Omul care aduce ploaia. Despre oameni și alte vise
https://www.ziarulmetropolis.ro/omul-care-aduce-ploaia-despre-oameni-si-alte-vise/

Când suntem tineri avem cele mai mari, frumoase şi multe vise. Avem energie şi dorinţa de a cuceri orice munte. Vrem să căutăm, să învăţăm, să călătorim, să citim. Vrem multe. Și e bine să profităm de toate aceste cât încă putem sau cât vom putea. Fiecare zi nu ar trebui să fie lipsită de o nouă lecţie, de o nouă provocare.

Un articol de Diana Parpalea|20 octombrie 2022

Iar Săptămâna Teatrului Tânăr de la Buzău, printre altele, asta își propune. Noi povești în fiecare zi, despre viață și toate celelalte lucruri, spuse într-un spirit tânăr, adică nou, și aproape de limbajul zilei de azi.

Spectacolul „Omul care aduce ploaia” de Richard Nash, de la Teatrul „Anton Pann” Râmnicul Vâlcea, regizat de Vlad Cristache, se plasează în tema festivalului și, mai mult, în tema despre vise și importanța de a crede în ele până la capăt. Textul scris de Richard Nash, montat atât în lumea teatrală, cât și cea cinematografică, propune o poveste din Vestul Mijlociu al Statelor Unite, într-una din perioade lungi în care căldura amenință din nou agricultura oamenilor. Povestea este în primul rând despre Lizzie Curry, o tânără domnișoară deloc împăcată cu percepția despre sine, dar care visează să fie dorită de cineva, plăcută și, în final, iubită. Dar o veche expresie din popor spune – „dacă tu nu te iubești pe tine, la ce să te aștepți de la un străin?”.

Într-un decor realist, realizat de Clara Pop, atmosfera creată este identică cu cea pe care o întâlnim de obicei în filmele cu tematică Western. Întreaga scenă este acoperită cu praf, nisip, căpițe de fân, mobilier acoperit cu imprimeu în alb și negru, ca pielea de zebră sau de orice animal care ar putea trăi în acele zone. De-a lungul scenei se află un panou publicitar gigantic care se găsește de obicei pe drumurile nisipoase, cu tot felul de reclame cu tematică cowboy. În toată atmosfera scenică, singurul lucru care nu se potrivește este improvizația de bucătărie, cu mobilier greu de crezut că se află în aceeași casă cu tot restul de mobilier reabilitat, tip Western, ci mai degrabă, cumpărat de la Ikea.

Acțiunea spectacolului, respectiv a textului, nu este una complexă. Este o singură acțiune principală care se învârte în jurul personajului Lizzie și a găsirii acesteia a unui partener cu care să se căsătorească, iar o altă acțiune, de altfel si laitmotivul spectacolului, este găsirea unui mod de a aduce ploaia. Un om misterios, venit de nicăieri și îndreptându-se spre nici unde, apare la ușa casei familiei Curry spunând că el poate să aducă ploaia contra unei sume de bani și a unor altor lucruri caraghioase pe care membrii familiei trebuie să le facă. Iar în toate aceste aproape non-acțiuni, fiecare personaj trăiește câte un vis și ajunge până la final să și-l atingă ori nu. Regia realizată de Vlad Cristache nu grăbește lucrurile, le lasă să decurgă într-un ritm firesc, natural, oferind un plus de valoare montării scenice, care în ciuda timpului greoi, nu lasă loc de o lipsă a ritmului ori de oboseala de a privi spectacolul.

Lizzie Curry, interpretată de Réka Szász, o fată care nici pe sine însăși nu se poate iubi, ajunge să aibă de ales intre o relație în care poate fi ea însăși pentru totdeauna, sau una în care ar fi nevoită să se mintă din nou. Bill Starbuck, jucat de Octavian Costin, își asumă faptul că a fost părăsit de soția sa, nu că este văduv, și acceptă un nou început de drum, alături de Lizzie. Jim Curry, a cărui rol este jucat de Ștefan Pavel, ajunge în final să nu mai fie păpușa controlată de toată lumea. Noah Curry, rol interpretat de Ioan Paraschiv, cel puțin la final, nu mai este ursuz, pentru câteva minute și se bucură de viață, așa cum e. H.C. Curry, interpretat de Constantin Florescu, își vede visul împlinit – începe ploaia. File, jucat de Costas Mincu, pleacă înainte să vadă fericirea pe care, întâmplător, a adus-o pe chipurile familiei Curry.

Spectacolul „Omul care aduce ploaia” este despre toate lucrurile pe care ni le dorim, despre acele mici lucruri care vrem să se întâmplă, iar când se întâmplă, ne aduc un mic zâmbet pe față. Despre oameni și mici lucruri care-i pot face fericiți.

 

Omul care aduce ploaia de Richard Nash

Teatrul „Anton Pann” Râmnicul Vâlcea

 

Traducerea: Vlad Cristache

Regia: Vlad Cristache

Scenografie: Clara Pop

Light design: Vlad Cristache

 

Distribuția:

Lizzie Curry – Réka Szász

Bill Starbuck – Octavian Costin

H.C Curry – Constantin Florescu

Noah Curry – Ioan Paraschiv

Jim Curry – Ștefan Pavel

File – Costas Mincu

Sheriful Thomas – Alexandru Beteringhe



12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

12
/04
/24

Timpul aleargă pe lângă noi și ne impune ritmul. Presiunea este permanentă și de multe feluri. Pentru o femeie timpul curge altfel? Ceasul aleargă cu o altă viteză? Cât timp mai avem la 30 de ani?

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Massive Attack, Bring Me The Horizon, Queens of The Stone Age, Chase and Status, Sean Paul și Paolo Nutini – așa arată capul de afiș al celei de-a 10-a ediții a festivalului Electric Castle. Alți 300 de artiști din toate genurile muzicale vor fi prezenți la castelul Banffy, din Bonțida, între 17 și 21 iulie, pentru a crea o nouă ediție epică, eclectică, exotică, explozivă.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.

10
/04
/24

În perioada 12-14 aprilie 2024, România va participa la Festival du Livre de Paris, prestigios eveniment internațional dedicat cărții și literaturii, organizat la Grand Palais Éphémère și în alte câteva spaţii emblematice din Paris şi în librării partenere.

10
/04
/24

The Rembrandt Art Experience în parteneriat cu Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, anunță lansarea seriilor de ateliere de artă, dedicate familiei, inspirate de geniul suprarealist Salvador Dalí.

09
/04
/24

Sorin Zlat Trio propune iubitorilor de jazz un nou concert pe scena Sălii Mari de la ARCUB – Hanul Gabroveni, Changing Times, un mix între cool jazz, post-bop, jazz contemporan și muzică de avangardă, pe 24 aprilie, de la ora 19.00.

08
/04
/24

Vineri, 12 aprilie, la ora 19:30, Teatrul Apropo așteaptă publicul, în mereu surprinzătoarea sală de spectacole din cartierul Pipera, la o nouă premieră teatrală: FERICIREA de Eric Assous, un spectacol care tratează cu umor și delicatețe o dilemă a fiecărui cuplu: dacă poți să iubești și poți fi iubit, fericirea are oare termen de valabilitate?

08
/04
/24

„Pictura este singurul mediu în care se poate exprima natura viscerală a lumii”, este de părere Adrian Ghenie, artistul ale cărui lucrări se regăsesc astăzi în cele mai importante colecții din lume – precum Centre Pompidou (din Paris) și The Metropolitan Museum of Art (din New York).