Orga unicat a Sălii Radio, în recitalul polonezului Bogdan Narloch
https://www.ziarulmetropolis.ro/orga-unicat-a-salii-radio-in-recitalul-polonezului-bogdan-narloch/

Aţi ascultat vreodată un recital de orgă? Un asemenea eveniment muzical deosebit vă propune joi, 22 octombrie (19.00) muzicianul polonez BOGDAN NARLOCH, invitat la Sala Radio, care se bucură de privilegiul de a fi dotată cu cea mai mare orgă din România şi una dintre cele mai mari din Europa (peste 7.600 de tuburi).

Un articol de Liliana Matei|15 octombrie 2015

Instrumentul a fost recondiţionat în 2009 – cu ocazia renovării complete a Sălii Radio – proces care a fost realizat la aceeaşi fabrică din Cehia care a creat iniţial orga.

Cu sprijinul Institutului Polonez din Bucureşti, BOGDAN NARLOCH va prezenta publicului un frumos recital de orgă, în repertoriul căruia se vor regăsi şi lucrări semnate de BACH şi GRIEG. Printre partiturile pe care le veţi asculta în programul serii se numără: Preludiu şi fuga în mi minor – Bach, Dans norvegian (transcripţie pentru orgă) – Grieg, Chant triste – Surzyński, Rondo alla Latina – Stamm, En el silencio de
la noche (Suita Sant Antonio) – Goemanne ş.a.

BOGDAN NARLOCH este director al Festivalului Internaţional de Orgă din Koszalin (Polonia) şi începând din 1995, împreună cu prof. Marek Toporowski, susţine cursuri de orgă într-un program naţional derulat sub auspiciile Ministerului Culturii din Polonia.
Artistul polonez a absolvit cursurile Academiei de Muzică din Gdańsk. A participat la numeroase cursuri de interpretare a muzicii de orgă, conduse, printre alţii de Milan Šlechta (la Praga), Guy Bovet, U. Spang-Hanssen. Este profesor la Academia de Artă din Szczecin şi, de asemenea, conduce clasa de orgă din cadrul Ansamblului Şcolilor de Muzică de Stat din Koszalin.

Bogata sa activitate concertistică cuprinde recitaluri solo, de muzică de cameră, precum şi concerte cu orchestra. A concertat atât în Polonia, cât şi în străinătate (Belgia, Cehia, Danemarca, Finlanda, Franţa, Germania, Norvegia, Rusia, România, Slovacia, Elveţia, Suedia, Ungaria, Italia).

A înregistrat mai multe CD-uri, prezentând, printre altele, orgi istorice şi muzica de orgă din regiunea Pomerania. Pe lângă activitatea artistică, se ocupă şi de construcţia de orgi, în calitate de expert, colaborând în acest domeniu cu Oficiul pentru Protejarea Monumentelor din Polonia.

INFO

Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărtureşti, Humanitas, în benzinăriile OMV şi la casa de bilete a Sălii Radio.

11
/03
/15

La peste 80 de ani de când George Enescu a compus opera “Oedipe”, ediţia 2017 a Festivalului care îi poartă numele se va deschide în premieră extraordinară cu interpretarea acestei lucrări în versiune concertantă de către o orchestră străină de prestigiu: London Philharmonic Orchestra, sub bagheta dirijorului Vladimir Jurowski.

09
/03
/15

Compozitorul Marcel Dragomir, celebru pentru melodii precum "Să mori de dragoste rănită", "Să te gândeşti din când în când la mine", "Un albastru infinit", şi-a pus amprenta pe o generaţie de cântăreţi, de la regretata Mihaela Runceanu la celebrele Corina Chiriac, Angelea Similea şi Mirabela Dauer.

07
/03
/15

Centrul Cultural Casa Artelor lansează ediția de primăvară a programului cultural de mare succes - Serile Eliad. Spectacolele vor avea loc în fiecare duminică din luna martie, de la orele 19.00 la Sala Eliad a Centrului Cultural Casa Artelor și sunt oferite gratuit, exclusiv Doamnelor și Domnișoarelor din Sectorul 3!

04
/03
/15

Duminică, 29 martie, începând cu ora 19.00, la Sala Radio, violonistul Remus Azoiței și pianistele Mara Dobrescu și Diana Ionescu vor cânta la cea de-a II-a ediție a evenimentului „Suflet în culori” – concert caritabil în beneficiul copiilor cu autism.

04
/03
/15

Angela Gheorghiu, cea mai strălucitoare și mai recunoscută soprană la nivel mondial, debutează mâine pe scena Operei din Viena în rolul Charlotte, din opera ”Werther”, de Jules Massenet. Spectacolul va avea numai trei reprezentații - toate vândute deja integral.

03
/03
/15

Spectacolul "Femeia, eterna poveste", în care vor fi reunite refrene nemuritoare, în interpretări mai vechi sau mai noi - romanţe, tangouri celebre, muzică de petrecere, cântece vechi româneşti -, va avea loc sâmbătă, de la ora 17.00, la Sala Radio, sub bagheta dirijorului Adrian Grigoraş.

03
/03
/15

Miercuri, 4 Martie, în Sala Mare a Ateneului Român, la orele 19.00, Corul Filarmonicii „George Enescu”, dirijat de Iosif Ion Prunner, şi pianistul Andrei Licareţ vor susține un concert cu un program alcătuit din lucrări de Johann Sebastian Bach.

27
/02
/15

Astăzi se împlinesc 90 de ani de la naşterea muzicianului Marin Constantin, dirijor şi compozitor, fondator al Corului Naţional de Cameră Madrigal. Începând de la această dată, o serie de evenimente dedicate memoriei marelui om de cultură va avea loc atât în Bucureşti cât şi la nivel naţional și se va derula pe parcursul întregului an,.

27
/02
/15

Ziua de 8 martie nu putea trece neobservată la Sala Radio, unde acordeonistul francez Richard Galliano, unul dintre cei mai mari muzicieni ai momentului, va susţine un concert extraordinar.

26
/02
/15

Madonna a căzut de pe scenă în timp ce cânta la ceremonia Brit Awards 2015, desfăşurată miercuri seară în Londra. Cântăreaţa a aterizat dur, dar s-a ridicat rapid şi a continuat spectacolul.

25
/02
/15

În luna martie, două recitaluri cu acces liber (în limita locurilor disponibile), se vor derula în Studioul Alfred Alessandrescu, spaţiu mai intim dedicat muzicii şi situat tot în clădirea Radio România (ca şi Sala Radio). Cele două evenimente vă propun întâlnirea cu partituri semnate de doi „titani” ai muzicii clasice – Mozart şi Beethoven.