Ore albastre, în martie la ARTHUB
https://www.ziarulmetropolis.ro/ore-albastre-in-martie-la-arthub/

Expoziţia „Ore albastre” a fost vernisată pe 1 martie la galeria ARTHUB Bucureşti şi va rămâne deschisă până pe 24 martie.

Un articol de Liliana Matei|2 martie 2022

Nona Șerbănescu și Mugur Grosu, în calitate de curatori și artiști, împreună cu artiștii și performerii Liviu Acasandrei, Elena Andrei, Maria Balabaș, Angela Bontaș, Mădălina Brândușe, Ana Chiorean, Alex Fifea, Cristina Iacob, Lumi Mihai, Magdalena Pelmuș, Bogdan Pelmuș, Anamaria Pravicencu, Cătălin Rulea, Sabina Ulubeanu au deschis marți, 1 martie 2022, expoziția „Ore albastre”. Expoziția rămâne deschisă până pe 24 martie în galeria ARTHUB Bucharest, strada Budișteanu nr.10.

Tot marți, a avut loc lansarea antologiei „Un secol de poezie română scrisă de femei” de Alina Purcaru și Paula Erizanu, o carte în trei volume publicată de Editura Cartier.

„Ora albastră e momentul dintre noapte și zi când soarele se află sub linia orizontului, iar lumina sa reziduală dă cerului acea culoare intensă care poate prefigura ziua sau noaptea, răsăritul sau lăsarea deplină a întunericului”, spune Mugur Grosu, poet, curator și coordonator al proiectului. El adaugă: „Am ales acest nume pentru ambivalența sa, potrivită cu lirica românească scrisă de femei de-a lungul timpului: cu valoare, dar nu întotdeauna pusă în valoare.”

„Ore albastre” înseamnă o expoziție multimedia cu video-poeme și cu desene, instalații, pictură și colaj, adică lucrări inspirate de poemele selectate, cât și un salon literar cu participarea editurilor Cartier, Casa de Editură Max Blecher, Casa de Pariuri Literare, Charmides și frACTalia. Video-poemele au fost concepute plecând de la texte semnate de Nina Cassian, Iulia Hașdeu, Otilia Cazimir, Maria Bănuș, Mariana Marin, Veronica Micle și alte autoare. În 2021 colectivul ARTHUB alături de scriitorul Mugur Grosu și de invitatele lor au derulat cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național proiectul „Îndepărtarea umbrei”, care a reunit sub o umbrelă multidisciplinară artiste și artiști din domenii precum arte vizuale, muzică, sound design, performance, literatură sau dans într-o încercare simbolică de a ridica vălul de pe lirica românească scrisă de femei de-a lungul timpului. În cadrul proiectului, echipe formate din două sau mai multe artiste/artiști au conceput și produs video-poemele din expoziția multimedia „Ore albastre”.

Expoziția include o componentă importantă dedicată literaturii scrise de autoare prin prezența celor cinci edituri de prestigiu care participă la salonul literar, unde publicul va avea un spațiu pentru lectură și relaxare și va putea participa la o serie de evenimente care vor fi anunțate pe parcursul lunii martie.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

17
/04
/24

După succesul recitalurilor din Iaşi, Suceava, Botoşani şi Neamţ, elevii bucureșteni vor avea ocazia întâlnirii directe cu muzica clasică interpretată de violonistul de talie internaţională Răzvan Stoica. Împreună cu vioara Stradivarius ex-Ernst din 1729 și acompaniat de pianista Andreea Stoica, Răzvan va fi prezent la Colegiul Sfântul Sava pe 22 aprilie şi la la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, pe 25 aprilie, în cadrul programului „Muzica Inspiră”, inițiat de Fundația Culturală Gaudium Animae.

17
/04
/24

„Experiențele depresiei” de Sidney J. Blatt este o incursiune în lumea uneia dintre cele mai răspândite boli ale epocii noastre și oferă diverse perspective asupra diferitelor chipuri ale depresiei.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

12
/04
/24

Timpul aleargă pe lângă noi și ne impune ritmul. Presiunea este permanentă și de multe feluri. Pentru o femeie timpul curge altfel? Ceasul aleargă cu o altă viteză? Cât timp mai avem la 30 de ani?