Pactul Stat-Mafia, premieră în competiția Cinepolitica 2015
https://www.ziarulmetropolis.ro/pactul-stat-mafia-premiera-in-competitia-cinepolitica-2015/

Un film revelator despre înţelegerile statului italian cu Mafia, care a făcut vâlvă în 2014 la Festivalul de la Veneţia, este unul dintre cele şapte titluri din competiţia Festivalului Internaţional de Film Cinepolitica (26 – 30 aprilie). The State-Mafia Pact / La Trattativa, regizat de Sabina Guzzanti, dezvăluie modul în care reprezentanţi ai statului acţionau ca punţi de legătură sau agenţi ai crimei organizate.

Un articol de Petre Ivan|6 aprilie 2015

Pactul Stat-Mafia conține trimiteri puternice la realitatea de azi din România, în care o clasă politică și profund coruptă este adusă treptat în fața justiției.

„Toate informațiile au fost verificate de 1400 de ori înainte”, declara Sabina Guzzanti la Veneția. Autoare a unor documentare critice la adresa fostului premier Silvio Berlusconi – Vivo Zapatero! sau Draquila – l’Italia trembla (Cannes 2010) -,  Guzzanti a întâmpinat o puternică opoziție din partea oficialităților, de-a lungul carierei de jurnalist și documentarist.

Filmul pornește de la o speculație veche, aceea că guvernul italian și Mafia siciliană ar fi colaborat în anii ‘90 pentru a elimina o serie de procurori și polițiști, culminând cu asasinarea magistraților Giovanni Falcone și Paolo Borsellino, în 1992.

Pactul Stat-Mafia arată, printre altele, că partidul lui Berlusconi, Forza Italia, a fost creat tocmai pentru a-i asigura Mafiei un guvern mai „prietenos”.

Docu-ficțiunea este foarte creativă: folosind actori care recreează scene, animație, grafice și imagini reale, Sabina Guzzanti subliniază cât de tare a închis ochii electoratul italian la abuzurile din ultimele decenii.

Despre crime nepedepsite vorbește și NN/ Morți fără nume, de Héctor Galvez, o poveste impresionantă despre tentativele eșuate ale familiilor din Peru de a-și găsi morții dispăruți în campaniile armatei împotriva gherilelor stângiste, în anii 80 şi 90.

NN este titlul de identificare pe care l-au primit victimele civile din gropile comune. Proiectat în premieră mondială la Festivalul de la Roma, NN este descris de „The Hollywood Reporter” drept una dintre cele mai bune producții latino-americane recente, o „istorie palpitantă despre ciocnirea vieții personale cu politica, despre un trecut reprimat care plutește amenințător peste un prezent întunecat, despre istoria care ia contact cu realitatea – totul livrat în cel mai uman mod cu putință”.

Un alt treilea titlu care concurează pentru Trofeul Cinepolitica 2015 este Labyrinth of Lies, al lui Giulio Ricciarelli, o pasionantă poveste bazată pe întâmplări adevărate, mai puțin cunoscute, proiectată la Festivalul de la Toronto și adusă în premieră în România.

Un tânăr procuror ambițios își propune, după cel de-al doilea război mondial, să aducă în fața justiției 22 de cetățeni germani obișnuiți care „facilitaseră” soluția finală la Auschwitz și se întorseseră la viețile lor fără teama de a fi pedepsiți.

E un debut impresionant, „o istorie fascinantă, care detaliază cât de răspândită era ignoranța germanilor privind Holocaustul, la doar o generație după război”, scrie IndieWire.

Cea de-a patra ediție a Festivalul Internaţional de Film Cinepolitica va avea loc între 26 – 30 aprilie, la Cinema Studio și Elvire Popesco.

Foto: Pactul Stat-Mafia – www.cinepolitica.ro

09
/11
/22

CRONICĂ DE FILM Cineastul suedez Ruben Östlund a râs dintotdeauna de ridicolul şi prostia oamenilor, pornind de la compatrioţii săi şi mai ales de la cei din clasele de sus. În “Triangle of Sadness” (2022), filmul care i-a adus în acest an un al doilea Palme d`Or la Cannes, satira e împinsă la extrem.

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.