Opera „Andrea Chénier” a deschis stagiunea la Scala din Milano
https://www.ziarulmetropolis.ro/opera-andrea-chenier-a-deschis-stagiunea-la-scala-din-milano/

Scala din Milano a deschis aseară stagiunea 2017-2018 cu „Andrea Chénier”, operă de Umberto Giordano, creată în acest teatru în 1896, dar care a nu a fost jucată aici de mai bine de trei decenii.

Un articol de Petre Ivan|8 decembrie 2017

Teatrul, care în această stagiune va onora din nou tradiţia italiană cu opt opere din 15 prezentate, a ales să debuteze cu „Andrea Chénier”, de Umberto Giordano, care se inspiră din viaţa poetului ghilotinat în 1794.

Pe fondul Revoluţiei franceze, opera aminteşte povestea de dragoste dintre poet şi Madeleine de Coigny, personaj inspirat de Aimée de Coigny, care se află la originea versurilor din „La Jeune Captive”, poemul cel mai cunoscut al lui Chénier. Madeleine alege să ia locul altui condamnat şi să moară alături de iubitul ei pe eşafod.

Opera, care nu a mai fost prezentată la Milano din 1985, a fost dirijată de Riccardo Chailly, actualul director muzical al Teatrului Scala, într-o punere în scenă semnată de Mario Martone.

Această operă m-a fascinat prin frumuseţea şi complexitatea muzicală. Am fost surprins să constat că o operă atât de legată de istoria Teatrului Scala şi atât de iubită de milanezi nu a fost jucată acolo de 32 de ani. – Riccardo Chailly, dirijor

Următoarele spectacole din această stagiune a teatrului Scala: „Aida”, de Verdi, „Fidelio”, de Beethoven, „Electra”, de Richard Strauss şi „Die Fledermaus”, de Johann Strauss.

Foto: Andrea Chénier, la Scala din Milano – facebook

02
/05
/22

Duminică, 8 mai 2022, la ora 19.00, pe scena Ateneului Român, în cadrul CellEAST Festival 2022, va avea loc un recital susținut de profesorii invitați în cadrul festivalului și la cursurile de măiestrie Future CellEAST și MiniCellos, violonceliștii Andrei Ioniță, Denis Severin, Valentin Răduțiu, Răzvan Suma, Ștefan Cazacu, Mircea Marian, Marin Cazacu, Atanas Krastev, Dragan […]

20
/04
/22

EUROPAfest deschide ediția cu nr. 29 în prima zi din iulie cu un eveniment de excepție Opening Gala Concert. Protagoniștii serii vor fi PETER AUTSCHBACH - chitară și SAMIRA SAYGILI – voce, câștigătorii „Deutscher Rock und Pop Preis“, eveniment considerat Oscarul muzical al Europei. Alături de artiștii germani vor evolua trupe din SUA și Italia.

18
/04
/22

În cadrul celebrării a 30 de ani de relații diplomatice între Republica Kazahstan și România, în data de 3 mai 2022, ora 19:00, va avea loc pe scena Operei Naționale București concertul „Muzica Marii Stepe – Uly Dala Sazy” susținut de către Orchestra Academică de Stat Folclor și Etnografie "Otyrar Sazy", cu suportul Ambasadei Republicii Kazahstan în România.

18
/04
/22

Așa cum și-au obișnuit publicul meloman, Orchestrele și Corurile Radio România propun în fiecare an, în apropierea Paștelui, un concert deosebit cu un repertoriu axat în special pe o tematică religioasă, o seară muzicală a cărei emoție este o pregătire în sine pentru sărbătoarea pascală.

18
/04
/22

Săptămâna viitoare, vă invităm să urmăriți spectacolele de operă „Cavalleria Rusticana & Pagliacci” de Pietro Mascagni și Ruggero Leoncavallo, „Norma” de Vincenzo Bellini, recitalul de foaier „Note de primăvară” și spectacolul de balet „Giselle” de Adolphe Charles Adam, toate făcând parte din repertoriul actual al operei bucureștene.

18
/04
/22

Centrul Național de Artă “Tinerimea Română” invită publicul în zilele de 5 și 6 mai de la ora 19.00 la Sala Mare a Palatului Național al Copiilor din București la o întâlnire de sărbătoare cu obiceiul, muzica, dansul și autenticul costum tradițional românesc, ansamblul folcloric “Cununa Carpaților”având ca invitaţi și viitorii performeri ale spectaculoaselor dansuri românești, elevi ai liceului de coregrafie Floria Capsali din București.

07
/04
/22

În perioada 13 – 16 aprilie 2022, Corul Național de Cameră „Madrigal - Marin Constantin” desfășoară în premieră Turneul național de Paște „Săptămâna Patimilor”, sub coordonarea dirijorilor Anna Ungureanu și Cezar Verlan. Proiectul se va desfășura în orașele Arad: 13 aprilie, la Filarmonca din Arad, Timișoara: 14 aprilie, la Teatrul Național „Mihai Eminescu”, Alba Iulia: 15 aprilie, la Casa de Cultură a Sindicatelor; Cluj–Napoca: 16 aprilie la Teatrul Maghiar de Stat.