: Vlad Cristache

Regia: Vlad Cristache

Scenografie: Clara Pop

Light design: Vlad Cristache

 

Distribuția:

Lizzie Curry – Réka Szász

Bill Starbuck – Octavian Costin

H.C Curry – Constantin Florescu

Noah Curry – Ioan Paraschiv

Jim Curry – Ștefan Pavel

File – Costas Mincu

Sheriful Thomas – Alexandru Beteringhe



30
/04
/24

Violoncelistul de talie internațională Andrei Ioniță va cânta la Iași în cadrul seriei concertelor organizate de Fundația Culturală Gaudium Animae. Recitalul va avea loc joi, 9 mai 2024, ora 19.00, în sala Henri Coandă de la Palatul Culturii Iași.

30
/04
/24

Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București, prin Departamentul de Cercetare, Dezvoltare, Inovare, și Centrul de Teatru Educațional Replika desfășoarpă, în perioada 27 mai-1 iunie 2024, evenimentul care încheie proiectul european TabThePAST. Taboo History. Fill the Past to Sense the Present (Istoria Tabu. Umple golurile din trecut pentru a percepe prezentul).

30
/04
/24

Luni, pe 29 aprilie, la Teatrului Național ,,I. L. Caragiale’’ din București, a avut loc cea de-a 18-a ediție a Galei Premiilor Gopo, în cadrul căreia au fost celebrate performanțele înregistrate de cinematografia română în ultimii ani.

30
/04
/24

În pofida starturilor false, primăvara pare a se fi împământenit. Asta mai ales dacă te iei după lumina care se filtrează printre copaci. Pare greu de crezut, iar oamenii de la meteo sunt fiecare un soi de Cassandra care a tot strigat „lup” până a rămas fără voce. Dar e suficient să tragem adânc aer în plămâni și, printre moleculele de îndoială își va face loc și aerul proaspăt. În întâmpinarea căldurii, acum că am trecut de cea mai crudă dintre luni, Vanner Collective invită publicul la trei spectacole dezghețate.

29
/04
/24

După „MANual”, spectacolul care a umplut sala la fiecare reprezentație de la Centrul Național al Dansului București (CNDB), Sergiu Diță, un coregraf în plină ascensiune, revine cu o nouă premieră. Publicul este invitat la „Memetics”, un spectacol de dans contemporan inspirat din cultura digitală, în 11 și 12 mai. Un spectacol care va ajunge viral, însă nu pe Internet, ci pe scenă.

29
/04
/24

Tuturor ne place să călătorim. În locuri exotice, în orașe aglomerate, la capătul lumii sau la doi pași de casă. Dar există și locuri unde poți călători în timp. Iar Râșnov este locul ideal pentru o astfel de experiență.

29
/04
/24

Romanul „Părinți” al Dianei Bădica este romanul unei generații. Este acel moment din proza noastră contemporană în care simți respirația unei scriitoare cu totul speciale, care reușește să surprindă suflul și sufletul unei generații în care s-au întâlnit și s-au ciocnit toate tranzițiile ultimelor decenii.

29
/04
/24

Timp de 12 zile, în perioada 17 mai – 9 iunie, copiii sunt așteptați, alături de părinții lor, la cea de-a opta ediție a Festivalului Opera Copiilor, unde vor fi întâmpinați cu surprize și activități distractive, desfășurate în locurile binecunoscute, dar și în spații recente deschise publicului.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.