Omul pernă – premieră la Teatrul ACT
https://www.ziarulmetropolis.ro/omul-perna-premiera-la-teatrul-act/

„Omul pernă”- o comedie neagră cu accente de thriller noir – are premiera pe 12, 13 şi 14 noiembrie, la ora 19:00, la Teatrul Act din Bucureşti. Este un proiect realizat de Fundaţia Calea Victoriei, în parteneriat cu Teatrul Act, conceput de Roxana Crişan şi finanţat de ArCuB prin programul cultural „Eşti Bucuresti” 2015.

Un articol de Elena Simion|9 noiembrie 2015

Spectacolul îi are în distribuție pe patru dintre actorii importanți ai tinerei generații – Ionuț Grama, Lucian Iftime, Cătălin Babliuc și Dan Rădulescu. Regia aparține regizorului Eugen Gyemant, cunoscut pentru montările ce îmbină fermecător doze de filosofie cu un umor rafinat. Printre spectacole acestui tânăr regizor se regăsesc: „Bullets over Lipscani”, „Cum am învățat să conduc”, „Operele complet prescurtate ale lui William Shakespeare”,”Vițelul de aur”, „Julius Caesar”,”Jurnalul lui Adam și al Evei”,”Îndoiala”.

„Omul pernă” este cea mai cunoscută piesă a lui Martin McDonagh, unul dintre cei mai apreciați dramaturgi contemporani. Textul a câștigat Premiul Olivier pentru Cea mai bună piesă în 2004 și are o nominalizare la Premiul Tony în anul 2005. Martin McDonagh a fost distins cu premiul Critics’ Circle Theatre Awards pentru debut în dramaturgie in 1996, iar în 2006 a castigat Premiul Oscar pentru Cel mai bun scurt-metraj de acțiune, cu filmul „Six Shooter”, scris și regizat de el.

Într-un stat totalitar fictiv, un sciritor anonim este interogat în legătură cu poveștile lui macabre și asemănările dintre acestea și o serie de crime petrecute în oraș. Timp de două ore, publicul devine martorul unei anchetei conduse de doi detectivi excentrici, într-o comedie (foarte, foarte) neagră care îmbină suspansul lui Hitchcock cu umorul lui Tarantino și lumea magică și întunecată a lui Tim Burton. O poveste cu răsturnări de situație neașteptate, în care basmul se confundă cu realitatea, iar personajele nu sunt nici pe departe ceea ce par a fi.

Este creația artistică o experiență profund personală, adeseori întunecată și introspectivă, sau un mijloc de a-i aduca pe alții și a crea modele? Unde este limita dintre realitate şi ficţiune şi ce se întâmplă când această graniţă se estompează? „Omul-Pernă” nu își propune să răspundă la aceste întrebări, dar cu siguranţă le trezeşte în mintea spectatorului.

Gyemant

Regizorul Eugen Gyemant

„Omul Pernă este o artă poetică pentru ce înseamnă contemporaneitatea în teatru sau în literatură, în acest moment.

Construit sub forma unei povești pe jumătate naive, o poveste fantastică de groază despre un scriitor de astfel de povești, Omul Pernă este un labirint de răsturnări de situație, ca o ghicitoare al cărei raspuns se transformă în continuu, transformând odată cu el și datele ghicitorii.

Sub aparența copilarească stă un manifest implicit, care pledează pentru o artă nepretențioasă, pentru invenție și pentru libertatea de a crea fără veșnica cenzură a unor reguli presupuse. E un manifest subtil, ironic, pentru dreptul de a încălca orice regulă, în favoarea plăcerii pe care o provoacă jocul, de orice fel ar fi acesta.” (Eugen Gyemant)

 

Omul Pernă – de Martin McDonagh

regia: Eugen Gyemant

scenografia și grafica: Maria Nicola

light design: Alexandru Macrinici

PR: Alina Neagu

proiect conceput de Roxana Crișan
cu: Dan Rădulescu, Lucian Iftime, Ionuț Grama, Cătălin Babliuc și Teodora Iancu

Rezervări la 0723.10.31.03 / 021 310.31.03 / [email protected]

Mai multe detalii despre proiect pe site-ul www.omulperna.ro și pe pagina de Facebook www.facebook.com/OmulPerna13.

Foto: Facebook Eugen Gyemant

05
/02
/24

Vineri, 9 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va fi dirijată de RADU PAPONIU, director artistic și muzical al ansamblului Southwest Florida Symphony Orchestra, dirijor asociat al Filarmonicii din Naples (Florida – S.U.A.) și director muzical al Orchestrei de Tineret din același oraș american. Din 2017, Radu Paponiu a dirijat Filarmonica din Naples în peste 100 de evenimente diferite de muzică clasică, pop sau în proiecte educaționale.

05
/02
/24

Considerat, de critici, dar și de iubitorii de artă, poate cel mai cunoscut și mai bine cotat artist român contemporan la nivel internațional, Adrian Ghenie revine într-o licitație din România cu o lucrare amplă și expresivă.

05
/02
/24

Prima premieră a anului 2024 la Teatrul EXCELSIOR (singurul teatru din București dedicat adolescenților și tinerilor) este spectacolul PTERODACTILI de Nicky Silver, o producție în regia lui Radu Iacoban și scenografia lui Tudor Prodan.

05
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă marți, 6 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Borges și eu de Jay Parini, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea lui Mihnea Gafița, un road novel care emană o nesfârșită admirație pentru unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori ai secolului XX, un roman ce are la bază întâmplări petrecute în primăvara anului 1971.

04
/02
/24

NOU Un singur personaj, în care coabitează două ființe diferite, chiar opuse. Un singur monolog, lung, rostit de doi actori, într-un spectacol nou intrat în portofoliul Teatrului Metropolis, în urma concursului pentru debutanți, “StarT”

02
/02
/24

Jurnalismul de investigație din Balcani, Europa Centrală, țările Parteneriatului Estic, precum și Cipru și Malta, a întâmpinat numeroase provocări în ultimii ani. În multe țări din regiune, peisajul media este plin de (auto-)cenzură, iar inițiativele independente și critice sunt insuficiente. Jurnaliștii se confruntă deseori cu amenințări, hărțuire și acțiuni legale, ceea ce le restricționează tot mai mult capacitatea de a documenta și raporta problemele acute din societatea actuală.

02
/02
/24

În perioada 5 – 23 februarie 2024, Elite Art Gallery vă invită la expoziția artistului Leo Dolghier Oleg, „Symbiosis”, curatoriată de istoricul de artă, Felicia Acsinte. În cadrul vernisajului, care va avea loc pe data de 8 februarie, începând cu ora 18:00, expoziția va fi îmbogățită cu un element interactiv și dinamic, prezentat de artistul performer, Alexandru Medinschi, completând astfel călătoria vizuală printr-o experiență captivantă.

02
/02
/24

„Apropo de poveste” este despre poveste, poveștile în care credem cu toții și pe care ne place să le ascultăm. Dar povești reale, din socialul imediat. Proiectul propune un laborator de teatru dedicat tinerilor absolvenți, care combină ateliere pe estetici teatrale neconvenționale (măști, teatru-dans, teatru de animație) cu tematici sociale pentru a produce două producții noi de teatru, inovatoare.