Orchestra Română de Tineret – succes fulminant la Berlin
https://www.ziarulmetropolis.ro/orchestra-romana-de-tineret-succes-fulminant-la-berlin/

Orchestra Română de Tineret, condusă de dirijorul Cristian Mandeal, a strălucit într-un program de concert de mare virtuozitate, în prima apariţie a unei orchestre româneşti pe scena Filarmonicii din Berlin, care a stârnit uralele unui public în general destul de reţinut în aprecieri.

Un articol de Liliana Matei|29 iunie 2014

Versiunile pe care le-au oferit celor Trei Dansuri Românești de Theodor Rogalski, Rapsodiei Spaniole de Ravel, alături de Dansul celor șapte voaluri din opera Salomea de Richard Strauss și de magnifica simfonie Patetica de Ceaikovski, au demonstrat clasa de nivel international pe care o are Orchestra Romana de Tineret.

În premieră pentru o orchestră din România, Orchestra Română de Tineret a evoluat pe 24 iunie în cadrul unui concert extraordinar în Sala Filarmonicii din Berlin, ca invitat de onoare în cadrul Festivalului European de orchestre de Tineret de la Berlin – Young Euro Classics. La ediția din acest an, Festivalul Young Euro Classics comemorează 100 de ani de la izbucnirea primului război mondial. Cu acest prilej, pe scena festivalul berlinez evoluează între 21 și 29 iunie cinci orchestre de tineret de vârf din întreaga lume, mai precis din Franța, Rusia, România, China și Africa de Sud.

Devenită vedetă de clasă internaţională după ediția din 2012 a prestigiosului festival berlinez, Orchestra Română de Tineret condusă de dirijorul Cristian Mandeal a revenit acum la Berlin ridicând ștacheta performanței artistice la un nou nivel. La finalul concertului, Cristian Mandeal a declarat: ,,În acest loc, pe scena Filarmonicii din Berlin s-au petrecut lucruri fundamentale pentru istoria muzicii din ultimii 50 de ani. Mie mi s-a împlinit un vis cu ocazia acestui concert – cel mai bun din viața mea, alături de această orchestră – stând pe locul unde am avut șansa de a-l observa și studia pe Herbert von Karajan în 1980. Acești copii, care din punct de vedere artistic au depășit de mult anii copilăriei, m-au făcut să mă simt mândru de ei și fericit că am avut șansa de a le fi mentor.”

Din anul 2014, Centrul Național de Artă „Tinerimea Romana” a început să se ocupe de activitatea Orchestrei Române de Tineret, odată cu preluarea conducerii instituției de către Marin Cazacu, inițiatorul orchestrei, care declara emoționat după succesul de la Berlin : A fost momentul de maxim din cariera de 6 ani a acestei orchestra. Au dovedit din nou că pot triumfa pe cele mai celebre scene ale lumii, în fața unui public cunoscător și pretențios. Această orchestră trebuie să fie încurajată, pentru că este o valoare culturală națională.

Orchestra Romana de Tineret, scurt istoric

Prima orchestră simfonică de tineret din România a luat fiinţă la Sinaia în vara anului 2008, la iniţiativa violoncelistului şi directorului artistic al acesteia, Marin Cazacu, cu sprijinul Fundaţiei „Prietenii muzicii -Serafim Antropov”.

Membrii săi, marea majoritate cu vârste cuprinse între 18 şi 28 de ani, sunt selectaţi dintre cei mai buni tineri muzicieni la nivel naţional. Pregătirea tehnică şi artistică este asigurată de la înfiinţare de maestrul Cristian Mandeal. Proiectul „Orchestra Română de Tineret – spirit enescian şi tradiţie europeană” a pornit din necesitatea racordării tinerei generaţii de muzicieni români la exigenţele şi aspiraţiile artistice europene.
Concertele susţinute anual între 2008 şi 2013 în cadrul Festivalului Internaţional „Enescu şi muzica lumii ” la Sinaia, Buşteni, Sibiu, Braşov şi Bucureşti au constituit adevărate triumfuri. Apariţiile strălucitoare de pe scena Ateneului Român începând cu anul 2009, în cadrul concertelor December Music Flavours şi Spring Music Flavours, organizate de Lanto Communication, concertul extraordinar “Eurovision – Tineri muzicieni, au fost foarte apreciate de public şi elogiate de critica de specialitate.

Evoluţia impresionantă şi succesele obţinute în aceşti ani au culminat cu prezenţa în cadrul Festivalului Internaţional “George Enescu“ din 2011 şi 2013, care au confirmat aşteptările acestui proiect.
În noiembrie 2011, Orchestra a devenit membră a EFNYO (European Federation of National Youth Orchestras), iar în 28 şi 31 ianuarie 2012 a fost invitată să susţină concerte de mare prestigiu la Paris şi respectiv Strasbourg, în cadrul unui proiect cultural european.

În 2012, pe lângă cele 8 proiecte ce s-au desfăşurat în România, Orchestra Română de Tineret a fost invitată să concerteze în deschiderea primei ediţii de la București a Festivalului Internaţional “Sergiu Celibidache” şi să susţină un concert extraordinar în cadrul prestigiosului Festival Internaţional “Young Euro Classic“ de la Berlin, la data de 4 august 2012.

În vara anului 2013, Orchestra Romana de Tineret a susţinut două concerte extraordinare în Italia, la Roma, pe cea mai prestigioasă scenă de concerte din Italia, Auditorium Santa Cecilia şi la Festivalul de la Ravello, cel mai cunoscut festival de vară din Europa.

Foto: Virgil Oprina

29
/03
/23

Trei tineri muzicieni români, multipremiați internațional – violonista MARIA MARICA (câștigătoarea premiului I a Concursului Internațional „G.Enescu" – 2022), violoncelistul CORNELIUS ZIRBO (care s-a perfecționat la Paris, în cadrul Clasei de Excelență de Violoncel a lui Gautier Capuçon) și pianistul CADMIEL BOȚAC (care a obținut în 2020 bursa Fundației Europene Yamaha) vor evolua împreună pe scena Sălii Radio miercuri, 5 aprilie 2023 (19:00) într-un concert integral BEETHOVEN.

27
/03
/23

Din 27 martie, TVR 2 vă invită să începeţi săptămâna alături de „Reţeaua de Idoli". Realizatoare Irina Păcurariu provoacă și în acest sezon celebrităţile la un dialog sincer și aduce în fața telespectatorilor oameni de excepție, altfel decât i-am cunoscut până acum. „Reţeaua de Idoli" se difuzează în fiecare luni, de la ora 21:00, la TVR 2.

24
/03
/23

Editura Nemira a lansat recent volumul biografic „The Beatles: O istorie”, semnat de Craig Brown, pe care vă invităm să îl descoperiți în aceste zile. Vă propunem, așadar, o fermecătoare incursiune în atmosfera anilor ‘60, dominată de muzica și imaginea unei trupe iconice.

24
/03
/23

„Scena gândirii” Conferințele Operei Naționale București continuă în luna aprilie cu o ediție specială, ce va avea nu unul, ci doi invitați. Pe 18 aprilie, de la orele 18:30,  compozitorul Dan Dediu și muzicologul Valentina Sandu-Dediu vor înfățișa aventura transformării în muzică a unui text dramatic în cadrul conferinței „De la teatru la operă”.

23
/03
/23

Baritonul italian RICCARDO NOVARO, care a interpretat rolul principal din „Le Nozze di Figaro” (Nunta lui Figaro) la Théâtre des Champs-Elysées – Paris și la Teatro Regio - Torino și a dat viață Contelui Almaviva din aceeași operă la Opéra National de Bordeaux, a fost aplaudat în rolurile Leporello (Don Giovanni) la Opéra de Lausanne, Papageno (Die Zauberflöte – Flautul fermecat) la Teatro Massimo - Palermo ș.a. este invitat special la Sala Radio.

21
/03
/23

Sâmbătă, 25 martie, în intervalul orar 20:30 – 21:30, peste 8.000 de copii și tineri din corurile și ansamblurile Programului Național Cantus Mundi se vor reuni simultan în toată țara și vor marca Ora Pământului prin concerte, recitaluri și evenimente muzicale, sub deviza „Dăruiește naturii din energia ta!”

17
/03
/23

O apariție inedită în capitala unde tangoul are rădăcini adânci. Tangotic aduce pe scena Palatului Bragadiru, tangoul argentinian si romanța în fuziune cu elemente jazz, rock și afro, precum și un repertoriu original de tangouri românești, sâmbătă, 18 martie, de la ora 19:00.