Oscar 2019: Lista completă a câştigătorilor
https://www.ziarulmetropolis.ro/oscar-2019-lista-completa-a-castigatorilor/

„Green Book” a primit premiul Oscar pentru cel mai bun lungmetraj, la cea de-a 91-a ediţie a galei Academiei de film americane. Rami Malek a primit premiul pentru cel mai bun actor („Bohemian Rhapsody”), iar Olivia Colman a primit premiul Oscar pentru cea mai bună actriţă în rol principal („The Favourite”). Premiul pentru cel mai bun regizor i-a revenit lui Alfonso Cuaron („Roma”).

Un articol de Petre Ivan|25 februarie 2019

Filmul, cu Viggo Mortensen şi Mahershala Ali în distribuţie, este inspirat de povestea adevărată a prieteniei dintre un şofer de origine italiană şi un muzician afro-american, Dr. Don Shirley, ce se leagă în timpul unei călătorii prin Sud, în anii 1960. „Cartea verde” (Green book) reprezenta broşura cu localurile şi hotelurile destinate persoanelor de culoare.

„Este ca un vis. Am făcut filmul ăsta cu respect. Toată povestea este despre dragoste, indiferent cum suntem. Fără Viggo nu aveam acest film”, a spus regizorul Peter Farrelly.

Pelicula a primit trei trofee Oscar – „cel mai bun film”, „cel mai bun actor în rol secundar” (Mahershala Ali) şi „cel mai bun scenariu original” (Nick Vallelonga, Brian Currie, Peter Farrelly).

Trei trofee au primit şi „Roma” al lui Alfonso Cuarón – la categoriile regie, imagine şi film în limbă străină -, şi „Black Panther, regizat de Ryan Coogler – pentru design de producţie, cea mai bun coloană sonoră şi cele mai bune costume.

„Bohemian Rhapsody” a primit cele mai multe trofee – 4 – pentru „cel mai bun actor în rol principal” (Rami Malek), „cel mai bun montaj”, „cel mai bun mixaj de sunet” şi „cel mai bun montaj de sunet”.

Cuarón a primit primul Oscar al serii, şi al treilea al său, pentru imaginea filmului „Roma”. „Filmul a fost făcut din propriile amintiri”, a spus el, mulţumind Mexicului şi familiei lui. A urmat trofeul pentru „cel mai bun film într-o limbă străină” şi cel pentru regie.

Lungmetrajele „Roma”, regizat de Alfonso Cuarón, şi „The Favourite”, de Yorgos Lanthimos, au primit cele mai multe nominalizări anul acesta, câte zece, inclusiv la categoriile „cel mai bun film” şi „cel mai bun regizor”.

Cea de-a 91-a ediţie a galei Academiei Americane de Film a fost deschisă de Queen şi Adam Lambert, cu două piese reprezentative ale trupei britanice – „We Will Rock You” şi „We are the Champions”.

Chiar dacă nu a existat o gazdă a ceremoniei, acest lucru a fost suplinit de cei peste 40 de prezentatori aleşi să anunţe câştigătorii, între care Barbra Straisand, Javier Bardem, Michael Keaton, Daniel Craig, Brie Larson, Charlize Theron, Mike Myers, Samuel L. Jackson, Jennifer Lopez, Tom Morello, Serena Williams, Diego Luna şi Chris Evans, Guillermo del Toro şi Julia Roberts.

Oscar 2019: Lista completă a câştigătorilor

Cel mai bun film: “Green Book”

Cel mai bun regizor: Alfonso Cuaron (“Roma”)

Cel mai bun actor în rol principal: Rami Malek (“Bohemian Rhapsody”)

Cea mai bună actriţă în rol principal: Olivia Colman (“The Favourite”)

Cel mai bun actor în rol secundar: Mahershala Ali (“Green Book”)

Cea mai bună actriţă în rol secundar: Regina King – “If Beale Street Could Talk”

Cel mai bun film străin: Mexic – “Roma”

Cel mai bun lungmetraj de animaţie: “Spider-Man: Into the Spiderverse

Cea mai bună scenografie: Hannah Beachler, Jay Hart – “Black Panther”

Cel mai bun scenariu adaptat: Charlie Wachtel, David Rabinowitz, Kevin Willmott, Spike Lee – “BlacKkKlansman”

Cel mai bun scenariu original: Nick Vallelonga, Brian Currie, Peter Farrelly – “Green Book”

Cea mai bună imagine: Alfonso Cuaron – “Roma”

Cel mai bun montaj: John Ottman – “Bohemian Rhapsody”

Cea mai bună coloană sonoră: Ludwig Goransson – “Black Panther”

Cel mai bun cântec: “Shallow” din “A Star Is Born” – muzică şi versuri de Lady Gaga, Mark Ronson, Anthony Rossomando şi Andrew Wyatt

Cel mai bun montaj de sunet: John Warhurst şi Nina Hartstone – “Bohemian Rhapsody”

Cel mai bun mixaj de sunet: Paul Massey, Tim Cavagin şi John Casali – “Bohemian Rhapsody”

Cele mai bune efecte speciale: Paul Lambert, Ian Hunter, Tristan Myles şi J.D. Schwalm – “First Man”

Cele mai bune costume: Ruth Carter – “Black Panther”

Cel mai bun machiaj: Greg Cannom, Kate Biscoe şi Patricia Dehaney – “Vice”

Cel mai bun scurtmetraj animat: “Bao”

Cel mai bun scurtmetraj de ficţiune: “Skin”

Cel mai bun lungmetraj documentar: “Free Solo”

Cel mai bun scurtmetraj documentar: “Period. End of Sentence”

Foto: Oscar 2019 – facebook

 

31
/01
/24

În februarie, pe HBO Max ai conținut nou de urmărit în fiecare zi a lunii! Cu 29 de titluri noi, este la alegerea ta dacă vrei să urmărești cele mai noi filme, seriale, documentare, animații de pe HBO Max sau, de ce nu, să te pui la curent cu altele dintre sutele de titluri care sunt deja pe platformă.

30
/01
/24

În luna februarie, „Noaptea Albă a Filmului Românesc” este dedicată unui apreciat cineast, reprezentant al Noului Val în cinematografie: Cătălin Mitulescu regizor, scenarist şi producător. TVR Cultural, TVR Internațional și TVR Moldova invită telespectatorii în noaptea de sâmbătă, 3 spre 4 februarie, la un maraton cinematografic alături cele mai reprezentative şi premiate creaţii semnate de Cătălin Mitulescu.

29
/01
/24

Vika este un DJ carismatic în vârstă de 84 de ani și o adevărată vedetă a a scenei clubbingului din Varșovia. Confruntându-se cu trecerea timpului, Vika este de părere că vârsta este doar un număr și îi inspiră pe cei din jurul ei să își trăiască viața la maxim. Documentarul „Vika!” Este disponibil pe HBO Max.

29
/01
/24

Într-o lume și o industrie care se schimbă extrem de rapid, un renumit cineast italian, autor de modă veche, caută sens în filmele pe care le face, în dragoste, precum și în politică. Din 2 februarie, Un viitor luminos/ Il sol dell’avvenire, noul film al lui Nanni Moretti, o comedie care critică modul de a face filme al platformelor de streaming și apără viitorul cinematografului, are premiera în cinema, distribuit de Independența Film.

26
/01
/24

Survolând șansa și neșansa unei relații nemenite, de la aceeași distanță calculată care marchează și ruptura finală dintre cei doi protagoniști, debutul în lungmetraj a lui Celine Song, „Past Lives” dezbate în compoziții corecte, dar niciodată riscante, un „ce-ar fi fost dacă?” venit la 24 de ani de la ultima întâlnire.

25
/01
/24

Sfârșitul sec.XIX, un sat dezbinat de bârfe, certuri și lupta pentru pământ. Frumoasa Jagna, o tânără de 19 ani, un spirit liber ce iese din tiparele comunității, devine centrul atenției în momentul în care familia o obligă să se căsătorească cu Boryna, un moșier văduv, influent și bogat.

24
/01
/24

Despre “Klaus & Barroso” – ce a fost asta, frate Bogdan Theodor Olteanu? Acum, pe bune? Ce a fost asta? M-ai pus într-o situație tare complicată. Dar, vorba cântecului: “Frate, frate, la bine și la greu”, scrie Vasile Ernu, despre cel mai discutat film românesc din această lună.

23
/01
/24

CRONICĂ DE FILM În noul său lungmetraj, “Familiar” (2023), Călin Peter Netzer pare că încearcă să reia formula de succes din “Poziţia copilului” (2013), filmul cu care a câştigat Ursul de Aur la Berlinale.

19
/01
/24

Warner TV dedică duminicile lunii februarie filmelor de basm, povești fantastice live action și animate, ecranizări și narațiuni originale lansate pe parcursul ultimelor nouă decenii.

19
/01
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.