One World Romania – online din mai până în septembrie
https://www.ziarulmetropolis.ro/one-world-romania-online-din-mai-pana-in-septembrie/

Faptul că amânăm ediţia a 13-a a Festivalului One World Romania până spre sfârşitul verii nu înseamnă că ne resemnăm să nu vă mai întâlnim până atunci. Începând din luna mai şi până în septembrie vom organiza, constant, o serie de evenimente şi de proiecţii online, din dorinţa de a păstra legătura, măcar virtual.

Un articol de Petre Ivan|2 mai 2020

Mai întâi, reluăm Cineclubul OWR, într-o formulă compusă din conversații live cu cineaști și streaming-ul unor filme importante din cariera lor. Prima ediție online a Cineclubului se va concentra asupra operei timpurii a cineastei franceze Dominique Cabrera.

De azi, 1 mai, până vineri, 15 mai vor fi disponibile pe platforma Eventbook trei filme ale sale: „Cronica unei suburbii oarecare” („Chronique d’une banlieue ordinaire”, Franța, 1992), „O poștă în La Courneuve” („Une poste à la Courneuve”, Franța, 1994) și „Mâine și tot mâine – Jurnal din 1995” („Demain et encore demain, journal 1995”, Franța, 1995).

Biletele costă 10 lei sau 5 lei cu tarif redus.

Cei care au achiziționat abonamente pentru OWR #13 vor putea viziona gratuit toate filmele din cadrul Cineclubului și a viitoarelor proiecte online ale One World Romania din această vară, folosind codul de bare de pe abonamente. Cei care doresc să susțină echipa OWR, având astfel acces gratuit la evenimentele asociației, pot deveni Prieteni OWR.
Pentru vizionare şi achiziție trebuie să aveți sau să vă creați un cont Eventbook. Fiecare utilizator va avea 48 de ore după achiziționarea biletului sau folosirea codului de bare de pe abonament pentru a viziona filmul.

Discuția online cu cineasta va avea loc live pe pagina de Facebook a One World Romania, vineri, 8 mai, de la ora 19.00. Pe cei interesați să intervină, împreună cu moderatorii Vanina Vignal și Andrei Rus, în discuția cu Dominique Cabrera, îi invităm să trimită un mail la adresa [email protected] până joi, 7 mai, la ora 14, care să conțină numele persoanelor pentru care este făcută rezervarea și adresele de mail aferente.

Numărul de locuri disponibile este de 50, iar discuția se va desfășura în limba engleză.

Bonus cinefil

Pentru că știm că mulți dintre spectatorii noștri nu au reușit să ajungă la toate proiecțiile de Cineclub la care și-ar fi dorit să vină, în următoarele luni vă oferim ocazia să recuperați, online, o parte a acestor filme, multe dintre ele inaccesibile pe DVD sau pe orice alte tipuri de platforme VOD din lume.

De azi, 1 mai, și până sâmbătă, 30 mai, vor fi disponibile pe platforma Eventbook trei filme importante proiectate în edițiile trecute ale Cineclubului, în seria tematică consacrată perioadei de tranziție a blocului estic de la comunism la capitalism: „Deșeuri voluminoase” („Spermull”, regia Helke Misselwitz, Germania, 1991), „Adio, iarnă” („Winter ade”, regia Helke Misselwitz, Germania de Est, 1988) și „Timpul încarcerat” („Verriegelte Zeit”, regia Sybille Schönemann, Germania, 1990).
În așteptarea momentului în care se vor putea relua proiecțiile în țară, KineDok se lansează online cu documentarul croat „Srbenka”. Prezentat în cadrul competiției OWR 2019, filmul explorează tensiunile sârbo-croate dintr-o perspectivă inedită, și anume prin documentarea pregătirii unei piese de teatru ce reconstituie o crimă comisă din motive etnice în anii ’90. Filmul va fi disponibil pentru vizionare online începând cu data de 10 mai, urmând ca pe 28 mai să aibă loc o discuție live cu regizorul filmului, Nebojša Slijepčević.

Puțin mai târziu, începând cu luna iunie, tot în spațiul virtual vom inaugura și „Anticamera OWR13”, în cadrul căreia vom iniția, o dată la fiecare două săptămâni, discuții live cu o parte a invitaților speciali ai One World Romania, ediția a 13-a (Ross McElwee, Claire Simon, Radu Jude și mulți alții). Cu această ocazie, vom prezenta și câteva dintre filmele lor cele mai importante și vom încerca să reintrăm, împreună, în atmosfera viitoarei ediții a festivalului.

Vă așteptăm deci cu drag și cu emoție la aceste evenimente, la care sperăm că veți participa în număr cât mai mare, și profităm de această ocazie pentru a vă aminti că One World Romania există pentru și datorită vouă, spectatorii.

18
/09
/14

În avanpremiera celei de-a șasea ediții a “Festivalului Internațional de Film Comedy Cluj”, bucureștenii sunt așteptați la o proiecție specială, duminică, 28 septembrie de la ora 22:00 în Club Control.

18
/09
/14

“România face documentar” exprimă simplu și concis dorința de a educa prin intermediul cinematografiei, folosindu-se de ideea de unitate întru cultură prin mijloace artistice. Documentarul aduce povești reale din viață, nemodificate și spuse întru totul așa cum sunt. De aceea, poveștile filmate despre români, aparținând unor români participanți la festival, demonstrează că România poate și face documentar.

18
/09
/14

Doi dintre cei mai apreciați actori ai momentului în teatrul românesc, Ofelia Popii și Sorin Leoveanu, se întâlnesc pentru prima dată într-o producție – nu una de teatru, ci una de film: „Q.E.D.”, în regia lui Andrei Gruzsniczki. Filmul intră în cinematografe din 10 octombrie, după ce a circulat prin marile festivaluri și a adunat câteva premii importante.

18
/09
/14

În perioada 16 octombrie – 4 decembrie, poți afla mai multe despre mecanismele din spatele industriei de cinema și poți să înveți să scrii informat și competent despre ele. Asociația Culturală Control N lansează un nou atelier, de data aceasta dedicat jurnalismului de film. 

17
/09
/14

Dem Rădulescu, unul din cei mai mari comedianţi pe care i-a avut cinematografia românească, se stingea din viaţă în urma unui infarct, înainte de a împlini vârsta de 69 de ani. Și-a început cariera în 1959, fiind actor de teatru, film şi televiziune, dar şi profesor la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică “I.L. Caragiale”.

17
/09
/14

CRONICĂ DE FILM Comedia dezinvolt-naivă „America, venim!”, debutul lui Răzvan Săvescu, este un film de public croit după model american, la care se adaugă inspirate note românești. În schimb, „Cripta”, regizat de Corneliu Gheorghiță, testează timid un gen puțin căutat – filmul-parabolă (în registru lejer).

17
/09
/14

Un om de afaceri francez a rămas prizonier în curtea unui imobil din Băile Herculane ca urmare a descoperirii unei vechi fresce romane. Nu este o știre de tabloid, ci subiectul celui de-al doilea lungmetraj de ficțiune realizat de Cornel Gheorghiță, Cripta, a cărui premieră a avut loc vineri, 12 septembrie, la Cinema Studio, în prezența a numeroase personalităţi din lumea filmului.

16
/09
/14

Lungmetrajul "Is the Man Who Is Tall Happy? An Animated Conversation with Noam Chomsky", regizat de Michel Gondry, va fi proiectat în închiderea Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim'est 2014. Cea de-a noua ediţie Anim'est va avea loc în perioada 3 - 12 octombrie

15
/09
/14

Celebra formație turcească BaBa ZuLa va concerta la Brașov (Teatrul Sică Alexandrescu) sâmbătă, 4 octombrie, ora 21.00, în cadrul celei de-a doua ediții a Dracula Film: Horror and Fantasy Festival.

15
/09
/14

Luna viitoare, Clujul va deveni centrul național al comediei, al filmelor bune și al întâlnirilor cu profesioniști din industria cinematografică. În perioada 10-19 octombrie va avea loc cea de-a VI-a ediție a celui mai important eveniment cinematografic al toamnei din Transilvania, Festivalul Internațional de Film Comedy.

15
/09
/14

Cea de-a XXI-a ediție a Astra Film Festival, care va avea loc între 6 și 12 octombrie 2014 la Sibiu, prezintă o selecție a celor mai recente documentare filmate în România, de autori români și străini, reprezentând o radiografie a societății românești din perioada comunistă până în prezent. Filmele abordează subiecte sensibile actuale și episoade istorice controversate.

12
/09
/14

CRONICĂ DE FILM Intrate recent pe marile ecrane, „Captiv” (r. Atom Egoyan) și „Vânătoarea de spioni” (r. Anton Corbijn) sunt două filme de festival care, sub camuflajul unor genuri bine determinate, oferă câteva idei stimulative, dar și lecții instructive de regie.

12
/09
/14

Vineri, după prânzul cel mic. Ultima zi de concurs la Gala HOP. Interviul care urmează s-a consumat pe plaja din Costinești, cu epava pe fundal. Îndrăgita actriță Ana Ularu (29 de ani) este în costum de baie. Nu s-au decis deocamdată câștigătorii Galei, nu vom vorbi despre ei. Chiar și așa, rămân lucruri de spus.