Orchestra titanic – Spectacol în premieră la Teatrul Național București
https://www.ziarulmetropolis.ro/orchestra-titanic-spectacol-in-premiera-la-teatrul-national-bucuresti/

Sâmbătă 13 ianuarie şi duminică 14 ianuarie, la Sala Pictura vor avea loc, în avanpremieră, primele spectacole cu Orchestra Titanic de Hristo Boicev, în regia lui Felix Alexa şi scenografia Andradei Chiriac, cea dintâi premieră a anului 2018 la Teatrul Naţional “I.L. Caragiale” din Bucureşti.

Un articol de Petre Ivan|12 ianuarie 2018

Cu acest spectacol, TNB continuă preocuparea pentru zona balcanică, un spaţiu atât de special şi atât de ofertant dramatic, iar regizorul, fin observator al acestui spaţiu ne invită, într-o companie excepţională – distribuţia care îi dă viaţă scenică, la o poveste aflată la graniţa dintre real şi oniric.

Claudiu Bleonţ, Mihai Constantin, Mihai Călin, Richard Bovnoczki şi Tania Popa vă dau întâlnire cu o piesă care s-a bucurat de 30 de montări în toată lumea. Orchestra Titanic este ocomedie filosofică și absurdă despre dorința de evadare în iluzie.

„În Orchestra Titanic, patru personaje aflate într-o gară părăsită și distrusă, o imagine a singurătății și ratării fiecăruia dintre ei, repetă la nesfârșit un posibil scenariu al salvării din această existență lipsită de sens. Ei, de fapt, repetă propria piesă scurtă, cu final previzibil, intrând într-o iluzie pe care și-o alimentează jucând „teatru”.

Un „teatru” văzut ca o salvare posibilă din monotonia unei vieți ratate, un „teatru” ce le poate da, fie și pentru scurt timp, iluzia salvării.

Ironia lui Boicev devine însă și mai puternică odată cu apariția lui Harry, un magician ce le aduce perspectiva salvării printr-o iluzie și mai mare decât teatrul, o iluzie supremă, ce reprezintă trecerea lor în altă dimensiune, în care totul devine posibil.

Spectacolul meu vorbește despre teatru și viață, despre cum ne putem salva, măcar parțial, dintr-o existență frustrantă și anostă, sperând la o altă dimensiune creată prin iluzie. O iluzie pe care ne-o creăm fiecare în intimitate, ca alternativă salvatoare.

Și ce altceva reprezintă teatrul, dacă nu o iluzie ce poate deveni uneori mai reală și mai intensă decât realitatea însăși?” spune Felix Alexa.

Hristo Boicev, cel mai cunoscut şi mai jucat dramaturg bulgar, era declarat dramaturgul anului 1989, cu 40 de montări pe tot teritoriul Bulgariei, iar astăzi este autorul jucat în 40 de ţări de pe cinci continente, multipremiat în ţara sa şi peste hotare. Printre piesele sale cele mai cunoscute se numără Colonelul Pasăre (pentru o distribuție feminină, titlul este Colonelul și păsările sale),Orchestra Titanic, Spitalul comunal (pusă în scenă, în România, de Felix Alexa, la Teatrul Metropolis), monodrama Fenomen, Subteran, Acel lucru, Invazia etc. A dramatizat romanele Zorba grecul de Nikos Kazantzakis și Marele Gatsby de F. Scott Fitzgerald.

Premiera oficială va avea loc în prezenţa autorului şi este programată pentru 16 şi 17 ianuarie, de la ora 20.00, la Sala Pictura.

Următorul spectacol este programat în data de 24 ianuarie.

Foto: Orchestra titanic  – tnb

 

20
/02
/24

După cum ne-am obișnuit în ultimii 3 ani, luna februarie marchează primul anunț de artiști al Jazz in the Park! Primele nume confirmate la ediția a XII-a sunt: Cymande (UK), Avishai Cohen Trio (IL), Manu Katche (FR), Tigran Hamasyan Trio (AM), Jazzanova Live (DE), Kinga Glyk (POL), KRiSPER (RO), Amphitrio (RO), Oreglo (UK) și Wasted Generation (IT)!

20
/02
/24

Horia, filmul de debut în lungmetraj al regizoarei Ana-Maria Comănescu, va fi lansat pe marile ecrane din țară în 10 aprilie și este distribuit de August Film. Vladimir Țeca, Angelina Pavel sunt în rolurile principale. Din distribuție mai fac parte Liviu Cheloiu, Daniela Nane,  Mihaela Velicu, Dragoș Olaru și Robert Onofrei.

19
/02
/24

Crime Scene Press vă propune o lectură perfectă pentru luna februarie: romanul proaspăt ieșit de sub tipar Stăpânul Muntelui, de Anders de la Motte (trad. Daniela Ionescu), unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori suedezi de crime. Acest mistery care dă dependență, cu o atmosferă care te va bântui, te prinde de la prima pagină, urmărind o detectivă talentată care investighează una dintre cele mai întunecate laturi ale psihicului omenesc.

19
/02
/24

Peste 100 de producții românești sunt înscrise pentru nominalizările la Premiile Gopo. În total, 107 de filme românești - lungmetraje de ficțiune, documentare și scurtmetraje, lansate în cinematografe, la festivaluri naționale și internaționale sau pe platformele de streaming în 2023, intră în cursa pentru nominalizările la cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, care va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

19
/02
/24

„Dumnezeu m-a atins cu degetul său mic și a spus: compune pentru teatru, doar pentru teatru.” – mărturisea Puccini într-o scrisoare adresată unui prieten. Și, într-adevăr, Puccini a îndeplinit porunca divină pe care simțea că a primit-o la nașterea sa, dedicându-și întreaga sa viață de creație operei, fără a se „irosi” prea mult spre alte genuri muzicale.

19
/02
/24

Actorul Pavel Bartoș va juca pentru prima dată rolul lui Decebal Necșulescu din piesa „...Escu” de Tudor Mușatescu, într-o coproducție care va avea reprezentații la București și Chișinău. Spectacolul va fi pus în scenă de echipe artistice reunite ale Teatrului „Stela Popescu” din București și Teatrului Național Satiricus Ion Luca Caragiale din Chișinău, într-o colaborare unică în peisajul teatral autohton.