Pablo Picasso – o poezie contopită pe pereții unui muzeu
https://www.ziarulmetropolis.ro/pablo-picasso-o-poezie-contopit%c4%83-pe-pere%c8%9bii-unui-muzeu/

TURISM CULTURAL Pablo Picasso a fost un artist spaniol a cărui viaţă a fost strâns legată de opera sa. Născut în Malaga la 25 octombrie 1881, este împreună cu Georges Braque fondatorul mişcarii cubiste.

Un articol de Ina Maria Stoica|30 octombrie 2018

rul Picasso și-a vădit talentul încă de la o vârstă fragedă, începând să realizeze primele picturi de la 8 ani. În anul 1896 își începe studiile la școala Beaux-Arts din Barcelona. În pictura timpurie își semnează picturile sub numele de Ruiz Blanco, nume care i-a aparținut tatălui său, profesor de desen la școala din Malaga, însă ajunge în cele din urmă să folosească numele mamei sale, Picasso.

Un muzeu al inocenței vădit de un spirit tămăduitor

Muzeul lui Picasso din Paris din cadrul Hotelului Salé este de o intimitate izbăvitoare. Trei etaje care găzduiesc o mare parte din arta și viața artistului de geniu se află pe strada Thorigny a Parisului în edificiul Hotelului Salé, ce a fost contruit pentru nobilul Pierre Aubert de Fontenay între 1656 și 1659 , îmbogățit la acea vreme din taxa pe sare.

Muzeul lui Picasso este o lume vădită dinspre interior către exterior, un muzeu de o muzicalitate intimă, a cărui forță clandestină răsună printre galeriile ce alcătuiesc o parte din arta lui Picasso de la Paris.

În anul 1904, Pablo Picasso se mută la Paris, în cunoscuta casă Bateau Lavoir din cartierul Montmartre, renumitul cartier parizian al pictorilor.

Parisul reprezintă de altfel tranziția pictorului dinspre pictura albastră, pictura îngemănată din sărăcie, foamete, suferință către așa numita perioadă roz, în care încep să predomine culorile deschise, luminoase, caricaturile.

Muzeul găzduiește aproximativ 400 de opere ale artistului, în ordine cronologică, fiecare etaj cu propria tematică: arta portretistică, sculptură, natură moartă, colecția personală de lucrări ale pictorilor, litografii, elemente din arta africană, iberică, care au reprezentat creuzetul operei.

Pictura lui Picasso reprezintă acel elan fluid contopitor dintre suferința și amărăciunea spiritului, dar și o fulgerătoare seninătate ce izvorăște din condiția artistului pe pânză.

Odată cu mutarea în Paris, Picasso începe să picteze inclusiv din imaginație, cu un interes aparte în ceea ce privește expresivitatea formei și a culorii.

Știință și Caritate – un crâmpei de intimitate și amărăciune

Science et Charité cunoscuta operă din perioada timpurie a pictorului, se află în muzeul din Paris. În timpul studenției de la Beaux-Arts acesta părea că se îndreaptă către un realism social. Contopind realitatea cu forța imaginației, pictorul dă naștere unui tablou de o forță răvășitoare: moartea surorii sale Conchita din 1895. În tablou, îl putem observa și pe tatăl acestuia, întruchipând un medic.

,,Aruncă un ochi pe această fereastră…Pictura pe care o privești a fost realizată de Picasso la doar 16 ani. Acesta a prezentat-o în cadrul unui concurs unde a câștigat o medalie. În spatele zidului, vei putea să descoperi numeroase studii preparatoare: observă-le și compară-le pentru a observa evoluția lui Picasso..”

O prietenie fotografiată în meandrele sufletului

Puțini cunoscut că Picasso a fost și poet. A reușit să îmbine convârșitor pictura și poezia, pictura lui fiind de cele mai multe ori văzută de către lentila critică despre o poezie pictată.

La momentul când artistul se afla în Nîmes, l-a cunoscut pe René Clair la Hotelul du Cheval Blanc. Conform mărturisilor acestuia, acesta l-a întâlnit prima dată într-o cameră mică, plină de oameni, întotdeauna în centrul atenției, râzând și cântând.

De-a lungul timpului, între cei doi s-a legat o prietenie strânsă. În cadrul muzeului din Paris există o corespondență între cei doi, dar și fotografiile realizate de René care îl întruchipează pe marele geniu cubist.

„Pentru mine, Picasso a fost ultimul om, mi-a trebuit câțiva ani să mă apropii de el, aproape că a devenit bunicul meu, a fost un magician și m-a învățat că fotografia este despre cum începi să te apropii de o imagine, ce să faci și ce să nu faci. El m-a inspirat să merg dincolo de ceea ce credeți că este în fața voastră.” (René Clair )



30
/01
/24

Universul magic al filmelor de animație pentru copii își deschide porțile pentru publicul cu deficiențe de auz din România. Ochi și urechi, noul proiect pus la cale de Animest, cu sprijinul Fundației Orange, le va oferi spectatorilor o experiență de vizionare adaptată nevoilor lor, accesibilă atât în sala de cinema, cât și în sălile de clasă sau în fața ecranelor de acasă.

29
/01
/24

Marți, 30 ianuarie, la Teatrul Mic, sala Studio (Str. Gabroveni nr 57), are loc premiera piesei „Eu sunt propria mea soție”,  de Doug Wright, în regia Teodorei Petre, cu actorul Gabi Costin. Piesa este un One Man Show Gabi Costin care realizează o performanță incredibilă: interpretează aproape 40 de personaje foarte ușor de urmărit și savurat.

26
/01
/24

Stagiunea curentă a Teatrului Naţional de Operetă şi Musical Ion Dacian include o montare în premieră mondială a musicalului JACK, ÎNTRE DRAGOSTE ŞI NEBUNIE este inspirat de povestea întunecată şi fascinantă a celebrului criminal în serie şi expune o versiune multi-faţetată a acestei istorii ce a cutremurat Anglia victoriană  şi este încă înconjurată de aburii misterului.

26
/01
/24

Teatrul Municipal „Bacovia” lansează apelul de înscrieri pentru ediția a - XXX - a (2024) a evenimentului BACĂU FEST MONODRAME, ce se va desfășura în perioada 9 - 13 mai 2024.

25
/01
/24

La iniţiativa revistei Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, apare în peisajul cultural românesc un nou proiect dedicat profesioniştilor din domeniul artelor spectacolului.

25
/01
/24

Muzica și poveștile se întâlnesc la Teatrelli într-un nou concept de spectacol sonor, creat de Mădălina Pavăl și Alexei Țurcan, împreună cu alți 10 muzicieni talentați. GAZDA redefinește sonoritățile românești și propune spectatorilor un alt mod de a se bucura de muzică – umăr lângă umăr cu artiștii răspândiți prin sala transformată într-o sufragerie, pregătiți să dăruiască povești din culisele creației.

25
/01
/24

Gaep anunță reprezentarea lui Théo Massoulier. Artistul stabilit la Lyon este cunoscut pentru asamblaje în care coexistă elemente minerale, plante și artefacte și care fac trimitere la culturile biologice din laborator sau la mici matrice prebiotice. Recent, el a început să dezvolte o serie de picturi cu basoreliefuri inedite, acționate magnetic. Prima lui expoziție personală la Gaep – și prima din București – se va deschide la finalul lunii februarie.

23
/01
/24

ISTORIA ne ajută să călătorim în trecutul persoanelor, familiilor, comunităților, popoarelor, Lumii întregi. Ea ne învăţă să întelegem o hartă, o haină, o clădire, o ruină, o fotografie, o gravură, un document vechi, o piesă de muzeu sau chiar un tablou. Cine ştie Istorie, va înțelege mai bine comunitatea şi lumea în care trăieşte azi!

23
/01
/24

Miercuri, 24 ianuarie, ziua în care Unirea Principatelor Române este celebrată la nivel național prin numeroase festivități și manifestări culturale, ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București oferă publicului oportunitatea de a descoperi tainele limbajului universal al artei prin intermediul expoziției momentului, „Universul lui Salvador Dalí”, deschisă la Hanul Gabroveni din centrul Capitalei.