“Oscarurile în continuare atât de albe” – Academia americană de Film şi diversitatea etnică
https://www.ziarulmetropolis.ro/oscarurile-in-continuare-atat-de-albe-academia-americana-de-film-si-diversitatea-etnica/

Academia americană de Film, instituţia care decernează prestigioasele premii Oscar, a fost criticată intens în ultima perioadă de timp pentru lipsa diversităţii membrilor săi şi a anunţat o serie de măsuri de urgenţă pentru a se deschide mai mult către femei şi minorităţile etnice

Un articol de Petre Ivan|25 ianuarie 2016

„Academia a adoptat măsuri istorice pentru a-și spori diversitatea” în special prin „dublarea până în anul 2020 a numărului femeilor și a reprezentanților minorităților etnice din rândul membrilor săi”, anunţă aceasta prin intermediul unui comunicat.

Academia americană de Film, ai cărei membri sunt în marea lor majoritate bărbați albi între două vârste, a declanșat noi polemici după ce a nominalizat doar actori albi pentru ediția din anul acesta a premiilor Oscar.

Mai multe personalități ale lumii cinematografice au decis să boicoteze din acest motiv ceremonia ce va avea loc la 28 februarie. Astfel regizorul Spike Lee, care a primit anul trecut un Oscar pentru întreaga carieră, dar și actorul Will Smith și soția sa, Jada Pinkett-Smith, nu vor participa la ceremonia din acest an.

În 2015, lipsa persoanelor de culoare de pe lista nominalizărilor a provocat nemulțumiri, concretizate pe rețelele sociale prin mesaje purtând eticheta #OscarsSoWhite (Oscaruri atât de albe), iar după anunțarea nominalizărilor din 2016, joia trecută, discuțiile legate de acest subiect s-au reaprins, cu o forță sporită, cu hashtag-ul actualizat, #OscarsStillSoWhite (Oscarurile în continuare atât de albe).

Foto: Academia americană de Film – twitter

09
/10
/23

Ediţia în română a unei cărţi despre legendarul regizor Martin Scorsese şi un volum în engleză scris de Andrei Gorzo şi Veronica Lazăr despre cinemaul lui Radu Jude sunt două recomandări de lectură pentru această toamnă, pentru cei pasionaţi şi de discursul despre filme, nu doar de vizionarea lor.

09
/10
/23

Les Films de Cannes à Bucarest (20 - 29 octombrie) le-a pregătit bucureștenilor un maraton de cinema de 10 zile cu 43 de lungmetraje, 15 scurtmetraje și mai mult de 65 de proiecții ale unor autoare și autori care au un cuvânt greu de spus în cinematografia momentului.

04
/10
/23

Bizară şi explozivă apariţie e acest “Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii” (2023), cel mai nou film al lui Radu Jude. El adună într-o structură inedită, inconfortabilă şi surprinzătoare la fiecare pas, cam toate preocupările formale de până acum ale regizorului, care le pune de această dată în slujba unei critici virulente a capitalismului deopotrivă românesc şi european.

04
/10
/23

Descris de Variety ca fiind un film „bogat în detalii și foarte specific în descrierea familiei de clasă mijlocie pe care o observă” și care „oferă libertatea publicului de a-și alege punctele de vedere cu care se identifică cel mai mult în imaginea de ansamblu.”, TÓTEM a cucerit simpatia spectatorilor prezenți la cele două proiecții din programul competițional al celei de-a 19-a ediții Bucharest International Film Festival (BIFF), unde a obținut Premiul Juriului. Filmul se va lansa în cinema din 13 octombrie, distribuit de August Film.