One Night Gallery la Teatrul Odeon
https://www.ziarulmetropolis.ro/one-night-gallery-la-teatrul-odeon/

One Night Gallery, cea mai inovatoare galerie de artă vizuală din România, se extinde pentru cea de-a cincea ediţie cu o expoziţie intinerantă în care arta vine mai aproape de spectatori, într-o experienţă multisenzorială care foloseşte realitatea virtuală, realitatea augmentată şi videomappingul. Pe data de 19 mai, Samsung aduce One Night Gallery la Teatrul Odeon, iar lucrările artistei Raluca Băraru vor transforma spaţiul din Calea Victoriei 40, pentru o noapte, într-o scenă care se va remarca printr-un ludic noir, specific personajelor create de ea.

Un articol de Petre Ivan|15 mai 2018

One Night Gallery face parte din circuitul Romanian Design Week și Bucharest Technology Week și aduce în premieră, în România, o expoziție în toate dimensiunile tehnologiei.

Pentru a da viață personajelor Ralucăi Băraru, pentru cea de-a cincea ediție, Samsung s-a alăturat proiectului One Night Gallery, prin platforma Culturesc 100. Astfel, vizitatorii care vor descărca aplicația Culturesc 100, din Google Play, vor avea ocazia să experimenteze o parte din lucrările Ralucăi în realitate augmentată.

Cei care vor include One Night Gallery în circuitul Nopții Muzeelor vor putea explora în VR universul Ralucăi Băraru, odată cu reprezentația live a artistei, urmând ca înregistrarea 360 a performance-ului să poată fi vizualizată ulterior doar în aplicaţia Culturesc 100.

Pentru a completa dimensiunile tehnologice prin care vizitatorii se pot bucura de această ediție One Night Gallery, fațada Teatrului Odeon se va transforma pe data de 19 într-o lucrare de dimensiuni monumentale prin intermediul videomapping-ului realizat de Mindscape Studio și cu susținerea tehnică a celor de la 3DLP.

Utilizarea celor trei medii, realitatea virtuală, realitatea augmentată și videomapping în expunerea unui artist reprezintă un concept unic ce permite vizitatorilor o imersare graduală, transformând vernisajul dintr-o experiență vizuală într-o experiență multisenzorială.

Conceptul curatorial propus de One Night Gallery aduce în fața publicului artiști vizuali conteporani și transformă, cu ajutorul tehnologiei, pentru o noapte, universul lor creativ în experiențe imersive. De-a lungul celor 4 ediții desfășurate până acum, artiști precum Livia Fălcaru (ilustratoare), Sweet Damage Crew (street art) și Bianca Dumitrașcu (Typography & lettering artist) au oferit noi perspective ale artei tuturor celor curioși să experimenteze unul dintre cele mai avangardiste concepte de galerie din România. Lucrările artiștilor au fost achiziționate de vizitatori, dovedind astfel că arta grafică se bucură de o puternică ascensiune. 

Totodată, One Night Gallery le oferă artiștilor oportunitatea de a descoperi dimensiunile realității virtuale și de a crea astfel un nou tip de conținut artistic local.

Expoziția de pe data de 19 mai va putea fi vizitată între 22.00 și 03.00, iar accesul în sala de expoziție a Teatrului Odeon se va face prin intrarea din partea stângă a teatrului.

Prin parteneriatul cu One Night Gallery, Teatrul Odeon încurajează infuzia tehnologiei în artă, pentru a oferi spectatorilor un spectru de experiențe surprinzătoare. Odeon încurajează consumul de cultură în rândul publicului tânăr, susținând arta inspirată de tehnologie; astfel, le oferă creatorilor oportunitatea de a promova produsele culturale cu ajutorul inovației.

Partenerii One Night Gallery #5 [at] Teatrul Odeon sunt Samsung, prin aplicația Culturesc 100, Teatrul Odeon, Mindscape Studio, 3DLP, CINETIc, Mouton Cadet, Madison Coffee, Zebra Color, Cătălin Oțelea, Radio Guerrilla, Zeppelin, The Institute, IQads, Modernism, Designist, si Radio Romania Cultural.

Cea de-a doua parte a expoziției va putea fi vizitată în seara de 26 mai, la Halle/ Verde Stop. Pentru mai multe detalii, invitații pot vizita pagina oficială de Facebook One Night Gallery.

Facebook event:  https://www.facebook.com/events/143859566469313/

06
/02
/19

Joi 7 februarie, la Muzeul Național al Literaturii Române – Creţulescu va avea loc o întâlnire cu artistul vizual Mircia Dumitrescu, în cadrul programului Cafeneaua critică, patronat de Ion Bogdan Lefter.

04
/02
/19

Editura Vellant începe anul cu întrebări însemnate: ce înseamnă să fii bărbat în secolul XXI? „Evoluția bărbatului” este un text echilibrat care are forța să ne schimbe atitudinea față de bărbatul de azi. Cartea lui Grayson Perry contribuie semnificativ la o conversație necesară despre masculinitate.

19
/12
/18

Sfârșitul lui 2018 este o perioadă roditoare din punct de vedere cultural pentru România și Franța, cele două țări împărțind acelați fond latin și un moment prielnic pentru a ne aminti de istoria comună. Centrul George Pompidou găzduiește până în aprilie expozițiile a numeroși artiști români contemporani, fiind un moment prielnic în a ne aminti de valorile și stratul comun, debarasându-ne de clișeele ce înconjoară ambele țări și culturi.

12
/12
/18

Joi, 13 decembrie, ora 12:00, va avea loc lansarea platformei online www.de100.ro, a proiectului „Români de 100 de ani”, proiect ce își propune să prezinte portretele și poveștile de viață a 10 români care și-au celebrat Centenarul odată cu România.

12
/12
/18

Asociația Națională a Artiștilor Vizuali (ANAV) împreună cu Walk & Shoot – Ateliere de fotografie organizează la Gallery (str. Leonida 9-11), în perioada 14-16 decembrie, a doua ediție a X-mas Photo Garage Sale.

25
/11
/18

Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi ne propune expoziția „Războiul hărților”, dedicată celebrării Centenarului Marii Uniri. Expoziția prezintă hărți etnografice realizate în prima parte a secolului XX, hărți care au fost utilizate atât în presă pentru promovarea poziției guvernului român privind Conferința de Pace de la Paris, cât și de către delegațiile naționale care au participat la aceasta.

25
/11
/18

Muzeul Naţional de Artă al României prin Secţia de Artă Orientală vă invită miercuri 28 noiembrie, ora 17, în sălile Kretzulescu, la deschiderea expoziţiei de artă japoneză consacrată gravurilor-stîlp cunoscute sub numele „hashira-e”, prezentate publicului în premieră: „Imagini ale lumii trecătoare, hashira-e. Gravuri-stîlp japoneze din colecţia Muzeului Naţional de Artă al României”.

22
/11
/18

O gură de aer proaspăt. Îndrăzneală. Indignare trăită. Libertate. Un mesaj clar: Inchiziția să stea acasă! Așa se vede colonia artistică Baraka, grupare care, sâmbătă, se deschide din nou Timișoarei. 24 noiembrie, ora 17,00, în spatele curții Facultății de Arte, lângă Memorialul Revoluției, se oferă privitorului situații și spații noi. Eveniment recomandat persoanelor care au împlinit 18 ani.