One World Romania – filme pe prosop
https://www.ziarulmetropolis.ro/one-world-romania-filme-pe-prosop/

În ultimul an din ce în ce mai multe instituţii culturale şi-au pierdut spaţiile, cinematografe şi teatre au fost închise în toată ţara în urma legii nr. 282/2015. Festivalul Internaţional de Documentar şi Drepturile Omului One World Romania s-a confruntat cu această problemă în pregătirea celei de-a noua ediţii, ce se desfăşoară săptămâna aceasta în Bucureşti şi am fost nevoiţi să găsim soluţii şi spaţii alternative pentru organizarea proiecţiilor şi evenimentelor din cadrul festivalului.

Un articol de Liliana Matei|25 martie 2016

Așa s-a născut ideea cortului care găzduiește Ambasada One World Romania în Parcul Colțea de la Universitate. Așa a apărut conceptul vizual al acestei ediții – imagini proiectate pe corpul uman. Sunt modurile prin care încercăm să tragem un semnal de alarmă, deoarece nu doar festivalul nostru este afectat de această problemă. În perioada următoare majoritatea evenimentelor culturale din țară se vor lovi de lipsa spațiilor în care să se desfășoare, iar asta face ca atât artiștii, cât și publicul să aibă mult de suferit.

Joi după amiază, între două filme, echipa One World Romania s-a înarmat cu prosoape, cearșafuri, un proiector portabil și a făcut o plimbare până în Piața Constituției, alături de o parte din invitații festivalului. Ce am făcut acolo vedeți aici:


N-am vrea să ajungem în situația asta. Nu ne putem uita la filme proiectate pe un prosop. Avem nevoie de cinematografe! Avem nevoie de spații în care să ne întâlnim, fără să ne petrecem o oră la coadă înainte să intrăm. România are nevoie de o infrastructură culturală adevărată.

13
/01
/22

Dacă pentru mulți dintre noi sfârșitul anului trecut a stat, din punct de vedere cinematografic, sub semnul lungmetrajului lui Sorrentino, „È stata la mano di Dio”, începutul lui 2022 ne-a pus în fața unui alt film italian – „Trei etaje” / „Tre piani”, semnat de Nanni Moretti.

10
/01
/22

CRONICĂ DE FILM Miza celor mai multe filme de epocă, bazate în general pe romane, este de a crea un conflict între moravurile vremii şi secrete intime care, dacă ar fi dezvăluite, ar fi condamnate public.

07
/01
/22

Independența Film, casa de distribuţie care promovează în România de 25 de ani filme independente de referință, premiate sau prezentate la marile festivaluri de film, anunță titlurile care vor fi lansate în cinema în primăvara anului 2022.

28
/12
/21

Anul 2021 a fost unul foarte bun pentru cinematografia română pe plan internaţional - nominalizări sau premii la mari festivaluri şi gale. Dar şi 2022 ne-ar putea oferi mai multe surprize plăcute. Ziarul Metropolis vă prezintă cele mai aşteptate filme româneşti ale noului an.

27
/12
/21

Între educație și comunitate punem semnul egal din perspectiva viitorului. „MARTORUL 1”, filmul documentar care prezintă o Românie aflată în luptă continuă pentru accesul la educație și viitor, o Românie mai puțin vizibilă care ajută copiii să-și împlinească visurile, loviți de realitatea sărăciei, va putea fi vizionat în premieră națională pe Digi Life, în data de 30 decembrie, începând cu ora 22:00.

27
/12
/21

Nominalizat la Palme d'Or 2021, cel mai nou film al cineastului italian Nanni Moretti, ajunge pe marile ecrane din România din 7 ianuarie, distribuit de Independența Film. „Trei etaje”/ „Tre piani” urmărește viețile a trei familii care locuiesc în aceeași clădire și ale căror povești se intersectează într-un mod tulburător, cu urmări nefaste pentru toată lumea.

21
/12
/21

Deşi 2021 a fost un an al revenirii, iar festivalurile au avut de unde alege, m-am oprit doar la cinci filme pentru topul de final. Trei de la Cannes, care a avut o ediţie foarte bună, în ciuda unui Palme d`Or discutabil, unul de la Berlin, care se întâmplă să fie şi românesc, şi un altul recuperat din 2020.

20
/12
/21

Voluntar la orice vârstă nu este doar o idee, ci un mod de existență pentru mulți semeni de-ai noștri care îmbracă această vocație. Documentarul „Martorul 78”, care prezintă o serie de interviuri energizante și antrenante despre viața de voluntar în comunitățile vulnerabile din România, evidențiind și configurația unui model de dezvoltare civică prin pasiune, dragoste și nu în ultimul rând, curaj, va putea fi vizionat în premieră națională pe Digi Life, în data de 23 decembrie, de la ora 22:00.