Opera „Andrea Chénier” a deschis stagiunea la Scala din Milano
https://www.ziarulmetropolis.ro/opera-andrea-chenier-a-deschis-stagiunea-la-scala-din-milano/

Scala din Milano a deschis aseară stagiunea 2017-2018 cu „Andrea Chénier”, operă de Umberto Giordano, creată în acest teatru în 1896, dar care a nu a fost jucată aici de mai bine de trei decenii.

Un articol de Petre Ivan|8 decembrie 2017

Teatrul, care în această stagiune va onora din nou tradiţia italiană cu opt opere din 15 prezentate, a ales să debuteze cu „Andrea Chénier”, de Umberto Giordano, care se inspiră din viaţa poetului ghilotinat în 1794.

Pe fondul Revoluţiei franceze, opera aminteşte povestea de dragoste dintre poet şi Madeleine de Coigny, personaj inspirat de Aimée de Coigny, care se află la originea versurilor din „La Jeune Captive”, poemul cel mai cunoscut al lui Chénier. Madeleine alege să ia locul altui condamnat şi să moară alături de iubitul ei pe eşafod.

Opera, care nu a mai fost prezentată la Milano din 1985, a fost dirijată de Riccardo Chailly, actualul director muzical al Teatrului Scala, într-o punere în scenă semnată de Mario Martone.

Această operă m-a fascinat prin frumuseţea şi complexitatea muzicală. Am fost surprins să constat că o operă atât de legată de istoria Teatrului Scala şi atât de iubită de milanezi nu a fost jucată acolo de 32 de ani. – Riccardo Chailly, dirijor

Următoarele spectacole din această stagiune a teatrului Scala: „Aida”, de Verdi, „Fidelio”, de Beethoven, „Electra”, de Richard Strauss şi „Die Fledermaus”, de Johann Strauss.

Foto: Andrea Chénier, la Scala din Milano – facebook

06
/08
/20

Festivalul SoNoRo Musikland continua în Brașov până pe 9 august. Mari nume ale scenei internaționale concertează la Bastionul Țesătorilor și la Colegiul Național „Andrei Șaguna” din Brașov, la Măgura și la Râșnov.

29
/07
/20

Filarmonica „George Enescu“ îi dedică memoriei lui Camil Marinescu (1964-2020) înregistrarea concertului de joi, 30 iulie, de la ora 19.00, care va avea în program Simfonia nr. 7 în mi major de Anton Bruckner. Lucrarea este interpretată de Orchestra Filarmonicii „George Enescu“, condusă de Camil Marinescu, dirijor permanent al instituției în perioada 2012-2019.

21
/07
/20

Seara de deschidere cu Violoncellissimo a inaugurat cu succes pe 15 iulie Festivalul Internațional "Vara Magică", care a pus deja în vânzare biletele pentru toate concertele ce se vor desfăşura în fiecare miercuri şi joi, în Curtea Ateneului Român, până pe 27 august. În caz de condiţii meteo nefavorabile, concertele de miercuri şi joi vor fi reprogramate în cursul serii de vineri.

19
/07
/20

OAMENII MUZICII Pe 11 iulie 1937, la doar 38 de ani, murea la Hollywood cel care a marcat fundamental muzica clasică și cea de jazz din secolul XX, George Gershwin. Muzica lui este și astăzi la fel de proaspătă și incitantă ca acum un secol, iar opera „Porgy and Bess” dar și multe cântece ale sale sunt nelipsite din repertoriul actual.

16
/07
/20

Trupa byron revine la Sibiu pe 18 iulie pentru un concert acustic pe terasa Joyme Pub (Calea Dumbrăvii, 28-32). Se vor auzi atât piese de pe cel mai recent album al trupei – „Nouă”, lansat în toamna lui 2019 – dar și cântece pe care n-o să te abții să le fredonezi: „Cu capul în nori”, „Granița-n raniță”, „Masa pentru doi”, „Anima” sau ”Perfect”.

16
/07
/20

Opera Națională București, instituție publică de cultură aflată în subordinea Ministerului Culturii, în parteneriat cu Primăria Sectorului 5 prin Centrul Cultural și de Tineret „Ștefan Iordache” au din nou onoarea și bucuria de a fi alături de publicul drag printr-o serie de concerte în aer liber intitulate „Seri de Operă Estivale”. Accesul la concerte se va realiza cu minim o oră înaintea evenimentului, în condiții de siguranță și respectând normele în vigoare în contextul actual al pandemiei cu virusul COVID-19.